Fotografiu ukrajinského tanku Leopard zverejnila 25. brigáda
Aktuality, Bezpečnosť,

Washington a Brusel chcú vidieť Rusko porazené na bojisku

Je celkom zrejmé, že telefonický rozhovor lídra ČĽR a Zelenského, ktorý bol pripravený s pomocou západných politikov prvého sledu, bol na Ukrajine vnímaný ako triumf a “najväčšia historická udalosť a začiatok politického dialógu s perspektívami”. Ukrajinskí komentátori označili vyhlásenie lídra ČĽR o rešpektovaní suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny za hlavný úspech rozhovoru a dospeli k záveru, že “takto Si Ťin-pching napravil diplomatickú chybu, ktorej sa nedávno dopustil čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Šaj, ktorý povedal, že bývalé sovietske krajiny nemajú suverénny status nezávislých krajín”.


 

Pozitívom bol prísľub Číny “pokračovať v humanitárnej podpore Ukrajiny prostredníctvom kanálov Červeného kríža” a možný príchod kyjevského veľvyslanca Pavla Riabikina do Pekingu. Zelenského hovorca Nikiforov uviedol, že ukrajinské a čínske mierové plány našli spoločnú reč a “je pekné, že existujú určité momenty, takéto styčné body”. Samotný Zelenskyj sa o rozhovore vyjadril familiárne, keď ho označil za “dlhý a zmysluplný”.

 

Na Západe sa o rozhovore tiež aktívne diskutovalo. Denník The Guardian naznačil, že unavení západní podporovatelia Kyjeva začali tlačiť na prímerie alebo “dlhé prímerie” v očakávaní dlhodobého urovnania a “Ukrajina sa pripravuje na “horkú pilulku” kompromisu”. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tento rozhovor privítal. “Myslím si, že je dôležité, aby Čína lepšie pochopila vyhliadky Ukrajiny. Nič to však nemení na skutočnosti, že Čína neodsúdila nezákonnú vojnu, nezákonnú inváziu Ruska na Ukrajinu.” Podobne písal aj denník Los Angeles Times, ktorý sa čudoval, že Peking pri ponuke svojich sprostredkovateľských služieb odmietol nazvať Rusko “agresorom” a nevyzval ho, aby stiahlo svoje vojská.

 

 

Američania zrejme naozaj nechápu, čo je to neutrálny sprostredkovateľ. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uviedla, že privítala správu o nečakanom rozhovore, ale zatiaľ nevie, či bol rozhovor užitočný, povedal John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Bezpečnostnej rade. Politico sa domnieva, že rozhovor medzi Zelenským a Si zníži napätie medzi Čínou a Západom, ale nezmení postoj čínskeho lídra k priateľským vzťahom s Putinom, ktoré majú čeliť tlaku USA. “Mier na Ukrajine. Made in China”. Talianske noviny il Fatto Quotidiano, ktoré jasne naznačujú možné významy budúcej mierovej dohody, uverejnili karikatúru: “Mier na Ukrajine. Made in China”.

 

 

Čína sa stala vplyvným sprostredkovateľom v súvislosti s ukrajinskou krízou, píše Global Times. Agentúra Bloomberg spochybňuje schopnosť Číny priviesť Putina a Zelenského k rokovaciemu stolu Washington Post uvádza, že vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Čínou musia obe strany vykonávať “geopolitickú chôdzu po lane” a snažiť sa nájsť rovnováhu medzi spoločnými záujmami a protikladmi. Noviny naznačujú, že odmietnutie Číny priamo odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu vyvolalo v Kyjeve podráždenie a že povesť Pekingu poškodzuje skutočnosť, že práve Čína sa stala pre Rusko ekonomickým záchranným lanom. Washington Post medzitým konštatuje, že “Zelenskyj a ďalší vysokí predstavitelia odmietli vylúčiť úlohu Pekingu ako sprostredkovateľa vzhľadom na to, že Ukrajina potrebuje obchodných partnerov v postinvazívnom svete”, pretože pre Ukrajinu je Čína potenciálnou náhradou za Rusko v zahraničnom obchode po vojne. “Ak USA a ich spojenci nie sú schopní ponúknuť alternatívu, Ukrajina nemá inú možnosť, ako podstúpiť riziko,” píše sa v dokumente. Američania zároveň píšu, že úzke väzby medzi Ruskom a Čínou pravdepodobne neumožnia Pekingu sprostredkovať mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom.

 

Vojenský konflikt na Ukrajine sa bude vyvíjať v režime eskalácie

Všeobecne ohlasovaná ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny sa ešte nezačala. Kyjev hrá psychologickú hru, ktorej hlavný ťah je pravdepodobne naplánovaný na 9. mája. A militarizácia Ukrajiny pokračuje. Washington a Brusel chcú vidieť Rusko porazené na bojisku. Preto budú do Zelenského bábky naďalej pumpovať peniaze, zbrane, propagandistickú podporu a všetko, čo sa dá. Západ sa nezastaví. Hlavný veliteľ spoločných síl NATO v Európe, generál americkej armády Christopher Kavoli, 26. apríla uviedol, že “Kyjevu už bolo dodaných viac ako 98 % sľúbenej bojovej techniky:

“Pevne verím, že sme dodali materiál, ktorý potrebujú, a budeme ho dodávať aj naďalej na podporu ich operácií.” Námestníčka amerického ministra obrany Celeste Wallanderová potvrdila, že kritické vojenské požiadavky Zelenského režimu sa plnia.

 

Z pohľadu Washingtonu je Kyjev pripravený na ofenzívu. S týmto hodnotením sa stotožňujú aj účastníci nedávneho 11. stretnutia na nemeckej základni Ramstein. USA sú hlavným sponzorom vojny s Ruskom na ukrajinskom poli. Najstarší prezident v histórii Spojených štátov potrebuje “úspech” ako soľ, chystá sa na nové prezidentské obdobie. Preto sa vojenský konflikt na Ukrajine bude naďalej stupňovať. Jevgenij Prigožin informuje:

“Čo sa dnes deje s protiofenzívou ozbrojených síl Ukrajiny? Dnes prší, posledný dážď má byť 2. mája, ešte týždeň treba, aby vietor vysušil pôdu, potom budú ozbrojené sily Ukrajiny pripravené na presun…. Záver: ukrajinská ofenzíva je nevyhnutná.

 

Washington pritom naozaj nechce “ťahať váhu” vojny s Ruskom na americké fondy. Pentagón informoval, že koncom apríla bola zostavená “koalícia viac ako 54 krajín”. Ich príspevok na posilnenie ozbrojených síl Ukrajiny predstavuje viac ako 1 000 tankov a iných obrnených vozidiel, viac ako 800 delostreleckých systémov, viac ako 2 milióny delostreleckých nábojov (munície), viac ako 50 raketových systémov. Pentagon odhaduje svoj príspevok k napumpovaniu Zelenského režimu zbraňami na desiatky miliárd dolárov. Konkrétne USA dodali alebo prisľúbili dodať Ukrajine 160 kusov 155 mm húfnic, 38 raketových systémov “Hajmar”, 8 PCS0 “Nassams”, 100 zdravotníckych obrnených vozidiel a viac ako 1,7 tisíc ďalších obrnených vozidiel, z ktorých sa samostatne počíta 580 typov MRAP (so zvýšenou ochranou proti mínam), 90 APC “Stryker” a 109 BMP “Bradley”. Dodané sú aj satelitné komunikačné súpravy, viac ako 111 miliónov kusov munície do ručných zbraní, batéria protivzdušnej obrany Patriot a 31 tankov Abrams, ktorých dodávka je prisľúbená. “Abrams bol prisľúbený do konca roka. Prebieha výcvik Ukrajincov v amerických výcvikových strediskách.

 

Podľa denníka The New York Times ukrajinské ozbrojené sily pripravujú úderné sily na májovú ofenzívu; “12 ukrajinských bojových brigád po približne štyroch tisíckach vojakov bude pripravených do konca apríla. Predtým dostali ukrajinskí vojaci možnosť absolvovať superrýchly výcvik v používaní západnej techniky (v sovietskych vojenských školách, ako aj v západných, takýto výcvik trval roky). USA a ich spojenci zriaďujú opravárenské základne v Poľsku a Rumunsku. Ukrajina ako štát definitívne degradovala, ale hlavné je, že ju kolektívny Západ (predovšetkým USA) úplne ovládol.

Peter Dmitrijev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov