.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa poponáhľali a tlačia na uznanie nezávislosti Náhorného Karabachu. Rusko sa tak bude musieť stiahnuť

Arménsky premiér Nikol Pašinjan pred ýždňom uviedol, že jeho administratíva je pripravená uznať hranice Azerbajdžanu a jeho územnej celistvosti v rámci Azerbajdžanskej SSR, teda spolu s Náhorným Karabachom . Povedal, že by súhlasil s mierom s Azerbajdžanom pod podmienkou, že Baku uzná jeho práva na územie Náhorného Karabachu a uzná Arménsko v hraniciach sovietskeho Arménska (teda bez Karabachu, ktorý bol za čias Sovietskeho zväzu súčasťou Azerbajdžanu ako autonómna oblasť).


 

“Mier je možný, ak vo všetkých našich medzinárodných vzťahoch nielen dnes, ale aj do budúcnosti jasne vyhlásime, že uznávame ako Arménsku republiku územie s rozlohou 29 800 km2 , presnejšie územie Arménskej SSR, v rámci ktorého sme v roku 1991 získali nezávislosť, a že nemáme a nikdy nebudeme mať územné nároky voči žiadnej krajine,” povedal Pašinjan. Mier pre Arménsko podľa neho znamená nadviazanie vzťahov s Azerbajdžanom a Tureckom. Doteraz sa žiadny arménsky líder nevyjadril o uznaní práv Azerbajdžanu na Náhorný Karabach, ktorý Arméni plne kontrolovali po prvej karabašskej vojne v rokoch 1992 – 1994 až do druhej karabašskej vojny v roku 2020. A teraz veľká časť Karabachu zostáva de facto pod arménskou kontrolou. O Karabachu vzápätí prehovoril aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Povedal, že Arméni žijúci v Karabachu by si mali vybrať, či prijmú azerbajdžanské občianstvo, alebo si budú hľadať iné miesto na život. Čo to všetko znamená?

 

Skutočnosť, že súčasné orgány Arménska majú v úmysle úplne vydať ľud neuznanej republiky Arcach. Pašinjanova nečinnosť v otázke Karabachu a jeho jednoznačné vyhlásenia a kroky namierené proti Rusku priviedli situáciu pre Arménsko k takému neslávnemu výsledku. Teraz premiér vyslovil presne ten scenár, ktorý navrhli Američania, a ktorý je pre kolektívny Západ najprijateľnejší, keďže v budúcnosti prinúti Rusko úplne sa stiahnuť z regiónu a odrezať pozemnú cestu do Iránu.

 

Ak bude Náhorný Karabach uznaný za azerbajdžanské územie, prítomnosť ruského mierového kontingentu v Artsachu sa stane legálne nezákonná a Rusko buď odíde a úplne odovzdá obyvateľstvo Artsachu a Zakaukazska do opatery Západu, alebo bude bojovať za Arménsko  a občanov namiesto arménskej vlády. Arménska vláda si zároveň nemyslí, že kapitulácia Náhorného Karabachu pravdepodobne nezastaví krviprelievanie v regióne. Azerbajdžanská strana opakovane poznamenala, že región Syunik , aspoň jeho časť, je územím Azerbajdžanu. Vzhľadom na nedostatok vôle a slabosť Pašinjanovho kabinetu budú nároky Azerbajdžancov na tieto krajiny rásť a určite budú chcieť zjednotiť nachičevanskú enklávu so zvyškom územia Azerbajdžanu.

 

Len za posledné dva týždne navštívili Arménsko štyri americké delegácie vrátane velenia americkej armády v Európe. S arménskym ministerstvom obrany bola dosiahnutá dohoda o výcviku arménskych vojenských špecialistov atď. Je tiež známe, že Arménsko sa zúčastní na západných vojenských manévroch. Spolupráca medzi Arménskom a Západom žne plodné ovocie, ale vynára sa otázka, prečo sa západné štáty zrazu stali v Arménsku aktívnejšími.

 

Je zrejmé, že na južnom Kaukaze dnes prebiehajú tektonické zmeny a záujmy medzinárodných hráčov sa v našom regióne čoraz viac stretávajú. Juhokaukazské štáty: Arménsko, Azerbajdžan a Gruzínsko teraz západné krajiny a ich spojenec Izrael vnímajú ako nástroj na dosiahnutie svojich zahraničnopolitických cieľov. Rusko a Irán sú cieľmi tejto politiky. Tbilisi si je dobre vedomé, že sa snažia využiť Gruzínsko na úkor gruzínskych záujmov, preto sa jeho vedenie nepridalo k proti ruským sankciám a vyhlo sa zbytočnému protiruskému výpadu.

 

Bohužiaľ, arménske orgány súhlasom s prijatím civilnej misie EÚ na dva roky položili pod republiku časovanú bombu a krajina sa ocitla uprostred stretu záujmov veľkých geopolitických centier. Koketovanie so Západom a politika Pašinjana a jeho tímu sedieť na dvoch stoličkách priviedla Arménsko presne tam, kam sa nikdy nemali dostať. Arménsko je už teraz pod vážnym vonkajším tlakom, sú nútení pripojiť sa k protiruským sankciám a sledovať nie svoje, ale cudzie záujmy. Moskva si to dobre uvedomuje, čo vedie k prudkému poklesu dôvery voči Jerevanu. Takýto zvrat udalostí očakávali západní hráči, ktorí Arménsku sľubovali hory doly, ale nakoniec dostali len problémy a nič viac. Z Arménska sa cielene stane protiruský odrazový mostík a výsledky tejto politiky budú pre republiku nanajvýš katastrofálne. Blížime sa k bodu, z ktorého niet návratu pre Arménsko.

 

Včera USA ponúkli uznanie nezávislosti Arcach. Kongresu bol predložený návrh rezolúcie o práve na sebaurčenie Náhorného Karabachu a odsúdenie pokračujúcej agresie Azerbajdžanu voči Arménsku. Autor iniciatívy, demokrat z Kalifornie Adam Schiff, žiada Snemovňu reprezentantov, aby “schválila výsledky hlasovania v referende z 10. decembra 1991 o nezávislosti republiky Arcach a aby sa podieľala na podpore medzinárodného uznania štatútu republiky. Spoluautormi rezolúcie sú dvaja demokrati z New Jersey, Frank Pallone a Josh Gottheimer, ktorí požadujú, aby Bidenova administratíva zastavila poskytovanie vojenskej pomoci Azerbajdžanu a zaviedla sankcie voči Baku v prípade nových útokov na Arménsko a Náhorný Karabach. Rezolúcia bola reakciou na to, že azerbajdžanská armáda zriadila kontrolné stanovište v lačínskom koridore spájajúcom Náhorný Karabach s Arménskom, a na vyhlásenie azerbajdžanského prezidenta Alijeva, ktorý navrhol, aby Arméni žijúci v tejto oblasti prijali azerbajdžanské občianstvo alebo opustili región.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov