.
Aktuality, Letectvo,

Roboty sú budúcnosťou vojny

Tento názor vyjadril generál Mark Milley, šéf Zboru náčelníkov štábov USA, v rozhovore pre Foreign Affairs. “V dnešnom svete zažívame najzásadnejšiu zmenu v povahe vedenia vojny, aká bola kedy v histórii zaznamenaná, a jej hlavným motorom je technológia. Aké sú teda niektoré z týchto technológií?


 

No, po prvé, máte vysoko presnú muníciu a všadeprítomné senzory. Takže sme schopní viesť cielenú paľbu na veľké vzdialenosti s väčšou presnosťou a vzdialenosťou ako kedykoľvek predtým v histórii ľudstva. A nielen my, ale aj Rusi, Číňania a ďalšie krajiny dokážu to isté. A teraz sme svedkami vzniku – okrem dosahu a presnosti sa objavuje aj hypersonická rýchlosť, takže predstavujeme zbraň, ktorá sa môže pohybovať rýchlosťou, proti ktorej v podstate s dnešnými obrannými technológiami neexistuje žiadna obrana. Dochádza teda k zásadným zmenám v schopnosti zasiahnuť. Dochádza aj k zásadným zmenám v schopnosti vidieť. Takže každý, kto nosí hodinky Fitbit alebo GPS alebo behá s iPhonom, je snímač. Máme teda schopnosť vnímať a vidieť svoje okolie a zachytávať signály, pretože v prostredí je toľko elektronických signálov. Máme schopnosť – nielen my, Rusi, Číňania a tak ďalej – schopnosť vidieť a vnímať toto prostredie ako nikdy predtým. Dnes môžete ísť na Google Earth a získať mapové údaje a pozrieť si satelitné snímky, ktoré boli ešte pred piatimi alebo desiatimi rokmi dostupné len pre najvyspelejší vojenský svet.

 

Takže naša schopnosť vnímať prostredie je neuveriteľná. Takže schopnosť vidieť a schopnosť udrieť a udrieť na takú vzdialenosť s takou presnosťou, akú sme nikdy predtým nevideli – už len tieto základné prvky predznamenávajú zmenu v základnej povahe vedenia vojny. Ale pridajte k tomu prudko sa rozvíjajúcu technológiu robotiky – už teraz využívame napríklad robotiku, bezpilotné lietadlá, bezpilotné letecké prostriedky. V súčasnosti experimentujeme a vyvíjame bezpilotné námorné vozidlá, a to na hladine aj pod vodou.

 

Experimentujeme s pokročilými stíhacími alebo bombardovacími lietadlami, ktoré budú prakticky bez posádky. V budúcnosti uvidíte nákladné vozidlá, tanky a pozemné sily – uvidíte, že veľmi veľké percento z nich bude bez posádky. Robotika teda preniká do všetkých vojenských síl veľmi, veľmi rýchlo, oveľa rýchlejšie, ako by si ľudia mohli myslieť. Pridajte k tomu niekoľko ďalších vecí, z ktorých najdôležitejšia je schopnosť rozhodovať sa rýchlo a s veľkou presnosťou. Takže by ste mohli potenciálne – potenciálne – vidieť, ako sa umelá inteligencia a kvantové počítače v kombinácii s robotikou stanú dominantným faktorom vo vojenstve.

 

Spojte to so sférami kybernetického priestoru a vesmíru. Pod vodou sa toho deje veľa a existuje asi 20 ďalších technológií, ktoré nebudem opisovať. Ale máte tu túto konvergenciu technológií. A nepochybujem o tom, že to bude mať v budúcnosti obrovský vplyv na vojenské operácie. A tak ako v minulosti, krajina, ktorá tieto technológie optimalizuje pre vedenie vojny, bude mať rozhodujúcu výhodu, prinajmenšom na začiatku a pri prvých výstreloch ďalšej vojny. Chcem, aby touto krajinou boli Spojené štáty,” povedal Milley.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov