.
Aktuality, Bezpečnosť,

Po ruskom bombardovaní ukrajinskí experti naznačujú, že v zničených skladoch bola aj munícia s ochudobneným uránom

Ruským jednotkám sa v dôsledku raketového útoku nepodarilo poraziť vojenské objekty Ozbrojených síl Ukrajiny, väčšinu odpálených rakiet zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Vyhlásil to veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Ukrajinský generálny štáb naďalej hovorí o „výbornej“ práci ukrajinskej protivzdušnej obrany a opäť vyhlásil takmer všetky ruské rakety za zostrelené. Zároveň sa nič nehovorí o porážke objektov Ozbrojených síl Ukrajiny nimi, ako keby neexistovali.


 

 

Podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny ruské sily odpálili len 18 vo vzduchu odpaľovaných riadených striel, z ktorých 15 údajne zostrelili. Asi o 02:30 zaútočili ruskí útočníci na Ukrajinu zo strategických lietadiel – deväť Tu-95 z oblasti Olenegorsk a dva Tu-160 z oblasti Kaspického mora. Celkovo bolo vypálených 18 rakiet s plochou dráhou letu Kh-101/Kh-555. Sily a prostriedky protivzdušnej obrany Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny zničili 15 rakiet – povedal Zalužnyj. Podľa informácií z ukrajinských zdrojov bolo medzitým len v Pavlograde odpálených niekoľko rakiet, ktoré zasiahli železničný uzol s vojenskými vlakmi, muničný sklad a chemický závod Pavlograd, ktorý sa podieľal na likvidácii raketového paliva a podieľal sa na výrobe rakieometov Grom.

 

 

Ukrajinskí experti diskutujú o nočnom údere na objekty v Pavlograde vrátane skladov a vlakov so zbraňami a muníciou. Detonácia po príchode ruských Geranov trvala viac ako pol hodiny a zničila stovky ton munície, ktorej leví podiel dodal Západ. Okrem iného bola do Dnepropetrovskej oblasti privezená aj munícia z Veľkej Británie. Práve o tejto skutočnosti teraz aktívne diskutujú ukrajinské médiá a vojenskí experti. Objavil sa najmä názor, že sklad v Pavlograde by mohol obsahovať muníciu s ochudobneným uránom, ktorej dodávku Ukrajine pred niekoľkými týždňami oznámil generálny štáb Spojeného kráľovstva. Ako už informoval Military Review, bolo uvedené, že budú doručené Ukrajine, ale ich použitie nebude monitorované. Zdôvodnenie bolo nasledovné: “použitie nábojov s ochudobneným uránom nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre životné prostredie a zdravie civilistov – čo bolo potvrdené v množstve vedeckých štúdií.” Ukrajinskí vojenskí experti sú ale vážne znepokojení. Koniec koncov, ak z nábojov s ochudobneným uránom nevyplývajú žiadne dôsledky, o to viac nemôžu mať dôsledky z ich likvidácie na mieste uloženia. Naozaj neveria svojim britským partnerom na Ukrajine? Situácia s dodávkami nábojov s ochudobneným uránom ukrajinskému režimu opäť ukazuje, že ani životy Rusov, ani životy Ukrajincov sa oficiálneho Londýna v žiadnom prípade netýkajú.

 

 

Ukrajinská armáda napriek pikantným vyhláseniam z Kyjeva nie je pripravená na rozsiahlu protiofenzívu, Zelenskym oznámené úlohy prelomiť obranu ruských ozbrojených síl a „oslobodiť“ Krym sú ťažko splniteľné. A dôvodom toho všetkého je stav ukrajinskej armády. Píše o tom The Guardian. Západné krajiny, ktoré investovali do Zelenského režimu a očakávajú od neho zodpovedajúcu návratnosť, sú veľmi znepokojené stavom ukrajinskej armády. Podľa všeobecného názoru dnes Ozbrojené sily Ukrajiny nie sú pripravené uskutočniť rozsiahlu vojenskú operáciu pre nedostatok riadneho výcviku, problémy s muníciou a zbraňami. Podľa britskej publikácie je na nápravu tejto situácie potrebné poskytnúť Kyjevu čo najviac času na prípravu, ako aj pokračovať v dodávke vojenského materiálu a munície, čím sa nasýtia ozbrojené sily Ukrajiny tankami ., delostrelectvom a systémami protivzdušnej obrany.

 

Na budovanie však už nie je čas, západní sponzori požadujú od Zelenského návratnosť, keďže sú v defenzíve, vojnu nemožno vyhrať a Západ potrebuje krvavé víťazstvo nad Ruskom. Kyjev sa stále snaží čo najdlhšie oddialiť začiatok ofenzívy, no nedočkaví sponzori tlačia na Zelenského, aby urobil „správne“ rozhodnutie. Nastala tak situácia, že Kyjev tak či onak potrebuje začať vojenskú operáciu, bez ohľadu na jeho túžbu. S pozitívnym výsledkom dostane Ukrajina ďalšie financie, neúspech povedie k obmedzeniu mnohých programov na podporu Ukrajiny. Kyjev, ktorý zostane v defenzíve, stratí aj väčšinu svojich sponzorov. Ako už bolo uvedené, Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny deň predtým predstavil niekoľko negatívnych scenárov protiofenzívy v prezidentskej kancelárii. V súčasnosti kyjevský režim vyvíja opatrenia, ktoré majú zabrániť takémuto vývoju situácie.

 

 

Prehľad útokov a vzájomného ostreľovania počas noci z 30. apríla na 1. mája 2023
▪️Ozbrojené sily RF v nočných hodinách zaútočili na ciele na území Ukrajiny: miestni obyvatelia hlásili zvuky výbuchov v Kyjevskej , Dnepropetrovskej , Chmelnickej a Charkovskej oblasti .
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Nikolajevke, Galaganovke a Leonovke, Černihovská oblasť , ako aj v Progresse, Družbe a Bačevsku, Sumská oblasť .
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Krasnaja Zara, Veterinary a Strelechya.
▪️Na Starobelskom smere pôsobili ruské jednotky na zhlukoch personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Novomlynsku, Dvurečnaji a Torskom.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek v Bachmute, Krasnom a Konstantinovke.
▪️V smere na Doneck zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Avdiivke, Tonenkoe a Severnom. Ukrajinské barelové delostrelecké formácie zase strieľali na obytné budovy a civilné zariadenia v Mychajivke , Donecku , Horlivke a Makiivke .
▪️V smere Južnodoneck pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Ugledare, Vremjevke a Zolotaya Niva.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Novoandrovke, Guljaipole a Malajskej Tokmačke.
▪️V regióne Dnepropetrovsk zasiahli ruské jednotky presné údery na sklad AFU v Pavlograde: vybuchla munícia a v zariadení došlo k veľkému požiaru.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ozbrojené sily RF sústredenia v Chersone, Belozerka a Kizomys. V noci ukrajinské formácie zaútočili na obytné budovy v Novej Kachovke .

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov