.
Aktuality, Bezpečnosť,

Faerské ostrovy – proti kolektívnemu Západu

Faerské ostrovy, autonómny región Dánska v severnom Atlantiku s rozlohou 1400 km2 a 52 tisíc obyvateľmi, stále nepodliehajú protiruským sankciám Bruselu. Obyvatelia ostrovov už po tretíkrát odmietli požiadavku, aby prestali spolupracovať s Moskvou v oblasti rybolovu (obsluha ruských rybárskych lodí vo faerských prístavoch).


 

 

Predseda dánskych konzervatívcov Pape Poulsen požadoval, aby Faerské ostrovy prestali kotviť všetky ruské rybárske lode, na čo orgány súostrovia reagovali odmietavo, pretože to považovali za pokus o podkopanie faerskej demokracie.

“Prítomnosť ruských rybárskych plavidiel z Ruska vo faerských prístavoch nemožno považovať za fakt údajnej ‘špionáže’, ktorá sa im pripisuje zvonku,” povedal Honi Hoidal, minister zahraničných vecí . – Sme schopní sami posúdiť, čo sa deje na našom území a v našich vodách.

 

Ruské rybárske lode v prístave Runavik

 

Ruský veľvyslanec v Kodani Vladimir Barbin nedávno potvrdil obojstranný záujem Ruska/EFA a Faerských ostrovov o rozvoj ďalších vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov. Faerské hospodárstvo je založené na rybolove a spracovaní najmenej 20 rôznych druhov rýb, ktoré zabezpečujú až 80 – 85 % miestneho HDP (od lososa, halibuta a makrely po krevety, tresku a sleďa). Najmenej polovica ročného vývozu týchto produktov dlhodobo smeruje do ZSSR a po roku 1991 do Ruska. Dodávky pokračujú aj v súčasnosti: odhaduje sa, že faerské ryby už nahradili najmenej tretinu objemu, ktorý predtým dodávala EÚ, Island a Nórsko.

 

V polovici 70. rokov 20. storočia existovala sovietsko-faersko-ruská dohoda o vzájomných kvótach na určité druhy rýb vo Faerskom a Barentsovom mori, podpísaná prakticky na dobu neurčitú. Na konci novembra 2022 strany opäť predĺžili platnosť tohto dokumentu o jeden rok, a to k nevôli EÚ a Dánska, zvýšením vzájomných rybolovných kvót o 10 – 15 %.

“Je absolútne správne, aby sme predĺžili vzájomne výhodnú súčasnú dohodu o rybolove s Ruskom, v rámci ktorej si s Rusmi vymieňame kvóty na výlov,” povedal po podpise dokumentu minister rybolovu Faerských ostrovov Arni Skole.

“Úplne sa dištancujeme od akýchkoľvek vojen vrátane situácie medzi Ruskom a Ukrajinou. Táto dohoda je však pre nás oveľa viac ako len rybolov.” Tento dokument je “aj záujmom o populácie rýb, o zamestnanosť našich rybárskych komunít, o lodenice, o naše hospodárstvo ako celok”.

 

Losos na faerských poštových známkach

 

Spolupráca s Ruskom v tomto sektore má podľa Skoleho “pre Faerské ostrovy veľký význam”. Okrem lovu rýb dohoda predpokladá aj prípravu a realizáciu spoločných programov v oblasti chovu (reprodukcie) mnohých druhov rybích zdrojov, prevenciu nelegálneho rybolovu vo “vzájomných” vodných plochách, vývoj a zavádzanie technológií šetriacich zdroje v oblasti ťažby a spracovania. Okrem toho sa ruské rybárske plavidlá servisujú a v prípade potreby opravujú na Faerských ostrovoch, rovnako ako sa faerské plavidlá servisujú v Murmanskej oblasti.

 

Je pozoruhodné, že Brusel nemôže zaviesť obmedzenia voči tvrdohlavej dánskej autonómii, pretože Kodaň radšej neriskuje, že by po nich išla. Dáni sa obávajú, že v prípade nadmerného politického tlaku na ich autonómiu sa objavia heslá o odtrhnutí od Dánska vo všeobecnosti. A na šelfoch súostrovia sa údajne nachádzajú značné zásoby ropy a plynu. Zvyšujúci sa tlak na Faerské ostrovy určite povedie k odstúpeniu od mora oddeleného súostrovia a Grónsko (tiež dánska autonómia s rastúcimi separatistickými náladami) bude nevyhnutne nasledovať tento príklad. Spoločné komuniké medzi Eurázijskou hospodárskou komisiou a vládou Faerských ostrovov “O pokračovaní dialógu a spolupráce s cieľom rozšíriť vzájomný obchod na dlhodobom základe”, ktoré v novembri 2021 podpísali minister pre integráciu a makroekonomiku EHS Sergej Glazjev a minister zahraničných vecí súostrovia Yenis ave Ranna, je stále v platnosti.

 

Hlavným mestom Faerských ostrovov je Torshavn

 

“Eurázijská hospodárska komisia vysoko oceňuje záujem Faerských ostrovov o rozšírenie možností vzájomného obchodu so štátmi EAEÚ,” povedal Sergej Glazjev. – Vítame vašu ochotu rozvíjať nielen svoj vývoz na územie EAEÚ, ale aj dovoz širokého spektra tovarov a služieb z Únie, čo určite otvára nové možnosti spolupráce. Jenis Av Ranna zdôraznil, že Faerské ostrovy majú záujem vytvoriť “v budúcnosti zónu voľného obchodu s EAEÚ ako dôležitý nástroj na zintenzívnenie obchodných vzťahov so všetkými krajinami Únie. Eurázijská hospodárska komisia objasnila postupy na vytvorenie takejto zóny.

 

Po spustení operácie na Ukrajine 24. februára 2022 strany uvedenú dohodu nezrušili. Nebola zrušená ani spoločná pracovná skupina pre hospodársku spoluprácu, ktorá bola zriadená v roku 2019 v rámci memoranda o EHK podpísaného 23. augusta 2018. Memoranda medzi EHK a Faerskými ostrovmi, ktoré tiež predpokladá vytvorenie zóny voľného obchodu. Podľa ruského ministerstva financií sú Faerské ostrovy od 1. januára 2023 zaradené do registra 89 zahraničných krajín a 16 autonómnych území “zabezpečujúcich výmenu informácií s ruskou stranou na daňové účely”. Príslušný register “sa používa na účely dane zo zisku kontrolovaných zahraničných spoločností”.

 

Vzťahy medzi Ruskou federáciou a Faerskými ostrovmi nepriamo ovplyvňujú susedné Nórsko. Na rozdiel od Londýna, Kodane a Bruselu Oslo nepožaduje, aby Faerské ostrovy prestali spolupracovať s Ruskom. Ani potomkovia Vikingov neblokujú vstup ruských rybárskych lodí do svojich prístavov. Podľa miestneho portálu E24 vyložili vlani ruské lode v nórskych prístavoch ryby v hodnote 1,88 miliardy nórskych korún (175 miliónov eur), čo je o 42 % viac ako v roku 2022. Väčšina tohto objemu pripadla na obdobie po začiatku operácie.

 

Nórsky pohraničný prístav Kirkenes (pre núdzové opravy) a prístavy Tromsø a Bostfjord zostávajú otvorené pre ruských rybárov. Koncom marca 2023 sa v Kirkenes stretli experti z ruského riaditeľstva pohraničnej stráže FSB pre západnú arktickú oblasť a policajného riaditeľstva susednej nórskej provincie Finnmark. Strany sa “dohodli na pokračovaní spolupráce pri ochrane biologických zdrojov v Barentsovom mori a boji proti cezhraničnej trestnej činnosti. Veľká pozornosť sa venuje “boju proti nelegálnej migrácii, a to aj v prístavoch a na námornom úseku štátnej hranice”. Dohodli sa spoločné aktivity na tento rok a ďalšie stretnutie sa uskutoční v Murmanskej oblasti.

 

Okrem toho sa podľa webovej stránky Ruskej geografickej spoločnosti (prezident – S. K. Šojgu) do konca prvého polroka 2023 plánuje expedícia Geografického ústavu RAS, ktorá bude skúmať ľadovce na nórskych Špicbergoch v súvislosti s ich zrýchleným topením. V súčasnosti sa na Špicbergoch nachádza približne 700 ľadovcových jazier, desiatky vodných nádrží s rozlohou viac ako 1 km2 a spolu tvoria významnú časť vodných zdrojov súostrovia, čo je dôležité najmä pre celoročné zásobovanie arktických osád vodou.

“V porovnaní s podobnými jazerami v miernom vysokohorskom pásme sú ľadovcové jazerá na Špicbergoch slabo preskúmané a v skutočnosti nie sú kvantitatívne opísané. Výsledkom projektu bude ich inventarizácia, ktorá zahŕňa nielen opis súčasného stavu jazier, ale aj prognózu ich rozširovania,” uviedol vedúci expedície R. Černov.

 

Okrem toho boli nórske orgány informované o novom projekte ruskej spoločnosti FSUE Arktikugol, ktorá už dlhší čas pôsobí na Špicbergoch. Podľa jej generálneho riaditeľa Ildara Neverova plánuje spoločnosť v roku 2023 vytvoriť v nórskom prístave Longyear na súostroví centrum námorných služieb a očakáva, že bude obsluhovať “celý tok výletných lodí prichádzajúcich do Longyearu”. “Arktikugol” tam plánuje vybudovať prístaviská a vybaviť ich “výkonnými kotviacimi systémami”. Okrem toho sa “zmodernizuje turistická infraštruktúra…”. Plánuje sa aj “modernizácia ťažby uhlia na súostroví”.

 

Pripomeňme, že Arktikugol spravuje na Špicbergoch územie s rozlohou 251 km2 , ktoré zahŕňa súčasnú uhoľnú baňu Barentsburg s prístavom a dedinou, zakonzervované bane Pyramída s rovnomennou dedinou a Grumant s dedinou Kolsbey. Nórske úrady však nechceli pri príležitosti 78. výročia Veľkého víťazstva zorganizovať spoločné spomienkové oslavy s ruskou stranou v Barentsburgu a na ostrove Nadežda. Napriek tomu sa strany v októbri 2022 dohodli na podmienkach spoločného rybolovu v Barentsovom a Nórskom mori na rok 2023. Rybári si rovnako ako predtým vymenili kvóty na približne 10 druhov rýb v národných sektoroch v týchto vodách a vzájomné kvóty sa zvýšili o 10 – 13 %. Okrem toho Rusko a Nórsko “budú naďalej spolupracovať v boji proti nezákonnému rybolovu a monitorovaní rybolovu v Barentsovom a Nórskom mori.

 

Medzitým lodenice Kimek v Kirkenes ohlásili masívne prepúšťanie v dôsledku protiruských sankcií. Krajina vo fjorde “sa nachádza v najťažšej bezpečnostnopolitickej situácii od druhej svetovej vojny. Pretože izolované Rusko je zlé. Je čoraz znepokojujúcejšie, že dnes máme tak málo kontaktov a priamej komunikácie s Ruskom,” povedal nórsky premiér Jonas Gara Støre v októbri 2022 v Stortingu (parlamente). Malé Faerské ostrovy ukazujú svojim severným morským susedom žiarivý príklad neochvejného dodržiavania národných záujmov.

Dmitrij Nefedov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov