.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kedy sa teda americký dolár zrúti?

Niet pochýb o tom, že americký dolár stratí status svetovej meny, ktorý mu bol udelený na takmer osem desaťročí na medzinárodnej konferencii v Bretton Woods (1944). Jediný rozdiel v hodnoteniach odborníkov sa týka načasovania očakávanej udalosti. Je potrebné sa domnievať, že konvergencia dolára z orbity svetovej meny nebude okamžitá, príde postupne. Podobne ako britská libra šterlingov postupne stratila pozíciu svetovej meny (stalo sa tak v priebehu niekoľkých desaťročí v prvej polovici dvadsiateho storočia). Zástancovia tohto názoru jednoducho extrapolujú trendy posledných dvoch alebo troch desaťročí.


 

Napríklad podľa Medzinárodného menového fondu bol podiel amerického dolára na medzinárodných rezervách všetkých krajín sveta na konci roka 2001 66,9 % a do konca roka 2022 klesol na 58,4 %. Jednoduchou extrapoláciou sa podiel amerického dolára zníži pod 50 % približne o pätnásť rokov. A potom, ako vidíte, sa posilní pozícia čínskeho jüanu a americký dolár stratí svoje monopolné postavenie. Nastane éra dvoch koexistujúcich vedúcich mien (situácia podobná tej, ktorá existovala medzi prvou a druhou svetovou vojnou, keď koexistovali vedúce meny, britská libra a americký dolár).

 

Niektorí odborníci však tvrdia, že extrapolácia by nemala byť “jednoduchá”, ale “komplexná”, pričom by sa mal zohľadniť účinok takého “katalyzátora”, akým sú protiruské sankcie zo strany Washingtonu. Hoci sú protiruské, stanovujú sekundárne sankcie voči tým štátom, ktoré sa protiruským sankciám vyhýbajú. Washington pritom tlačí mnohé krajiny sveta k tomu, aby nahradili americký dolár inými menami, predovšetkým národnými menami, a chránili sa tak pred prípadnými sankciami zo strany Washingtonu. Po zavedení tohto “katalyzátora” by k poklesu dolára mohlo dôjsť v priebehu 5 až 10 rokov.

 

Neviem, akú metodiku použil oligarcha Oleg Deripaska, ale minule povedal, že americký dolár prestane byť svetovou menou do piatich rokov. Známy britský finančný historik Neil Ferguson, ktorý sa pravidelne objavuje v rôznych verziách na Bloombergu, opakuje svoju kľúčovú tézu: “Ak bude mať dolár problémy, budú pomalé a postupné. Táto myšlienka je titulkom jednej z jeho posledných publikácií: “K poklesu dolára môže dôjsť postupne, ale nie náhle. Fámy o smrti americkej meny sú rovnako prehnané ako opakované.” Väčšina odborníkov však vykresľuje iný obraz budúcnosti amerického dolára. Podľa ich predpovedí sa americká mena nebude postupne “devalvovať”, ale “zrúti sa” náhle, resp. pre mnohých nečakane.

 

Tu je nedávna publikácia s týmto názorom. Ide o článok s názvom “Čo hovorí silné zlato o slabom dolári” v britskom denníku Financial Times. Takýchto článkov je v britských a amerických médiách veľa. Spomínaná publikácia však patrí Ruchire Sharmaiaovej, šéfke fondu Rockefeller Family´s Rockefeller Capital Management. A blahobyt klanu Rockefellerovcov, ako vieme, je do veľkej miery založený na americkom dolári. Som si teda istý, že kolaps dolára nie je ďaleko a že bude náhly a veľmi prudký. Samozrejme, nikto nedokáže predpovedať presný dátum tejto udalosti (neberiem do úvahy nejakých novopečených nostradamov, z ktorých sa vykľujú šarlatáni). Existuje veľa apokalyptických scenárov.

 

Napríklad scenár, podľa ktorého by sa v Ríši stredu zrútil dolár. K dnešnému dňu má v devízových rezervách nahromadených 3,4 bilióna dolárov. Peking nezverejňuje menovú štruktúru svojich rezerv, ale je známe, že má americké štátne cenné papiere. Na konci januára minulého roka predstavovalo portfólio týchto cenných papierov čínskej centrálnej banky 1 033,8 mld. dolárov. USD a na konci januára tohto roka to bolo 859,4 mld. Ako vidieť, Čína sa pomaly plazí preč od “toxickej” americkej meny: portfólio amerických štátnych cenných papierov sa za rok zmenšilo o 174,4 mld. dolárov, teda o 16,9 %. Čínska centrálna banka sa opatrne oslobodzuje od americkej meny, keďže ekonomika ríše stredu je naďalej výrazne závislá od USA. Nikto však nevylúčil, že v prípade prudkého zhoršenia vzťahov medzi USA a Čínou (napríklad v súvislosti s Taiwanom) môže Peking prijať drastické opatrenia. To by mohlo zahŕňať také kroky, ako je masívny dumping amerických štátnych cenných papierov. To by mohlo vyvolať kolaps amerického dolára.

 

Kolaps amerického dolára môžu vyvolať aj udalosti v Amerike. Napríklad občianska vojna alebo dokonca rozpad Spojených štátov. O týchto scenároch sa toho povedalo a napísalo veľa a ja sa nimi nebudem zaoberať. Budem sa však venovať jednej verzii, ktorá sa niekedy nazýva konšpiračná teória. Mám na mysli problém tzv. dlhového stropu. V januári tohto roku dosiahol štátny dlh USA dlhový strop 31,4 bilióna dolárov a na pokrytie obrovského rozpočtového deficitu už nezostalo nič. Ministerstvo financií má “rezervu”, ale tá vydrží do júla a augusta tohto roka. A bez práva na nové pôžičky bude Amerike hroziť štátny bankrot. To zasa znamená okamžitý kolaps amerického dolára. Už dva mesiace sa o tejto téme aktívne diskutuje v americkom Kongrese a v americkej vláde. V minulosti americký Kongres zvýšil limit štátneho dlhu už nespočetne veľakrát, hoci republikáni a demokrati sa pred rozhodnutím o jeho zvýšení medzi sebou “hádali”. Na poslednú chvíľu sa však predstavenie zastavilo a rozhodnutie, ktoré potrebovalo ministerstvo financií a vláda USA, bolo prijaté, “strop” sa opäť zvýšil. Niektorí pozorní pozorovatelia upozorňujú, že tento rok nemusí byť “ako vždy rovnakí”. Časť “ľudom volených úradníkov” na Kapitole zaujala tvrdý postoj proti zvyšovaniu stropu. Konšpirátori sa domnievajú, že potrebný počet kongresmanov a senátorov na príkaz “deep state” bude hlasovať proti. Deep state sa podľa nich už rozhodol, že nastal čas “vysušiť” Ameriku. Najjednoduchším a “najkrajším” spôsobom, ako to urobiť, je zrútiť dolár “zmrazením” limitu štátneho dlhu.

 

Mnohí politici a podnikatelia v USA neváhajú hovoriť o štátnom defaulte a kolapse dolára. Miliardár Elon Musk tak 20. apríla v komentári k publikácii Bieleho domu kritizujúcej republikánov, ktorí sú proti zvýšeniu stropu štátneho dlhu USA, na svojom Twitteri uviedol: “Vzhľadom na federálne výdavky nie je otázkou, či príde default, ale kedy sa tak stane. A bývalý prezident USA Donald Trump 14. apríla počas prejavu na fóre Národnej asociácie strelcov v Indiane povedal: “Naša mena sa ničí a čoskoro prestane byť svetovým štandardom. Bude to naša najťažšia porážka za posledných 200 rokov. Pred niekoľkými rokmi to bolo nemysliteľné, ale deje sa to pred vašimi očami.”

 

Existuje aj ďalší scenár, ktorý by sa dal nazvať “prechod od kvantity ku kvalite”. Amerika môže odložiť svoj suverénny default, ale nemôže to trvať večne. Amerika má časovú rezervu na udržanie súčasného stavu dolára, ale keď sa táto rezerva vyčerpá, americká mena sa môže prudko zrútiť. Mnohí odborníci poukazujú na to, že rozpočtové výdavky na obsluhu štátneho dlhu sa začínajú pomerne rýchlo zvyšovať. Výška týchto výdavkov závisí nielen od výšky štátneho dlhu, ale aj od úrokových sadzieb na dlhové cenné papiere americkej štátnej pokladnice. Tieto úrokové sadzby zasa závisia od kľúčových sadzieb amerického Federálneho rezervného systému. Už viac ako rok sa kľúčové sadzby Federálneho rezervného systému nepretržite zvyšujú. A to nevyhnutne zvyšuje výdavky federálneho rozpočtu na obsluhu štátneho dlhu.

 

Mimochodom, v 21. storočí sa obsluha verejného dlhu stala druhou najväčšou položkou štátneho rozpočtu USA po obrane. V rokoch 2000 – 2001 tieto výdavky predstavovali približne 380 miliárd dolárov ročne. V roku 2003 boli najnižšie v tomto storočí – 320 miliárd dolárov. A už v roku 2019 dosiahli 580 miliárd dolárov. V roku 2021 došlo k miernemu poklesu na 470 miliárd dolárov. A od jari minulého roka začali náklady na obsluhu verejného dlhu prudko rásť. A tak koncom januára tohto roka na ročnej báze (t. j. od 1. februára 2022 do 31. januára 2023) tieto výdavky vzrástli na 773 miliárd USD. Na koniec marca 2023 sú už k dispozícii novšie odhady. Na ročnej báze prekročili náklady na obsluhu štátneho dlhu hranicu 800 miliárd USD. Mark Cudmore, makroekonomický stratég agentúry Bloomberg, v polovici apríla napísal: “Výdavky *na obsluhu štátneho dlhu USA+ naďalej rastú takmer parabolicky, takže pravdepodobne môžeme očakávať, že ešte tento rok sa objavia titulky o dosiahnutí hranice 1 bilióna USD.

 

Pre zaujímavosť, výdavky na obranu v rozpočte USA v minulom roku predstavovali 750 miliárd dolárov. Tento rok sa podľa zákona o rozpočte na rok 2023 očakáva 858 miliárd dolárov. Tento rok sa teda po prvýkrát v takmer 250-ročnej histórii USA výdavky na obsluhu štátneho dlhu pravdepodobne stanú najväčšou položkou federálneho rozpočtu. A to je pre americký dolár veľmi vážny “budíček”. P.S. O tom, že Amerike reálne hrozí štátny bankrot, svedčí aj taký ukazovateľ, akým je cena poistenia amerických štátnych dlhopisov proti nesplateniu štátneho dlhu USA – CDS (credit default swap – vo finančnom svete pomerne populárny nástroj). Od konca minulého roka sa zvýšil takmer päťnásobne. S cieľom utlmiť záchvevy možného zlyhania štátnych dlhopisov pristúpil Fed k bezprecedentnému kroku, keď začal vo veľkom nakupovať dlhopisy USA pre prípad zlyhania a snažil sa tak umelo udržať trh s dlhom nad vodou. Napriek tomu odborníci odhadujú, že pravdepodobnosť štátneho bankrotu v USA je najvyššia v 250-ročnej histórii krajiny.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov