.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Británia a USA spolupracujú proti Rusku v SNŠ

Anglosasi majú dnes záujem eliminovať:


a) Rusko ako konkurenta vo svetovej politike a

b) Európsku úniu ako konkurenta vo svetovej ekonomike. Silné euro a rubeľ sú hrozbou pre dolár a libru, pre New York a Londýn ako dve hlavné svetové finančné centrá v kontexte faktickej čiastočnej de-dolarizácie, ktorou bolo rozšírenie eurozóny od roku 2000, a súčasného posilňovania jenu.

 

Ten koncom apríla predbehol dolár a po prvýkrát v histórii sa stal najpoužívanejšou menou v cezhraničných transakciách. Koncom minulého roka USA a Veľká Británia oznámili partnerstvo, ktoré má pomôcť znížiť závislosť Európy od ruskej energie, podporiť energetickú účinnosť a jadrovú a zelenú energiu. V rámci tohto partnerstva Londýn a Washington v područí niektorých postsovietskych režimov už druhý rok po sebe ničia energetický systém EÚ a spolupracujú proti Rusku v SNŠ.

 

Jedným z nástrojov Anglosasov je Poľsko, ktoré sa na ich podnet chce stať novým plynovým uzlom Európy namiesto Nemecka. Po sérii neúspešných pokusov presunúť tranzitné toky ruského plynu obchádzajúce Ukrajinu sa Poľsko chce stať tranzitnou krajinou a zároveň distribučným centrom pre regasifikovaný LNG, predovšetkým z USA, do strednej a východnej Európy. Zároveň sa pokúša dostať pod kuratelu Varšavy západné republiky bývalého Sovietskeho zväzu. Vojenské vedenie popredných západných krajín zároveň nestráca čas prípravami na potenciálny ozbrojený konflikt s Ruskom “na oblohe, na zemi a na mori” v súvislosti s rastúcim napätím v Európe a vo svete.

 

Pokračujú aj vzájomné investície USA a Spojeného kráľovstva do vojensko-priemyselného komplexu: BAE Systems otvorila v Texase nový závod, ktorého výrobná kapacita sa odhaduje na 150 miliónov dolárov. Závod sa zameria na výrobu vojenskej elektroniky vrátane infračervených protiopatrení, ako aj komponentov pre lietadlá, bezpilotné lietadlá a riadiace systémy. V októbri uskutočnili námorné sily USA a Spojeného kráľovstva spoločné cvičenia s dronmi v Perzskom zálive. Cieľom bolo nacvičiť scenáre reakcie na situácie, keď sa zmocnia bezpilotných lietadiel (podobný precedens sa uskutočnil už 30. augusta, keď sa iránska vojnová loď pokúsila odtiahnuť americké bezpilotné lietadlo).

 

Pod podobnou zámienkou plánuje 5. flotila amerického námorníctva vytvoriť novú operačnú skupinu zloženú zo vzdušných, plachtových a podmorských bezpilotných lietadiel. Oficiálne má monitorovať situáciu v Perzskom zálive vrátane iránskych aktivít a bezpečnosti prechádzajúcich energetických tankerov. Neoficiálne na použitie nástrojov v Čiernom mori a iných moriach proti Rusku a jeho potrubným systémom. V novembri sa americké, britské a austrálske sily zúčastnili na projekte Konvergencia, spoločnom cvičení špeciálnych operácií v Kalifornii. Cieľom bolo precvičiť používanie umelej inteligencie, bezpilotných lietadiel, robotiky a ďalších inovácií na bojisku, ktoré by to umožnili:

-britský systém na podporu rozhodovania ZODIAC sa kombinuje so spravodajskými prostriedkami USA;

-britský radar na sledovanie vzdušného priestoru Giraffe je po prvýkrát prepojený s americkým systémom riadenia boja;

-palubné systémy americkej stíhačky F-35 automaticky signalizovali odpálenie viacnásobného raketometu HIMARS, čím sa rozhodovací proces skrátil na niekoľko sekúnd;

-technológie 3D tlače sa použili na údržbu zbraní a vojenského vybavenia ďaleko od miest nasadenia.

 

Je pozoruhodné, že americké a britské ozbrojené sily počas tohto cvičenia nacvičujú nové metódy moderného kombinovaného boja, pričom využívajú skúsenosti získané počas ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Treba tiež poznamenať, že na súši vojská vykonávajú manévre v otvorenej krajine podobnej ukrajinskej stepi. Na mori sa ostrovní a zámorskí Anglosasi už zúčastňujú na spoločných cvičeniach so svojimi najsilnejšími ponorkami s jadrovými zbraňami.

 

Napríklad v decembri sa ponorky s jadrovým pohonom USA a Spojeného kráľovstva nesúce balistické rakety zúčastnili na fototermíne v severnom Atlantickom oceáne, kde uskutočnili spoločné operačné a bojové cvičenia: americké ponorky triedy Ohio, najväčšie ponorky – ich dĺžka je 170 metrov, výtlak vyše 18 000 ton, vyzbrojené 24 balistickými raketami Trident II a určené na širokú škálu misií vrátane strategického odstrašovania, špeciálnych operácií a konvenčnej vojny; britské ponorky triedy Ohio boli nasadené v severnom Atlantickom oceáne.

 

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo majú dlhú históriu spolupráce v oblasti využívania ponoriek s jadrovým pohonom. Oba štáty disponujú vyspelou jadrovou technológiou a majú za sebou dlhú históriu výmeny poznatkov pri vývoji svojich jadrových odstrašovacích prostriedkov. Jedným z najvýznamnejších príkladov vzájomného zdieľania technológií je raketový systém Trident. Londýn si tieto nosiče jadrových zbraní zaobstaral od Spojených štátov a využil aj americké odborné znalosti a technológie na integráciu úderného systému do svojich vlastných ponoriek.

 

Zároveň Briti pokračujú v zavádzaní úspešných metód a techník bojových operácií používaných v SNŠ, predovšetkým na Ukrajine, do spoločnej praxe s Američanmi. Koncom minulého roka podpísalo britské ministerstvo obrany trojročný kontrakt v hodnote 75 miliónov libier s americkou softvérovou spoločnosťou Palantir Technologies, ktorá má kanceláriu v Kyjeve. Vývojári so sídlom na Ukrajine sa domnievajú, že OS Ukrajiny získala vojenskú výhodu porovnateľnú s taktickými jadrovými zbraňami práve vďaka bojovej informačnej platforme s umelou inteligenciou vytvorenej s pomocou americkej technológie. “Palantir pomôže viesť vojenské operácie a informovať britské ozbrojené sily o priebehu bojových operácií v reálnom čase. Okrem toho bude softvér poskytovať predpovede vývoja situácie a navrhovať najlepší postup,” uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti. Softvér Palantir dokáže kombinovať údaje zo satelitov a sociálnych médií, odhaľovať nepriateľské pozície, označovať pohybujúce sa nepriateľské vozidlá a pod. Systém bol použitý pri septembrovej ofenzíve OS Ukrajiny v Charkovskej oblasti a počas ofenzívy v Chersone.

 

Predpokladá sa, že úspechy v tejto oblasti sa dosiahli vďaka presným a rýchlym informáciám o rozmiestnení a manévroch ruských vojsk. Podľa denníka Washington Post sú takmer všetky presné údery OS Ukrajiny na ruské muničné sklady a veliteľstvá ozbrojených síl výsledkom systému. S tým, ako sa ukrajinský konflikt “stabilizuje”, sa konfrontácia na území SNŠ medzi Ruskom a Západom – reprezentovaným Anglosasmi – zintenzívňuje a rozširuje.

 

Na postsovietskom území Washington a Londýn pôsobia prostredníctvom svojich domácich zástupcov – prozápadných režimov, ktoré si od čias tzv. perestrojky vychovali a pestujú. V polovici apríla ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Západ má v úmysle vytvoriť “druhý front” v Gruzínsku a Moldavsku. Ďalšie epicentrá konfrontácie sa môžu čoskoro presunúť z Ukrajiny do strednej Ázie, ako aj na Kaukaz – do Arménska a Azerbajdžanu. Ten v druhej polovici apríla zriadil kontrolné stanovište v lačínskom koridore, čím fakticky prevzal plnú kontrolu nad komunikáciou s Náhorným Karabachom. Arménsko to označilo za porušenie trojstrannej zmluvy a už sa obrátilo na ruské mierové sily. Anglosasi aktívne podpaľujú aj republiky ruského severného Kaukazu, kde podľa vyhlásenia tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa pokračujú pokusy o zavedenie práva šaría namiesto svetských zákonov a zintenzívňuje sa činnosť Západom kontrolovaných buniek teroristických, nacionalistických a radikálnych náboženských organizácií, ktoré sú tajne pod kontrolou západných tajných služieb.

 

Začiatkom apríla neidentifikovaní militanti strieľali na miestnu políciu v ingušskom okrese Malobek, údajne zabili troch ľudí a do dediny poslali vojenskú techniku. Predtým sa podobné útoky na strážcov zákona odohrali aj v Čečensku. Vlna nestability v postsovietskom priestore sa môže začať jednak v Strednej Ázii (Tadžikistan, Kirgizsko), kde majú Británia a USA (ako aj Turecko) záujem vytvoriť ohnisko napätia v južnom podbruší Ruska a oslabiť vplyv Pekingu, a v Gruzínsku, kde chcú Anglosasi vytlačiť “promoskovské sily” a vytlačiť Francúzsko/EÚ s ich geozáujmami, a v Moldavsku, kde sa Washington a Londýn snažia posilniť pozíciu proukrajinských klanov (v opozícii k proeurópskym) a odstrániť promoskovské sily.

Sergej Andrejev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov