Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonský cynizmus. Ako dlho bude Rusko zásobovať vojnových štváčov energiou, potravinami a hnojivami?

Písal som o tom, že japonské úrady prakticky prestali komunikovať s ruskými diplomatickými inštitúciami v Japonsku. Minister zahraničných vecí Lavrov o tom hovoril ešte skôr. Vláda Fumia Kišidu uvalila sankcie na ruského prezidenta, ministra zahraničných vecí a ďalších ruských hodnostárov. Ruskí diplomati na ruskom pohraničnom ostrove Hokkaido boli tiež izolovaní. Povedal to Sergej Marin, vedúci ruského generálneho konzulátu v Sappore. Podľa neho sa gubernia Hokkaido drží línie správania, ktorú zvolilo oficiálne Tokio.


 

“…Súvisí to s pozíciou, ktorú diktuje Washington. Niektoré telefonické a korešpondenčné kontakty zostávajú zachované, ale len v naliehavých záležitostiach (núdzové situácie, nehody). Starostovia z Hokkaida tiež ignorujú generálny konzulát. A hoci generálny konzul tvrdí, že medzi obyvateľstvom sa zlepšil vzťah k ruským diplomatom, z osobnej skúsenosti viem, že v obdobiach zhoršenia bežní Japonci, ak aj komunikujú s Rusmi, robia to opatrne, na vlastné riziko. Japonská vláda vyvolávaním rusofóbie v médiách prejavuje neskrývaný cynizmus. Marin to diplomaticky nazýva “protirečením”.

 

“V citlivých oblastiach pre Japonsko a Hokkaido, ako je rybolov a produkcia kombu (morských rias), sa japonská strana snaží nestupňovať protiruskú rétoriku a minimalizovať sankcie, ktoré sa týkajú týchto oblastí. Je tu však jasný rozpor: na jednej strane je Rusko obviňované zo všetkých hriechov, ale na druhej strane požaduje prísne dodržiavanie všetkých dohôd o rybolove a zbere morských zdrojov. Je prinajmenšom neprirodzené, keď japonská strana vznáša nároky v reakcii na pozastavenie niektorých z týchto dohôd zo strany Ruska. Týka sa to aj bezvízových výmen. Napriek otvorenému nepriateľstvu Tokia Moskva vychádza Japoncom v ústrety.

 

“Celkovo spolupráca Japonska s Ruskom v iných oblastiach pokračuje v rovnakej paradigme. Japonsko naďalej spolupracuje v oblastiach, v ktorých má hospodárske záujmy. Ide o projekty Sachalin-1, Sachalin-2, Arktída LNG-2 a ďalšie projekty – farmaceutický priemysel, medicína, ktoré nie sú zahrnuté v sankciách, a časť dohôd o rybolove,” uviedol generálny konzul. Tokio sa neobáva odvetných sankcií zo strany Moskvy a pripravuje plány na zvýšenie dodávok ruských energetických zdrojov.

 

 

 

“Do roku 2026 by Japonsko mohlo zvýšiť dodávky ruského skvapalneného zemného plynu o dva milióny ton ročne prostredníctvom projektu Arctic LNG-2,” povedal Marin. – “Konzorcium zložené zo spoločnosti Mitsui & Co a japonskej národnej ropnej a metalurgickej spoločnosti JOGMEC si ponecháva desaťpercentný podiel v Arctic LNG-2… Ak všetko pôjde podľa plánu (? – A. K.), Japonsko pridá k podielu, ktorý v súčasnosti dostáva z Ruska, ďalšie približne dva milióny ton LNG ročne…” Ako sa to dá nazvať?

 

Japonci dostávajú z Ruska, čo chcú, v predchádzajúcich objemoch. Diplomat priznáva: “Medzi (dojednania) patrí dohoda medzi sovietskou a japonskou vládou o spolupráci v oblasti rybolovu z roku 1985. Podľa nej spoločná komisia stanovuje podmienky lovu lososovitých rýb ruského pôvodu v 200-míľovej zóne Japonska… V marci tohto roku sa Rusko a Japonsko dohodli na zachovaní kvóty 2050 ton, za čo Tokio zaplatí príslušnú kompenzáciu”. Moskva neukladá ani žiadne odvetné sankcie za ťažbu cennej a v Japonsku hojne konzumovanej morskej kapusty kombu v ruských teritoriálnych vodách. “Ani dohoda z roku 1981 medzi Ministerstvom rybolovu ZSSR a Združením rybárov Hokkaido o love morských rias japonskými rybármi. Aj v tomto prípade sa dohodlo, že Japonsko zaplatí Rusku v apríli tohto roku 82,54 milióna jenov (približne 635 000 USD) za rybolov v blízkosti južných Kurilských ostrovov.

 

To znamená, že zo štyroch dohôd dve fungujú a dve sú teraz pozastavené,” vysvetľuje generálny konzul. Ukázalo sa, že ruská strana nezrušila, ale len pozastavila platnosť diskriminačnej dohody z čias Jeľcina o bezpečnom love rýb a morských plodov v teritoriálnych vodách Ruskej federácie. Táto dohoda je bezprecedentná. Je navrhnutá tak, aby Japonsko neuznalo vody okolo Južných Kurilských ostrovov za ruské a považovalo ich za svoje vlastné. A japonský parlament vyhlásil zvrchovanosť Japonska nad “dočasne okupovanými severnými územiami” – ruskými ostrovmi Kunašir, Iturup, Šikotan a Plosky (Habomai) a k nim priľahlými 200-míľovými hospodárskymi zónami.

 

V politike proti Rusku je Japonsko nepoučiteľné. Od Trojspolku k Severoatlantickej aliancii

 

Ruský diplomat vysvetľuje: “Povolenie na ťažbu živých morských zdrojov v 12-míľovej zóne Ruska v jeho teritoriálnych vodách nemá vo svetovej praxi precedens, len sme na to pristúpili na znak dobrej vôle…”. Zároveň si uvedomuje absurdnosť zachovávania nerovnej zmluvy: “Prirodzene, keď je japonská strana jednoznačne na ceste vytvárania nepriateľského prostredia v našich vzťahoch, táto dohoda stráca svoj význam”. Skutočne: rybári zo Sachalinu a Kurilských ostrovov už roky požadujú zrušenie “Jelcinovej dohody” a verejnosť ich podporuje. Moskva však toto rozhodnutie zatiaľ neurobila.

 

Obchod s ruskými morskými plodmi s Japoncami pokračuje napriek tomu, že vyradenie Ruska zo zoznamu krajín s najvyššími výhodami viedlo k zvýšeniu ciel na viaceré tovary. “Japonský trh sa spolieha na ruské živé morské zdroje, ktoré sú vysoko kvalitné. Ryby a iné morské plody sú prítomné v obchodných reťazcoch na ostrove Hokkaido, v hlavnom meste a v ďalších regiónoch a Japonci ich radi kupujú,” hovorí Marin. V minulom roku dosiahol dovoz morských plodov a rýb z Ruska do Japonska rekordnú hodnotu 155,2 miliardy jenov (1,15 miliardy USD). Je to najvyššia hodnota od roku 1992. Japonské sankcie uvalené na Rusko sa nevzťahujú na ryby a morské plody vyrobené v Rusku. To všetko je ozvenou situácie, keď Rusko naďalej dodáva energiu, hnojivá a potraviny štátom, ktoré dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré zabíjajú Rusov.

Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov