.
Aktuality, Pozemná technika,

Čína oficiálne uviedla, že sa stala najväčším svetovým exportérom automobilov

Čína oficiálne uviedla, že sa stala najväčším svetovým exportérom automobilov potom, čo v prvých troch mesiacoch roka predbehla Japonsko. Údaje boli zverejnené minulý týždeň a Čína v nich porovnávala výkony jednotlivých odvetví svojej ekonomiky v oproti prvému kvartálu roka 2022. Z údajov okrem iného vyplýva, že za január až marec 2023 vyviezla 1,07 milióna vozidiel, čo je o 58 % viac v porovnaní s prvým štvrťrokom 2022.


 

 

V rovnakom čase dosiahol japonský vývoz vozidiel 954 185 vozidiel, pričom oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 6 %. Čínsky export podporil dopyt po elektromobiloch a predaj do Ruska. Čína minulý rok predbehla Nemecko a stala sa druhým najväčším exportérom áut na svete. Podľa čínskej Generálnej colnej správy krajina v roku 2022 vyviezla 3,2 milióna vozidiel v porovnaní s 2,6 milióna exportovaných z Nemecka. Odklon od fosílnych palív pomohol podporiť vzostup čínskeho automobilového priemyslu. Vývoz nových energetických vozidiel vzrástol v prvom štvrťroku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o viac ako 90 %.

 

 

Čínska pobočka Tesly, SAIC – vlastník značky MG – a BYD, za ktorou stojí skúsený americký investor Warren Buffett, patria medzi najväčších čínskych exportérov nových elektrických vozidiel. Výrobca elektrických áut Tesla Elona Muska má obrovský výrobný závod v Šanghaji, ktorý vyváža do mnohých regiónov vrátane Japonska a Európy. „Gigafactory“ spoločnosti Tesla je v súčasnosti schopná vyrobiť 1,25 milióna vozidiel ročne a spoločnosť plánuje ďalšie zvýšenie kapacity. Minulý mesiac začala vyrábať športové úžitkové vozidlá Model Y na export do Kanady. Čína tiež zaznamenala prudký nárast exportu do Ruska od začiatku ukrajinskej vojny, keďže západné krajiny uvalili na Moskvu obchodné sankcie. Minulý rok zaznamenali čínski výrobcovia automobilov – vrátane Geely, Chery a Great Wall skokový nárast ich trhového podielu v Rusku potom, čo ich rivali vrátane Volkswagenu a Toyoty opustili krajinu po invázii na Ukrajinu. O tomto vývoji prvá informovala britská BBC. So želaním všetkého dobrého pre slovenský automobilový priemysel, na videu je olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Anna Ščerbakova v reklame na čínsky automobil OMODA C5 ( (čínsky Chery Omoda, ktorý vystupuje na ruskom trhu ako samostatný brand a Anna mu robí ambasádorku)

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov