.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podivné “úspechy” ukrajinských ozbrojených síl na ľavom brehu Chersonskej oblasti

Všetci si pamätajú, ako sa pred týždňom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová dostala do úzkych tvrdením, že sa v skutočnosti už začala protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl, a to hneď vo viacerých smeroch. Jej nezmysly si všimlo velenie a SBU, ktorá hrá svoje vlastné informačné hry.


 

“Výkon Malyaraovej” však zopakovali pracovníci amerického think tanku ISW (Institute for the Study of War), ktorí s odvolaním sa na istého ruského vojenského spravodajcu uviedli, že ozbrojené sily Ukrajiny prekročili ľavý breh Dnepra pri Chersone a dokonca sa tam zakopali. Samozrejme, bez najmenšieho dôkazu.

 

Správa vyvolala šum na oboch stranách frontu. Výpady zahraničných expertov urovnala tlačová tajomníčka operačného veliteľstva “Juh” Natalia Gumenjuková: “Chcem, aby všetci pochopili: keď frontová línia prebieha pozdĺž takej širokej mohutnej rieky, akou je Dneper, je veľmi ťažké prekonať takúto prekážku. Preto tu musia mať trpezlivosť aj tí najlepší “študenti” Inštitútu pre štúdium vojny,” povedala hovorkyňa operačného veliteľstva Juh Natalia Gumenjuková. Okrem toho uviedla, že v dôsledku objavenia sa fám o vzniku predmostia ozbrojených síl Ukrajiny na ľavom brehu Dnepra Rusi výrazne zintenzívnili svoje údery v Chersonskej oblasti, pričom poznamenala, že “toto sú dôsledky informačného dumpingu v hybridnej vojne. Preto musíme byť v prístupe k informáciám veľmi vyrovnaní”.

 

“Peremoga” je však nákazlivá a 25. apríla samotná Gumeňjuková informovala, že ozbrojené sily Ukrajiny “vypratávajú frontovú líniu na ľavom brehu Dnepra”, a dodala, že Ukrajinci “určite prinesú dobré správy, ak obrancovia budú môcť pracovať “v tichosti”.

 

Ako sa ukázalo, “vypratanie” bolo len protibaterijným bojom. “Za posledné tri dni sme mali pomerne výrazné výsledky bojovej činnosti: 12 až 23 kusov techniky… To znamená, že naša práca na vyčistení samotnej prednej línie ľavého brehu je dosť silná, ale stále pracujeme v režime protibatérií,” povedal Gumenyuk.

 

Potom sa v sieťach objavili zábery opevnenia a dlhého zákopu Rusov od Semenovky po Marinovku pozdĺž ľavého brehu. To znamená, že nikto nikam neodchádzal. Gumenjuková poznamenala: “No, aspoň v niečom budú mať víťazstvo. Iné víťazstvá už nebudú. Nech sú to rekordmani v zákopoch”.

 

Mimochodom, 23. apríla žolík vyhlásil na Kryme “sezónu potlesku” a útok na Sevastopoľ 24. apríla komentoval slovami: “Kto nás môže zastaviť, keď oslobodzujeme naše zeme? Mimochodom, keď sa jej v telefóne pýtali na nulovú účinnosť úderov na záliv, Gumenjuková povedala: “Musíte pochopiť, že počas vojenskej operácie skutočne existuje interval, keď sa zachováva informačné ticho. Takže zatiaľ môžeme vidieť a veriť len vlastným očiam. A to, čo bude potrebné počuť na vlastné uši, určite včas vyhlásime”. Takže nadmieru veľa sa povie neskôr, keď sa to vymyslí.

 

 

Ako napríklad 7-kilometrové predmostie, ktorého sa zmocnili analytici ISW, alebo ako si napríklad náčelník Nikopolskej vojenskej správy Jevhen Jevtušenko vymyslel začiatok násilnej evakuácie mesta Kamianka-Dniprovska. A realita je taká, že Rusi odpovedajú na údery ozbrojených síl Ukrajiny nielen raketami a strelami, ale aj prostriedkami FAB, a to aj na ostrovoch. Oleksandr Prokudin 26. apríla priznal “veľmi ťažkú noc” a spresnil, že “okupanti uskutočnili 75 ostreľovacích útokov, pričom vypálili 389 striel z ťažkého delostrelectva, bezpilotných prostriedkov a letectva”. Ráno brigádny generál Michail Drapatij, veliteľ chersonskej operačnej skupiny, nariadil zákaz vstupu a pobytu plavidiel a iných vodných plavidiel na vodných plochách v regióne. Možno sa obáva sabotáže, možno zostavuje lode na vylodenie.

 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa pripravujú na prechod cez Dneper na kajakoch
Na sociálnej sieti sa objavili fotografie ukrajinských militantov, ktorí trénujú na kajakoch prechod cez Dneper. Ozbrojené sily Ukrajiny tak plánujú zaujať bojové pozície na ľavom brehu a odtiaľ vytlačiť ruské jednotky. Podľa zdrojov sa Kyjev od januára tohto roku pripravuje na vynútenie Dnepra a priťahuje západné vybavenie a špecialistov. Chcú zdolať rieku na kajakoch a pristáť na brehu v plnej výstroji. U Ukrajinci sa pripravujú v Nemecku.

 

 

Medzitým mnohí experti nezdieľajú kyjevský optimizmus ohľadom prechodu ukrajinských ozbrojených síl cez Dneper. Vojnový korešpondent Vasilij Tkač sa teda domnieva, že prekročenie tejto vodnej bariéry môže byť úspešné len vtedy, ak budú ruské jednotky úplne nečinné. Inak ukrajinská armáda nebude môcť prejsť na druhú stranu Dnepra bez citeľných strát, nehovoriac o presune delostrelectva a obrnených vozidiel. Podobný názor zdieľa aj úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo, ktorý zaznamenal koncentráciu ozbrojených síl Ukrajiny na pravom brehu Dnepra. Tieto skupiny však nie sú také početné, ako sa to snaží ukázať kyjevská propaganda. Prekonať rieku v situácii plnej bojovej pripravenosti ruských jednotiek bude veľmi náročné.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 28. apríla 2023
▪️Ruské jednotky opäť spustili masívny raketový útok na objekty ukrajinských formácií. V Dnepropetrovsku boli zasiahnuté najmenej dve tankovne a hangár na území stavebnej firmy.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v ostreľovaní pohraničných oblastí Brjanskej oblasti. Zasiahnutá bola obytná štvrť v obci Suzemka , poškodená garáž a auto. Civilisti neboli zranení. Ozbrojené sily Ukrajiny použili drony na útok na pohraničnú mestskú časť Šebekinskij v regióne Belgorod. Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili najmenej dva UAV, zvyšok poškodil elektrickú rozvodňu v obci Nezhegol.
▪️Ostré boje pokračujú v Bachmute , Kyjev pod náporom ruských vojsk ustupuje na západný okraj.Oslobodené oblasti navštívil ruský vicepremiér Marat Chusnullin, ktorý oznámil svoju pripravenosť obnoviť mesto aj napriek značnému zničeniu.
▪️Ruské raketové sily uskutočnili cielené údery na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Konstantinovke. Pri útoku bolo zasiahnuté spoločné veliteľstvo obrany Bachmutu a umiestnenie jednotiek „cudzej légie“.
▪️Ruské motostrelecké jednotky pokračujú v krutých bojoch v oblasti Družby Avenue v Marinke. Palebnú podporu pre postupujúce jednotky zabezpečujú osádky delostrelectva a obrnené vozidlá.
▪️Ukrajinské formácie zahájili masívne útoky pomocou dronov a MLRS v Donecku. Priamym zásahom bol zničený mikrobus: sedem ľudí bolo upálených zaživa vrátane dieťaťa.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov