.
Aktuality, Bezpečnosť,

…A potom sa na vŕšku ozvalo zavýjanie

Hillary Clintonová hovorí, že víťazstvo Trumpa v prezidentských voľbách by znamenalo koniec Ukrajiny a demokracie v USA “Ak Trump vyhrá [prezidentské voľby] v roku 2024, a ja si nemyslím, že vyhrá, bol by to koniec demokracie v Spojených štátoch. Bol by to koniec aj pre Ukrajinu. A vyradil by nás z NATO,” povedala bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pre Financial Times. Priznala však, že vek 80-ročného Joea Bidena je problém. Clintonová však vyzvala na porovnanie súčasného prezidenta s alternatívou v podobe Trumpa. Politička sa tiež domnieva, že vypuknutie ukrajinského konfliktu prinútilo ČĽR odložiť svoje plány týkajúce sa Taiwanu. Prezidentské voľby v USA sú naplánované na november 2024. V apríli Biden oficiálne navrhol svoju kandidatúru. Donald Trump a 69-ročný právnik Robert Kennedy mladší, ktorý je synovcom 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho, už skôr oznámili plány kandidovať na prezidenta.


 

Mike Gallagher, predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre Čínu, chce, aby Washington zaradil Taiwan na prvé miesto zoznamu krajín, ktoré potrebujú naliehavé dodávky zbraní Republikán z Wisconsinu bol na návšteve Spojeného kráľovstva na čele dvojstrannej delegácie, aby rokoval o otázkach týkajúcich sa Číny.  Gallagher ako príklad uviedol, že protilodné rakety Harpoon sa na Taiwan dostanú až v roku 2027, ak sa dodrží súčasný harmonogram. Americký politik sa takto vyjadril na tlačovej konferencii po hodinovom stretnutí s britskými poslancami 19. mája. Jeho delegácia v ten istý deň obedovala aj s britským ministrom obrany Benom Wallaceom. Gallagher uviedol, že USA, Spojené kráľovstvo a ich spojenci musia spolupracovať pri riešení výziev, ktoré predstavuje Čína. Americký politik spomenul aj hrozbu, ktorú predstavuje Čína, vrátane Konfuciových inštitútov na vedenie propagandy a zastrašovanie čínskych študentov v zahraničí.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov