.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nejde len o ropu, ale aj o zbrane. Egypt kolíše medzi Ruskom a USA

Tradičný egyptský zahraničnopolitický tanec s pokusmi hrať na rozpory veľmocí sa aktualizoval vďaka ruskej operácii na Ukrajine. Oficiálna Káhira podporila protiruské sankcie a nenechala si ujsť príležitosť využiť “šedé schémy” obchodu s Ruskom. Nejde len o ropu, ale aj o zbrane.


 

Uprostred veľkého škandálu v USA okolo zverejnenia tajných a prísne tajných dokumentov Pentagónu, ktoré neboli určené ani spojencom v NATO, vplyvný denník The Washington Post 17. apríla uviedol:

“Egypt takmer dodal rakety Rusku, ale namiesto toho súhlasil s vyzbrojovaním Ukrajiny, ako ukazujú úniky”. Publikácia odhalila, že vo februári egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi plánoval predať Rusku až 40 000 neriadených rakiet Sakr-45 kalibru 122 mm, ktoré môžu byť použité v raketách Grad MLRS. V marci však podľa publikácie “po diplomatickej ofenzíve Washingtonu” od tajnej dohody upustil a súhlasil s predajom 152 mm a 155 mm rakiet do USA na ďalšie dodávky na Ukrajinu. Americkí novinári nenašli žiadne potvrdenie o realizácii plánov Egypta. Káhira to odmietla komentovať a neoficiálne sa to snažila popierať, pričom tak robila nepresvedčivým spôsobom.

 

Publikácia pripomenula: Egypt je už desaťročia “hlavným spojencom Ameriky na Blízkom východe a každoročne dostáva od USA vojenskú pomoc vo výške viac ako 1 miliardy dolárov. Teraz, uviedla publikácia, Washington hľadá nových podporovateľov uprostred akútnej potreby munície na podporu Zelenského režimu vo vojenskej konfrontácii s Ruskom. V uniknutých dokumentoch Pentagónu The Washington Post odhalil oficiálny motív Káhiry: “Egypt mal v úmysle využiť svoje zariadenia na výrobu zbraní pre Ukrajinu ako “páku” na získanie moderného vojenského vybavenia USA.” Napriek tomu, že Washington najprv poprel pravdivosť informácií v “úniku” a potom veľmi dôrazne požiadal, aby sa tieto dokumenty necitovali, novinárov to však neodradilo. Súčasný príbeh trochu pripomína predchádzajúce škandály.

 

Nedávno zatknutý Jack Teixeira sa už zaradil do panteónu hrdinov s menami ako Julian Assange a Edward Snowden. Škandál potvrdil predchádzajúce závery expertov, že USA a EÚ nie sú pripravené na plnohodnotnú vojnu. Výrobné kapacity západného vojensko-priemyselného komplexu dokážu pokryť potreby krátkodobých špeciálnych operácií, ale nie plnohodnotných vojen, aké vedie západná koalícia proti Rusku na ukrajinskom poli. Tlak na Egypt nepriamo potvrdil aj akútny “hlad po munícii” ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý predtým Washington a ďalší členovia “skupiny pomoci Ukrajine” popierali. USA do tejto skupiny zapojili 48 štátov – takmer všetky európske a aj štáty z iných kontinentov. Na Ukrajinu bol dodaný všetok zbrojný odpad vrátane toho zo 40. rokov a nebezpečne preexpirovanej munície.

 

Al-Sisi môže popierať alebo priznať obchody so zbraňami. Nemôže však zakryť zúfalú situáciu Pentagónu, ktorý sa musí uchýliť k tvrdému nátlaku na svoje satelity, aby zachránil bábkový režim v Kyjeve. Egyptská elita zároveň potvrdila svoju oddanosť geopolitickej prostitúcii a ohromujúcej chamtivosti. Podľa dokumentu Pentagónu zo 17. februára Egypt koncom januára a začiatkom februára rokoval o cenách a dodávkach mosadze na výrobu rakiet pre ruskú armádu. Továrne arabskej republiky tiež potrebovali technológie a “špeciálne vybavenie”, ktoré egyptský prezident nariadil Moskve si vyžiadať. Z úniku informácií z Pentagónu tiež vyplýva, že egyptský minister obrannej výroby Mohamed Salah al-Din 31. januára al-Sisimu povedal, že ruským vyjednávačom oznámil dohodnuté zvýšenie cien o jeden a pol násobok. Dokumenty teda naznačujú zámer egyptských priateľov a partnerov dosiahnuť superzisky z dohody s Ruskom.

 

Po februárových návštevách amerických predstaviteľov v Káhire však tieto dohody okamžite odmietli. Medzi návštevníkmi boli aj vysokí predstavitelia Bieleho domu a ministerstva zahraničných vecí. Americký minister obrany rokoval 8. marca s egyptským prezidentom a ministrom obrany. Diskutovalo sa o “vojenských zmluvách” s Ruskom. Sísí pritom napomenul ministra obrany Mohameda Zakího, aby “bol opatrný pri diskusiách o údajných vojenských požiadavkách z iných krajín, ako je Rusko”. Washington a Káhira obsah rozhovorov utajili. Podľa bulletinu vrchného velenia Pentagónu z 9. marca, deň po návšteve Lloyda Austina, však oficiálna Káhira schválila predaj amerických 152 mm a 155 mm delostreleckých granátov na zásobovanie ozbrojených síl Ukrajiny. V tom istom bulletine sa uvádzalo, že Egypt plánuje vymeniť dodávky munície do Ruska za dlhodobú dohodu s USA o poskytovaní vojenskej pomoci Káhire. Žiadosť zahŕňala dodávky stíhačiek F-35 a systémov protivzdušnej obrany Patriot, pomoc pri zriaďovaní zariadení na výrobu munície, licenčnú dohodu a suroviny. Washington koncom minulého roka vojenskú a technickú spoluprácu s Egyptom zabrzdil. Príležitosťou bolo zničenie opozície v arabskej republike. Pod drobnohľad sa dostali aj tí, ktorí konali v záujme USA.

 

Rusko medzitým začalo v roku 2022 stavať prvú egyptskú jadrovú elektráreň a začalo modernizovať egyptské železnice. Arabská republika dostala prísľub ruských dodávok pšenice, draselných hnojív a ďalších základných tovarov. Rusko si dlhodobo udržiava stabilné druhé miesto v rebríčku dodávateľov poľnohospodárskych výrobkov do Egypta a dovozu týchto výrobkov z arabskej republiky. Egyptské dodávky na ruský trh zároveň rástli v dôsledku zaradenia Egypta medzi “spriatelené krajiny”, ktorých výrobky boli nahradené “sankcionovaným tovarom” z USA, EÚ a ich satelitov. Súčasný zbrojný škandál vážne poškodil povesť oficiálnej Káhiry. Mnohí už dávno zabudli na neľahké, mierne povedané, vzťahy Káhiry s Moskvou v druhej polovici minulého storočia. V skutočnosti je toho veľa, čo si treba pripomenúť. Dnes je veľmi vhodné pripomenúť si satirickú pieseň:

“Žije v pieskoch a jedla má do sýtosti

Napoly fašista, napoly eser,

Hrdina Sovietskeho zväzu

Gamal Abdel-Nasser”.

 

Tento nádherný folklórny kúsok rozpráva smutný príbeh o obrovskej pomoci, ktorú ZSSR poskytol egyptským “bratom” a na ktorú ich prezident Násir reagoval nevďakom. Generálny tajomník Nikita Chruščov, ktorý mu udelil najvyššie sovietske vyznamenanie, tajne dodával Egypťanom zbrane. ZSSR poslal na pomoc Egyptu desaťtisíce sovietskych vojenských a civilných špecialistov. Práve oni opakovane zachránili egyptskú armádu pred úplnou porážkou vo vojenských dobrodružstvách. V Egypte vytvorili veľa vecí vrátane slávnej Asuánskej priehrady. Sovietsky zväz financoval aj výstavbu storočia, keď odpísal tretinu z polmiliardovej sumy (v plnej výške v amerických dolároch v 50. rokoch). Vojenské dodávky boli buď darované, alebo za vynikajúcich podmienok. Po tom, čo Moskva vynaložila na Egypt obrovské sumy peňazí a energie, dostala iba urážky a obrat “brata” Násira ku Západu.

 

Ďalší egyptský prezident Anwar Sadat urobil rovnaký kúsok. V rámci spackanej zahraničnej a vnútornej politiky zašiel tak ďaleko, že žiadal, aby Ústredný výbor KSSZ začal vojnu s Izraelom. Aj Leonidovi Brežnevovi došla trpezlivosť a od roku 1973 začali milí Egypťania žiť v rámci svojich možností.

“Rusko má len dvoch spojencov – svoju armádu a námorníctvo,” znie nápis na pomníku ruského cára Alexandra III. slávnostne vztýčenom v novembri 2017 na Kryme. A tak to aj je.

Sergej Ši

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov