.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na koho sa rozzúril vedúci ruského „orchestra“ Wagnerovcov Jevgenij Prigožin?

Jednoznačne na ministra obrany RF Sergeja Šojgu a na náčelníka Generálneho štábu OS RF Valeria Gerasimova. Pravdou však je, že niečo z toho sa ušlo aj vrchnému veliteľovi Vladimírovi Putinovi. Prečo? Pretože ani on nezabránil tradičnej slovanskej zvyklosti, že úspech Slovania nikomu neodpúšťajú!


 

A „muzikanti“ Wagnerovci mali bojový úspech jednoznačný. V Arťomovsku (po ukrajinsky v Bachmute) vraj každý deň zabíjali 400-600 ukrajinských vojakov a zahraničných žoldnierov. Tento fakt potvrdzujú nielen každodenné zvodky MO RF, ale aj rovnaké počty vojakov, ktoré sem každodenne prisúvala ukrajinská strana.

 

 

Na youtube.com je už niekoľko videí, kde rozzúrený zakladateľ a šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin bez rešpektu nadáva do „súk“ ministrovi S. Šojgu i NGŠ V. Garasimovi za ich zodpovednosť, že mu padlo príliš veľa vojakov kvôli ich úradníckej ležérnosti a povedzme si, že aj kvôli zákernosti, pretože nedodávali wagnerovskému „orchestru“ toľko munície, ktorú táto najefektívnejšia jednotka ruskej armády na Ukrajine požadovala. Jeho slová sledovala kamera a v rozostrenom pohľade sa pozerala na padlých Rusov v okopoch, pričom Prigožin to dal jednoznačne za vinu Šojguovi a Gerasimovi. A ako som už spomenul, ušlo sa aj Putinovi, hoci podľa dávnejších správ Prigožin vraj patrí k jeho osobným priateľom.

 

Ako kamera sledovala mŕtvych wagnerovcov v zákopoch, Jevgenij Prigožin to emočne vystupňoval na maximum, čo v Rusku určite nezostane bez odpovede, keď zdôraznil, že každý z týchto padlých bol niekoho syn, niekoho otec, brat… A padli len kvôli tomu, že niekto im nedodal muníciu!!!

 

Každý, kto sleduje boje na Ukrajine, vie, že bezcharakterné poškodzovanie Wagnerovských „muzikantov“ „muničným hladom“ sa deje už pár mesiacov. Vraj im bolo dodávaných len 30 % z munície, ktorú potrebovali na splnenie bojovej úlohy. Prigožin o tom kričí stále, ale nikto ho už niekoľko mesiacov nepočúva – ani Šojgu, ani Gerasimov a ani Putin!

 

Včera 5. mája 2023 Wagnerovcom asi pretiekol pohár trpezlivosti a tak Jevgenij Prigožin nielenže vystúpil s týmto ostrým prejavom, ale zároveň upozornil, že k výročiu Dňa víťazstva síce chcel dobyť Arťomovsk, ale už ho nedobyje a preto k 10. máju sťahuje svojich „muzikantov“ z frontu.

 

Myslím si, že po týchto slovách nastalo medzi ruskou generalitou zdesenie. Jednak kým ich nahradiť, aby rovnako efektívne bojovali a nielen udržali dobyté, ale aj každý deň dobývali ďalšie ukrajinské postavenia?

 

Prigožin síce povedal, že je ochotný vrátiť sa do boja so svojím „orchestrom“, ale určite si bude klásť omnoho tvrdšie podmienky. Kto s ním bude o tom rokovať? Šojgu? O tom sa vyjadril, že ten nemá žiadne vojenské skúsenosti. Gerasimov? Ten predsa zlyhal! Tak koho by poslal Putin na rokovanie s ním? Nakoniec, čas to ukáže.

 

Zažili Rusi podobnú situáciu vo svojich dejinách?
Veru zažili a nebolo to tak dávno, len 82 rokov. Aj Stalinovi trvalo takmer celý rok kým odstránil z radov generality zradcov a priamych, či nepriamych kolaborantov, nerozhodných mužíkov s generálskymi lampasmi… Stalin mal gule a bol v tom nekompromisný. Metodicky a systémovo vyrezával z Červenej armády zbabelcov a zradcov, hoci mnohí mu to dodnes dávajú za vinu. Ale čo chceme od takých, ktorí to nehodnotia vojensky a bojovo odborne, ale len čisto politicky.

 

Stalinovi trvalo okolo roka kým postavil novú, už skutočne vlasteneckú Červenú armádu, ktorá mala odhodlanie vzoprieť sa na reálny odpor a začala vyháňať nemeckých nacistov.

 

Bude mať Putin odvahu stať sa v tomto duchu „Stalinom 21. storočia“? Asi bude musieť, pretože vlastenecké Rusko sa už dvíha. Už ho totiž uráža, že ho reprezentujú neschopní zbabelci a zákeráci. Aj dnešné Rusko sa musí bojovo vzoprieť, aby si svet nemyslel, že všetci sú takí nemožní ako Šojgu, Gerasimov a nimi spriaznení nezodpovední a bojovo nekompetentní úradníci.

 

Nastal čas uvedomiť si, že…
…mierový, čiže prehliadkový generál a dôstojník nie je to isté, ako bojový generál a bojový dôstojník. No a my na Slovensku si tiež musíme uvedomiť, že minister obrany so zelenou knižkou je ešte väčšia katastrofa.
Škoda len, že nie každý to dokáže vidieť.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov