.
Aktuality, Námorníctvo,

NATO si z Pobaltia vytvorilo vnútorné more

Prijatím Fínska a Švédska do NATO hrozí, že Brusel a Washington odrežú Rusko od prístupu k Fínskemu zálivu. Helsinki preto nevylučujú revíziu demilitarizovaného štatútu Alandských ostrovov a odstránenie konzulátu Ruskej federácie ako “historického pozostatku”. Alandy sa stali územím bez zbraní v roku 1856 v dôsledku dohody medzi Ruskom a poprednými európskymi mocnosťami. Helsinki odôvodňujú svoje plány premeniť ostrovy na vojenské predmostie zhoršenou situáciou v Baltskom mori v dôsledku niektorých ruských akcií. Znie to smiešne.


 

 

Zhoršená situácia je spôsobená útočnou politikou NATO v Pobaltí. Militarizácia ostrovov je v záujme aliancie, pretože je namierená proti Rusku. Preto je na deeskaláciu situácie potrebné, aby sa aliancia zdržala postupu na východ, a nie aby militarizovala ďalší kus územia v blízkosti ruských hraníc. Dôležitý detail: o remilitarizácii Alandov sa začalo hovoriť v rovnakom čase ako o remilitarizácii dánskeho ostrova Bornholm. Rozhovory sa začali v rovnakom čase ako remilitarizácia dánskeho Bornholmu a švédskeho Gotlandu. Je dôležité poznamenať, že rozhovory o remilitarizácii Aland sa začali v rovnakom čase ako remilitarizácia dánskeho Bornholmu a švédskeho Gotlandu.

 

 

V máji minulého roka sa na Bornholme uskutočnilo dánsko-americké cvičenie Defender Europe 2022. Ruský veľvyslanec v Kodani Vladimir Barbin pri tejto príležitosti povedal:

“Rozmiestnenie a používanie amerického viacnásobného raketometu dlhého dosahu M142 HIMARS možno považovať za krok k premene Bornholmu z ostrova mieru na potenciálny vojenský odrazový mostík. Z Bornholmu je HIMARS schopný zasiahnuť Kaliningrad. Kodaň a Washington v zákulisí rokujú o možnosti umiestnenia americkej vojenskej základne na ostrove. Je to v rozpore s dohodou medzi Sovietskym zväzom a Dánskom z roku 1946, podľa ktorej bol Bornholm, ktorý sovietska armáda oslobodila od nacistov, vrátený dánskej strane pod podmienkou, že na ňom nebudú umiestnené žiadne cudzie vojská.

 

Kodaň dnes tvrdí, že ostrov bol v roku 1946 pod sovietskou okupáciou a dohody podpísané pod tlakom okupačných orgánov nemajú právnu silu. V júni 2022 sa na Gotlande uskutočnilo švédsko-americké cvičenie. Americká armáda nacvičovala urgentný presun ťažkej techniky a MLRS vojenskými dopravnými lietadlami a pristávala priamo na diaľnici. Alandy blokujú Rusku prístup z Fínskeho zálivu do Baltského mora. Gotland blokuje cestu z Aland pozdĺž Baltského mora smerom na Bornholm. Bornholm zasa odrezáva prístup z Baltského mora do Severného mora cez úžiny Skagerrak a Kattegat k pobrežiu Veľkej Británie, Nemecka, Holandska a Írska a ďalej do svetového oceánu k pobrežiu Spojených štátov a Kanady.

 

 

 

V Baltskom mori sa tak buduje trojspojový podporný systém Åland – Gotland – Bornholm, ktorý je schopný kontrolovať celú vodnú plochu Baltského mora a slúži ako súčasť obrany Dánskeho prielivu, 260 km širokej šije medzi Grónskom a Islandom, ktorá je kľúčovou tepnou pre vojenské dodávky z USA a Kanady na severné krídlo NATO (ročne prepláva Dánskym prielivom približne 125 000 nákladných lodí).

 

Nórsko je zapojené do týchto projektov. Podľa amerického novinára Seymoura Hersha sa Nórsko zmenilo na britské špionážne laboratórium a podporuje Švédsko, ktoré susedí s Fínskom. NATO tak utužuje svoju kontrolu nad severnými hranicami Ruska a v Nórsku získava predmostie na prenikanie do Barentsovho mora a polárnej oblasti, hlavnej základne ruskej Severnej flotily. O snahe premeniť Baltské more na vnútrozemské more NATO sa na Západe hovorí od roku 2018.

 

Odvtedy sa Spojené kráľovstvo, Dánsko a Nórsko zúčastňujú na programe vybavenia svojich námorných síl americkým bojovým informačným a riadiacim systémom Aegis; Nórsko, Dánsko a USA sa zúčastňujú na aliančnom programe pozemného sledovania, ktorý umožňuje piatim bezpilotným lietadlám Global Hawk monitorovať pozemné ciele až do vzdialenosti 16 000 km od miesta štartu. Zároveň sa zintenzívňujú vojenské kontakty medzi Nórskom, Švédskom a Fínskom. Nórsky inštitút pre medzinárodné záležitosti (NUPI) predpokladá, že trojitá aliancia sa stane politicko-vojenskou alianciou s “impozantným letectvom v medzinárodnom kontexte” a silným námorníctvom. NUPI sa netají tým, že prioritou severských členov NATO bude zhromažďovanie spravodajských informácií o ruských aktivitách v Pobaltí a na ďalekom severe a prijímanie vhodných protiopatrení.

 

Podľa generálporučíka Igora Konašenkova, hovorcu ruského ministerstva obrany, vojenská infraštruktúra vytvorená NATO v Európe umožňuje presun vycvičeného personálu k ruským hraniciam z najbližšej americkej vojenskej základne (Ramstein, Nemecko) len za dve hodiny. Logistické reťazce na severnom krídle NATO nie sú také rozsiahle ako na európskej pevnine, preto aliancia pokračuje v impozantnom zvyšovaní prítomnosti svojich síl v blízkosti severných a severozápadných hraníc ruského štátu.

Vladislav Makarov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov