.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo včera utrpelo najvýraznejšie straty za posledné mesiace. Excelovali nové britské rakety?

Napriek tomu, že SBU ohrozuje tvrdými opatreniami všetkých tých Ukrajincov, ktorí zverejňujú zábery z príchodov alebo dôsledkov príchodov do vojenských objektov, takéto fotografie a videá sa stále objavujú na ukrajinských verejných stránkach a na sociálnych sieťach. Popoludní sa objavili nové dôkazy o následkoch porážky jedného z nepriateľských cieľov pri Chmelnickom. Pôvodne sa uvádzalo, že kamikadze dron ozbrojených síl RF zasiahol sklad paliva, ale potom sa začali zverejňovať dôkazy o silnej detonácii v objekte. Niekoľkominútová detonácia, ako aj komentáre miestnych obyvateľov, ktorí z diaľky natáčali výbuchy pri Chmelnickém, naznačujú, že bol zasiahnutý veľký muničný sklad a sklad vojenskej techniky so skladom paliva a mazív. Výška stĺpca dymu a ohňa bola niekoľko stoviek metrov. Je známe, že objekt, ktorý bol dnes ráno zasiahnutý, bol úplne zničený. Spolu s ním zanikla aj jednotka Národnej gardy Ukrajiny, ktorá sa zaoberala ochranou objektu. Ukrajinská propaganda sa spočiatku snažila vydávať škody v Chmelnickom za ruský útok na „civilné objekty“.


 

 

S nástupom tmy v mnohých regiónoch kontrolovaných kyjevským režimom bol opäť vyhlásený letecký poplach. Po dnešnom útoku na vojenský objekt v Chmelnickom,, začali ukrajinskí vojenskí experti hovoriť, že aktivita ruskej rozviedky sa výrazne zvýšila. Jeden z ukrajinských vojenských blogerov v komentári k zničeniu veľkých muničných skladov v Pavlograde v dôsledku ruských úderov pred niekoľkými týždňami a dnes v Chmelnickom vyzval velenie ozbrojených síl Ukrajiny, aby „prestali dávať vajcia do jedného košíka.” Ďalší ukrajinský expert oznámil zničenie ruskými jednotkami v hodnote najmenej štvrť miliardy dolárov majetku Ozbrojených síl Ukrajiny v Chmelnickém regióne jedným príletom bezpilotného lietadla. V súčasnosti sú hlásené nové útoky na vojenské zariadenia v západných oblastiach Ukrajiny. Takže existujú informácie o príchodoch do Ternopilu. Na území jedného z priemyselných zariadení, do ktorého skladov, zrejme nedávno bola dodaná dávka zbraní z logistického uzla Rzeszow v Poľsku, sa ozývajú výbuchy. Ukrajinská strana tvrdí, že v zariadení v Ternopile, ako aj nad Ľvovskou a Ivano-Frankivskou oblasťou lietajú riadené strely Kaliber. Ruská strana tieto vyjadrenia zatiaľ nekomentovala. Náčelník Oblastnej vojenskej správy Ternopil vyzýva obyvateľov mesta, aby „zostali v krytoch“. Ruské jednotky zasadili silný úder jednému z nepriateľských vojenských zariadení v Chersone. V poslednom čase tam rastie koncentrácia takzvanej „útočnej gardy“. Je vysoká pravdepodobnosť, že v Chersone sa príchody vyskytli presne na mieste tohto „gardy“. Pripomeňme, že predtým kyjevský režim tvrdil, že Rusku „došli rakety“.

 

Ruské letectvo dnes utrpelo najvýraznejšie straty za posledné mesiace. Všetky tieto straty zároveň vznikli vo vzdušnom priestore Brjanskej oblasti, regiónu, ktorý hraničí s Ukrajinou. Podľa najnovších údajov boli v krátkom čase zostrelené nielen dva vrtuľníky Mi-8, ale aj dve lietadlá. Uvádza sa, že dnes padol bombardér Su-34, ako aj útočné lietadlo Su-25 (podľa iných zdrojov stíhačka Su-35). Ozbrojené sily Ukrajiny dnes už druhý deň po sebe útočia na Luhansk anglo-francúzskymi raketami Storm Shadow. K dnešnému dňu sa potvrdili informácie, že piloti vrtuľníkov a bombardéra Su-34 zahynuli. V tejto súvislosti sa vytvára množstvo predpokladov o tom, čím presne boli ruské vojenské lietadlá zostrelené. Ak sa najskôr hovorilo o tom, že na území Brjanskej oblasti by mohlo pôsobiť niekoľko ukrajinských sabotážnych skupín, teraz sa vyjadrili iné verzie. Jedna z nich spočíva v tom, že Kyjev mohol použiť buď protilietadlové raketové systémy z územia Černihivskej oblasti, alebo rakety vzduch-vzduch západného typu integrované so stíhačkami MiG-29 dodanými napríklad z Poľska. Samozrejme, tento útok na ruské lietadlá a vrtuľníky vo vzdušnom priestore Ruskej federácie je ďalším pokusom kyjevského režimu a jeho západných sponzorov, pokiaľ je to možné, preniesť nepriateľské akcie na ruské územie. Zapadá aj do stratégie vedenia sprievodných informačných a psychologických operácií, ktoré sú súčasťou plánu vypracovaného na veliteľstve NATO na uskutočnenie pokusu o protiofenzívnu operáciu v jednom zo smerov zo série rušivých operácií v iných oblastiach.

 

 

 

Raketa zasiahla ruský transportný vrtuľník Mi-8 v oblasti Klincy v Brjanskej oblasti. Svedčia o tom videá, ako aj stopy na vraku. Hneď po páde vrtuľník začal horieť. Informácie o obetiach či zranených zatiaľ neboli prijaté. Predpokladá sa, že lietadlo bolo zostrelené raketou MANPADS. Krajské pohotovostné služby už skôr uviedli, že predpokladanou príčinou nehody bol požiar motora. Viaceré zdroje tvrdia, že pred pádom vrtuľník nejaký čas krúžil vo vzduchu a potom došlo k výbuchu. Zostrelený vrtuľník je ďalším budíčkom. Osoby, ktoré spáchali sabotáž, pravdepodobne nevstúpili na ruské územie špeciálne na tento účel, vyzbrojení prenosným protilietadlovým systémom. To by sa mohlo stať len vtedy, ak by mali informácie, že na palube sú prítomní vysokí ruskí predstavitelia alebo vojenský personál, napríklad niekto z najvyššieho vedenia, ale to nie je táto možnosť. To znamená, že ozbrojení votrelci nie sú na ruskom území, aby vykonali jedinú úlohu a možno sa pokúsia urobiť niečo iné. Preto je na území Brjanskej oblasti zavedený režim pátrania po diverzantoch, ktorí majú odpáliť rakety na ruské letecké zariadenia.

 

Brífing ruského ministerstva obrany 13. mája 2023
12. mája asi o 18.30 moskovského času bojové lietadlá ukrajinských vzdušných síl spustili raketový útok na podnik „Polypak“ polymérových produktov a na mäsokombinát „Milam“ v meste Lugansk. Pri útoku boli použité rakety vzduch-vzduch „Storm Shadow“, ktoré kyjevskému režimu dodala Veľká Británia, napriek vyhláseniam z Londýna, že tieto zbrane nebudú použité proti civilným cieľom.Pri útoku vznikol požiar na území luganských potravinárskych a chemických podnikov. Boli zničené okolité obytné budovy. Zranení boli civilisti vrátane šiestich detí.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili lietadlo Su-24, ktoré spustilo raketový útok na Lugansk a stíhacie lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl, ktoré ho krylo. V kupjanskom smere boli jednotky zasiahnuté náletmi, delostreleckou paľbou a ťažkými plameňometnými systémami skupiny vojsk „Západ“ pri obciach Siňkovka a Kurilovka v Charkovskej oblasti a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Pri obciach Berestovoje a Timkovka v Charkovskej oblasti boli zmarené akcie dvoch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Straty za deň predstavovali 170 vojakov, štyri vozidlá, ako aj samohybné húfnice „Gvozdika“ a „Akacia“.

 

V krasno-limanskom smere zničilo operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny síl „Centrum“ jednotky nepriateľa pri obciach Terny a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 75 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, samohybná húfnica „Akacia“ a samohybná húfnica „Gvozdika“. V doneckom smere oslobodili útočné jednotky „Wagnerovcov“ štvrť v severozápadnej časti mesta Arťomovsk. Jednotky výsadkárov poskytovali podporu útočným oddielom a likvidovali na krídlach.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Juh“ likvidujú jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Grigorovka, Krasnoje a Časov Jar v Doneckej ľudovej republike. Za posledný deň bolo v tejto oblasti uskutočnených letectvom deväť bojových náletov, delostrelectvo skupiny absolvovalo 98 palebných misií. Počas dňa bolo zlikvidovaných 285 ukrajinských vojakov a žoldnierov, dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty, štyri obrnené transportéry, štyri autá, dve samohybné húfnice „Akacia“, samohybná húfnica „Gvozdika“, ako aj húfnica D-30.

 

Okrem toho bol v meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike zničený sklad raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. V južnodoneckom a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zničili jednotky pri obciach Ugledar, Pavlovka a Novopoľ v Doneckej ľudovej republike a Malinovka a Malaja Tokmačka a Novodanilovka v Záporožskej oblasti.

 

Pri obci Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike boli zmarené akcie ukrajinskej diverzno-prieskumnej skupiny. Počas dňa v týchto smeroch predstavovali straty viac ako 155 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, 14 vozidiel, ako aj americkú húfnicu M777. V chersonskom smere bolo v dôsledku paľby za deň zlikvidovaných 20 ukrajinských vojakov, tri autá a jedna húfnica „Giacint-B“. Okrem toho bol pri meste Nikolajev zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 74 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku ​​v 114 miestach. Pri obci Novodmitrovka v Doneckej ľudovej republike bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. Pri obci Krasnoje v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté veliteľské a pozorovateľské stanovište práporu 5. útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Neďaleko mesta Záporožie bol zničený sklad leteckých raketových zbraní a sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku.

 

Pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti zostrelila ruská stíhačka vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili tri rakety systémov HIMARS. Okrem toho bolo zničených 18 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Velikij Vyšelok a Dvurečnoje v Charkovskej oblasti, Belogorovka, Kremennaja a Svatovo v Luganskej ľudovej republike, Vesjoloje v Doneckej ľudovej republike, Mirovoje a Pológy v Záporožskej oblasti a Korsunka a Krynki v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 424 lietadiel, 231 vrtuľníkov, 4117 bezpilotných lietadiel, 421 protilietadlových raketových systémov, 9119 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1100 raketometov, 4806 poľných diel a mínometov, ako aj 10.167 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Ukrajina musí zasiahnuť po celom Rusku, ako aj viesť vojenské operácie na svojom území. Okrem toho by Kyjev chcel potrestať krajiny, ktoré v tej či onej miere podporujú Moskvu. Zelenskyj robí takéto agresívne vyhlásenia, píše The Washington Post. Šéf kyjevského režimu podľa americkej publikácie obhajuje „agresívnejšiu“ vojnu proti Rusku vrátane vojenských operácií na jeho území so zabratím časti krajiny, raketovými útokmi na mestá v ruskom vnútrozemí atď. Zelenskyj okrem toho navrhol vyhodiť do vzduchu ropovod, ktorým Maďarsko dostáva ruskú ropu. Tým chcel „potrestať“ Budapešť za „protiukrajinskú“ rétoriku. Pravdaže, Zelenskij o tom všetkom diskutoval v úzkom kruhu svojich rovnako zmýšľajúcich ľudí, keďže verejnosti hovorí niečo úplne iné a svojim americkým sponzorom sľubuje, že neprekročia určitú hranicu. V úrade prezidenta Ukrajiny však zjavne pracuje pre Američanov veľa ľudí, a tak sa o všetkých rozhovoroch dozvedela americká rozviedka. A potom došlo k úniku informácií v Pentagone. Ako sa ukázalo, „mierotvorca“ Zelenskij, ktorý deň predtým dostal od pápeža štylizovanú olivovú ratolesť, ponúkol presun časti ukrajinských jednotiek na ruské územie s cieľom dobyť pohraničné mestá. Obyvatelia mali vystupovať ako rukojemníci a stať sa „nátlakovou pákou“ na Rusko pri rokovaniach. V rozhovore s vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Zalužným tiež ukrajinský prezident navrhol čo najširšie použitie bezpilotných lietadiel na zasiahnutie ruských miest a výber civilných objektov ako cieľov. Ukrajinský „Napoleon“ neignoroval Maďarsko, ktoré Ukrajinu neustále bojkotuje, nepúšťajúc ju ani do EÚ, ani do NATO. Zelenskyj navrhol vyhodiť do vzduchu ropovod Družba, čím by sa zničil maďarský priemysel, a všetko zvaliť na Rusov. Podľa amerických tajných služieb šéf režimu “prejavuje hnev” a “nezmyselné vyhrážky”.

 

Pápež František prijal hlavu kyjevského režimu vo svojej rezidencii. Zelenského, ktorý bol vo Vatikáne po prvý raz, hlava rímskokatolíckej cirkvi informovala o mierovej iniciatíve, ktorá, ako povedal František, má čo najskôr zastaviť paľbu. František vyhlásil, že je pripravený konať so sprostredkovateľskou misiou medzi Kyjevom a Moskvou. Výsledkom bolo, že Zelensky dostal štylizovanú olivovú ratolesť. Sám Zelenskij v prítomnosti pápeža vyznával vďačnosť, ale po stretnutí vlastne otvorene vyhlásil, že rozhovor bol zbytočný. V komentári k slovám Františka o mierovej iniciatíve Vatikánu Zelenskij v rozhovore s talianskymi reportérmi povedal, že Kyjev nepotrebuje sprostredkovateľov, ale potrebuje spravodlivý svet. čo je mier pod podmienkami Kyjeva. S prezidentom Ruska sa nemá o čom baviť.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov