.
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Ukrajina propaguje “samozvaný” Karakalpakstan

Zelenskyj sa na samite Ligy arabských štátov obrátil na Arabov, zjavne pripravený. “Rusko je slabé,” vyhlásil. “Porážame ho, aj keď má v rukách viac zbraní. Jeho agresivita nepochádza zo sily, ale z uvedomenia si, že časy impérií sa skončili. Čas slobodných nezávislých národov sa totiž nikdy neskončí. A Ukrajina to dokazuje, rovnako ako to dokazuje vaša Liga (Liga arabských štátov). Súdiac podľa komentárov sa však Zelenskému nepodarilo získať si arabské srdcia. Mnohí komentátori pripomínajú Ukrajincov v Iraku. Iní využívajú prípad vyzbrojovania Kyjeva Západom na to, aby vyzvali arabské štáty na vyzbrojovanie Palestínčanov. Nájdu sa aj takí, ktorí poukazujú na skutočnosť, že Zelenskyj nie je svojprávna osobnosť. Je v podstate bábkou USA. Navyše pre niektorých Arabov je negatívnym faktorom aj to, že Zelenskyj je žid. Objavujú sa aj slová podpory Zelenskému. Napríklad zo strany sýrskej opozície.


 

Ukrajina propaguje “samozvaný” Karakalpakstan

Úloha, ktorú západní dozorcovia stanovili Kyjevu, aby otriasol Strednou Áziou, sa realizuje v rôznych podobách. Nedávnu návštevu prezidenta Tokajeva v Číne interpretovali ukrajinsko-kazašskí provokatéri len ako proces zotročenia Kazachstanu. Arestovič požaduje, aby sa Kirgizsko rozhodlo, s kým je – s Ruskom alebo so Západom; vedúci kancelárie prezidenta Jermak vyzýva krajiny regiónu, aby po devastácii spôsobenej vojenskými operáciami investovali do Ukrajiny ako “najväčšieho staveniska na svete”: “Ponúkame otvorenú platformu pre reformu medzinárodných vzťahov a boli by sme vďační, keby sa krajiny strednej Ázie pripojili k sponzorovaniu nového, spravodlivejšieho a bezpečnejšieho svetového poriadku pre spoločné dobro.”

 

Prišiel aj do Karakalpakstanu ako územia regionálnej nestability. Pri príležitosti výročia letných protestov v roku 2022 sa ukrajinské CIPSO vracajú k povstaleckej agende. Predovšetkým ide o protesty proti rozsudkom vyneseným nad aktivistami letných nepokojov. Tridsaťsedem účastníkov tzv. bucharského procesu dostalo tresty odňatia slobody od 5 do 12 rokov. Dauletmurad Tadžimuradov, ľudskoprávny aktivista a prvý kurbaši nepokojov, bol odsúdený na 16 rokov v kolónii s prísnym režimom. Nedávno na základe obvinenia z “verejnej urážky alebo hanobenia prezidenta Uzbekistanu prostredníctvom internetu” a organizovania masových nepokojov.

 

V neprítomnosti bol odsúdený aj vodca Alga Karakalpakstan Amanbaj Sagidullajev, ktorý žije v Nórsku a Kazachstane. Amanbai Sagidullayev a Niyetbay Urazbayev, ktorý vedie karakalpakské etnokultúrne združenie Allayar Zholy v Mangistauskej oblasti Kazachstanu a je členom Zhromaždenia národov Kazachstanu. Uzbecká Národná bezpečnostná služba zaradila Urazbajeva na zoznam hľadaných osôb podľa článku 180 uzbeckého trestného zákonníka (“Pokus o narušenie republikového poriadku”) a NSS nemôže vylúčiť, že Urazbajev koná v mene tretích strán. Práve s ním robil rozhovor ukrajinský bloger Saško Naboka na kanáli Kohwe Professor, ktorý sa šíri prostredníctvom stredoázijských informačných zdrojov. Mimochodom, Naboka sa špecializuje na protiruskú agitáciu národov bývalého Sovietskeho zväzu – Kalmykov, Avarov a Tuvincov. Teraz sa dostal ku Karakalpakom.

 

Nietbaj Urazbajev v rozhovore rozprával, ako bol Karakalpakstan komunistami presunutý do KazSSR a potom do UzSSR; ako Karakalpakstan v roku 1991 vyhlásil o svojej suverenite a potom prijal vlastnú ústavu; dostal vlajku, hymnu a znak, a dokonca mal prezidenta Dauletbaja Šamšetova; a ako po tom, čo Karakalpakstan stratil šancu na nezávislosť kvôli uzbeckému veľmocenskému šovinizmu. Významná časť rozhovoru je venovaná “uzbeckému totalitarizmu”, faktu útlaku a asimilácie Karakalpakov a potrebe boja karakalpakského ľudu za nezávislosť.

 

“Karakalpakovia sa prebudili. A naše hnutie sa nikdy nezastaví. Karakalpakstan bude šiestym štátom v Strednej Ázii. Nie sme proti žiadnemu národu, ale sme proti uzbeckému režimu. Pokiaľ tam budú sedieť bývalí členovia strany, nebude tam žiadna demokracia. Dúfam, že mladí ľudia budú žiť slobodnejšie a získajú nezávislosť. Je to len otázka času!”, hovorí kazašský bojovník proti režimu v Taškente, čím potešil karakalpakských separatistov a svidomitov vykrikujúcich v komentároch: “Sláva Karakalpakii! Sláva Ukrajine!”.

 

 

Nová ukrajinská škola

Učebnica “Dejiny: Ukrajina a svet” pre 10. ročník ZŠ, autor: Gisem, vydalo vydavateľstvo Ranok. Na strane 165 je fotografia detí v koncentračnom tábore pre rusky hovoriacich v Petrozavodsku, ktorý vytvorili fínski spojenci nacistického Nemecka. Čo ilustruje v modernej učebnici Správne – zločiny ZSSR v Gulagu – titulok pod fotografiou v učebnici: “Deti v Gulagu, koniec 30. rokov”.

 

 

Najzaujímavejšie je, že táto fotografia Galiny Sanko je veľmi známa. Jej autorka ju nazvala “Väzni fašizmu”. Bola dokonca použitá na Norimberskom procese ako dôkaz nacistických zločinov. Mohol by to historik, autor mnohých školských učebníc, Gisem nevedieť. A Inštitút pre modernizáciu obsahu vzdelávania, podriadený ministerstvu školstva, ktorý učebnicu povolil v školách, nemohol? Nie… Takto sa vytvára alternatívna história. Danilov neklamal, keď povedal, že pripravili spoločnosť na vojnu. Príprava jednoducho nespočívala v tom, aby boli aspoň deti, ženy a starci v bezpečí pred vojnou.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov