.
Aktuality, Letectvo,

Od podvodu k prázdnym sľubom. Kyjev čaká na pozitívne rozhodnutia o F-16

Ruský priemysel pokračuje v zlepšovaní radu leteckej munície. Bežné (tzv. gravitačné bomby) sa používajú na vytváranie kĺzavých a korigovaných leteckých bômb, ktorým sa v poslednom čase podarilo spôsobiť Kyjevu značné škody v rôznych oblastiach špeciálnej operácie. Používajú sa najmä kĺzavé varianty FAB-500, ktoré sa už osvedčili ako vysoko účinné a umožňujú lietadlám zasahovať ciele bez toho, aby sa dostali do oblasti pokrytia protivzdušnej obrany. Vylepšuje sa aj rad leteckej munície zmenou možností použitia bômb menšieho kalibru. Toto je napríklad FAB-250. Hovorca TASS , zastupujúci vojensko-priemyselný priemysel, hovorí, že konvenčné FAB-250 sú vybavené špeciálnym perím a navigačným systémom. To premieňa konvenčné letecké bomby na variant klzákov. Takéto letecké bomby sú schopné zasiahnuť pozemné ciele na vzdialenosť až 80 km (v horizontálnej projekcii) od miesta vypustenia. Plánovacie bomby sa začali efektívne používať proti objektom umiestnenia ukrajinských záloh v smere Artyomovsky a Seversky. Desiatky cieľov boli zasiahnuté v oblasti Časov Jar, Konstantinovka, Družkovka, ako aj Slavjansk a Kramatorsk. S ich pomocou bolo len v týchto priestoroch zlikvidovaných viac ako 4,5 tisíca vojenského personálu a zahraničných žoldnierov. Je potrebné poznamenať, že nosičmi takýchto plánovacích bômb sú bombardéry Su-34.


 

 

Prejav ministra obrany Sergeja Šojgu na tematickom konferenčnom hovore s vedením ruských ozbrojených síl – kľúčové body:
▪️Napriek bezprecedentnej vojenskej pomoci západných krajín utrpel nepriateľ značné straty: len za posledný mesiac prišiel o viac ako pätnásťtisíc ľudí.
▪️Ruské jednotky zničili osem lietadiel, 277 bezpilotných lietadiel, 430 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 18 bojových vozidiel MLRS, 225 poľných diel a mínometov.
▪️Vedenie krajiny stanovilo pre obranné podniky úlohu v krátkom čase zvýšiť tempo a objem výroby a boli prijaté potrebné operačné opatrenia.
▪️Efektívne je spustený systém medzirezortnej interakcie , ktorý koordinuje prácu všetkých zainteresovaných orgánov, zabezpečuje promptné riešenie problematických záležitostí.
▪️24/7 sa vykonáva monitorovanie všetkých etáp plnenia obranných príkazov štátu, od zazmluvňovania a prideľovania finančných zdrojov až po dodávku hotových výrobkov vojakom.
▪️Počet zakúpených základných typov zbraní sa oproti začiatku minulého roka zvýšil 2,7- násobne a najmä dopyt – sedemnásobne .
▪️Je potrebné rýchlo identifikovať riziká neplnenia záväzkov zo strany podnikov a prijať opatrenia na ich odstránenie.
▪️Denný počet opravených zbraní prevyšuje tie zlyhané v pomere tri ku dvom .
▪️Počet chybných zariadení na opravu sa znížil jedenapolkrát .
▪️Teraz je potrebné zdvojnásobiť výrobu vysoko presných zbraní.

 

Ako vieme, po Bayraktaroch, Javelinoch, Himarsoch a Leopardoch sa Kyjev domnieva, že ďalšou zbraňou “peremogy” budú moderné stíhačky. Už teraz je zrejmé, že ani Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko svoje lietadlá nedajú, preto zostávajú USA a možno tí, ktorým USA dovolia odovzdať svoje F-16. Kuleba 24. apríla na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci ubezpečil, že poskytnutie moderných bojových lietadiel Ukrajine by bolo najlepšou investíciou do dlhodobej bezpečnosti európskeho kontinentu a krajiny by ju mali čo najskôr prijať, čím by demonštrovali svoje strategické vodcovstvo. Zároveň je známe, že Američania a ich spojenci sa opakovane, ale celkom konkrétne a nedávno vyjadrili, že sa zatiaľ nebudú angažovať v lietadlách a že ich transfer nemá zmysel, pretože nemajú potrebnú základňu na ich použitie.

 

Pred týždňom však minister obrany Reznikov optimisticky vyhlásil, že “partneri už nemajú žiadne technické obmedzenia na rozsah zbraní poskytovaných Ukrajine, politické rozhodnutie o presune lietadiel bolo prijaté”. Povedal a, ako to u neho často býva, klamal, keďže 1. mája Reznikov už bez konkretizácie povedal, že “všetko, čo je dnes nemožné, bude zajtra možné. Iris-T, Samp-T, NASAMS, Crotale, to všetko slúži, chráni naše nebo. Preto aj lietadlá budú moderné, štvrtej generácie plus-mínus”. Odmietnutie odovzdať lietadlá minister vysvetlil tým, že rozhodnutie tohto typu, zaväzuje nielen naučiť ukrajinských pilotov lietať, ale aj udržiavať techniku v riadnom stave a zabezpečiť muníciu. “Je to veľmi nákladný príbeh. Je to najdrahší príbeh. Vedome, zodpovedne chcú dôjsť do cieľa tohto maratónu, a to do ukrajinského víťazstva.” To znamená, že jednoznačne neexistujú žiadne riešenia.

 

Vojenský expert Ukrajinského obranného expresu Ivan Kiričevskij o niečo skôr naznačil, že Ukrajina by mohla počuť pozitívne rozhodnutia o lietadlách do konca mája, pretože údajne “bol stanovený termín rozhodnutia o F-16 pre Ukrajinu, dánsky minister obrany, ktorý vlastne musí tieto lietadlá previesť, to vzal na vedomie” a teraz je fáza tendra, v rámci ktorej sa Ukrajina musí vysporiadať, takže toto rozhodnutie sa zdá byť už prijaté”. Sníva sa mu tiež, že lietadlá by mohli odovzdať aj Austrália a Egypt.

 

Dňa 2. mája minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba poskytol odpoveď na dlho očakávanú otázku. “Stroje F-16 budú. Je to otázka času. Myslím si, že to bude závisieť od rozhodnutia USA a výsledkov protiútoku,” povedal minister a dodal, že Kyjev robí všetko pre to, aby sa o lietadlách rozhodlo čo najskôr. “Teraz sú tri priority – delostrelecké granáty, obrnené vozidlá a F-16. Sú to veľmi dôležité články, na ktorých denne pracujeme. Ak by sme mali F-16 teraz, náš protiútok by bol oveľa rýchlejší a mohli by sme zachrániť oveľa viac životov našich vojakov a civilistov, ktorí trpia raketovými útokmi. Žiaľ, dnes musím konštatovať, že riešenie pre F-16 neexistuje, ale smerujeme k nemu,” ubezpečuje seba aj verejnosť Kuleba. Pred ofenzívou však lietadlá zjavne nebudú.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov