.
Aktuality, Námorníctvo,

Špeciálna operácia núti reformovať ruské námorníctvo

Štyri ruské flotily a kaspická flotila môžu byť vyňaté z podriadenosti vojenským obvodom a znovu podriadené hlavnému veleniu námorníctva. Podľa odborníkov tak možno v Rusku obnoviť štruktúru riadenia flotily, ktorá zanikla za čias ministra obrany Anatolija Serďukova. Aké sú črty predchádzajúcich a súčasných reforiem a aký by mal byť ideálny systém riadenia flotily?


 

Podľa zdrojov možno severnú, baltskú, čiernomorskú a tichomorskú flotilu, ako aj kaspickú flotilu stiahnuť z podriadenosti vojenským obvodom a vrátiť sa do priamej podriadenosti hlavnému veleniu námorníctva. Ako vysvetlil hovorca agentúry TASS , „tieto združenia budú v čase mieru spočiatku podriadené hlavnému veliteľstvu námorníctva“, v budúcnosti sa vrátia „do priamej podriadenosti, ako to bolo predtým“.

 

Severná flotila si zároveň „zachová svoj štatút vojenského okruhu“. Plánuje sa tiež vytvorenie kontrolnej skupiny z hlavného velenia námorníctva v Moskve, kde sústredia všetky kanály na riadenie flotíl, keďže predchádzajúci systém preukázal „neefektívnosť“.

 

Pripomeňme, že námorníctvo bolo pod kontrolou pozemných generálov po vytvorení novej štruktúry na velenie a riadenie ozbrojených síl. Zaviedol ho predchodca Sergeja Šojgu Anatolij Serďukov, ktorý niekoľko rokov vykonával rozsiahlu reformu ruskej armády. Prišlo to koncom roku 2000. Odborníci sa zhodujú , že preradenie štyroch flotíl a kaspickej flotily je už dávno naplánované. „Môže to byť dôsledok náhlej kontroly bojovej pripravenosti tichomorskej flotily,“ hovorí kapitán prvej hodnosti zálohy Sergej Iščenko. – Ak sa rozhodneme, zmeny nám umožnia efektívnejšie riešiť všetky úlohy. Odklon od podriadenosti pozemným silám nám navyše umožní vážnejšie riešiť problémy v oceáne.

 

Na riešenie konkrétnych úloh v rámci protiobojživelnej alebo protiponorkovej obrany však bude potrebná kombinácia flotily a vojenských obvodov. „Všeobecné riadenie námorných síl by však mali vykonávať centrálne kompetentní ľudia z flotily,“ dodal Iščenko.

 

Kapitán prvej hodnosti Vasilij Dandykin označil stiahnutie Severnej flotily do nezávislého operačno-strategického združenia od 1. januára 2021 ako prvú správu o pripravovaných zmenách v štruktúre velenia námorníctva . “Toto rozhodnutie bolo plne opodstatnené. Okrem toho zahŕňala armádne jednotky vrátane dvoch arktických brigád,“ povedal.

 

Dandykin označil za logické vrátiť riadiacu štruktúru námorníctva jej bývalý model. „Velitelia vojenských obvodov nemajú pochopenie pre špecifiká flotily. Je ťažké to pochopiť bez praxe, aj keď vezmeme do úvahy školenie v generálnom štábe. Rozhodnutie o opätovnom podriadení skráti reťaz schvaľovania a efektívnejšie plní úlohy, ktoré stoja pred námorníctvom. Dovoľte mi pripomenúť, že v časoch Ruskej ríše bola flotila podriadená samostatnému námornému ministrovi.

 

Teraz je tichomorská flotila súčasťou Východného vojenského okruhu a Severná flotila je súčasťou Spoločného strategického veliteľstva Severnej flotily. Baltská flotila je súčasťou Západného vojenského okruhu, kým Čiernomorská flotila a Kaspická flotila sú súčasťou Južného vojenského okruhu. Predseda klubu petrohradských ponoriek, kapitán prvého stupňa Igor Kurdin považuje rozhodnutie Serďukova podriadiť flotily veliteľom okresov „na začiatku za chybné“, pretože „potom nastal zmätok a nebolo veľmi jasné, kto čo kontroluje a od koho žiadať povolenie“.

„Všetko vysvetlím na jednom jednoduchom príklade. Predpokladajme, že určitý krížnik je súčasťou Leningradskej námornej základne, ktorá je podriadená veliteľovi Západného vojenského okruhu. To znamená, že Baltská flotila je mimo prevádzky, čo vyzerá úplne smiešne. A to isté platí pre schémy prevádzkovej kontroly v iných flotilách,“ vysvetlil Kurdin.

„Preto sa teraz na základe záverov vykonaných počas špeciálnej operácie rozhodlo o podriadení flotíl hlavnému veleniu námorníctva. Teraz sa teším na jednoduchšie, jasnejšie, konzistentnejšie, spoľahlivejšie a operatívnejšie riadenie flotíl. Ale ani tu netreba zachádzať do extrémov – dôležité rozhodnutia by sa aj tak mali robiť po dohode s hlavným veliteľom pozemných síl alebo s generálnym velením armády. Toto preradenie neznamená, že flotila bude sama o sebe a armáda bude sama, “zdôraznil hovorca.

 

Vojenský expert, kapitán prvej hodnosti v zálohe, Vladimir Gundarov, poznamenal, že zatiaľ nevidí potrebu podriadiť sa námornému veleniu všetkých flotíl. „Na jednej strane sú všetky flotily v zásade podriadené hlavnému veliteľovi námorníctva. Zároveň však musia konať v záujme svojho obvodu,“ poznamenal Gundarov.

„Ak, povedzme, zoskupenie Západného vojenského okruhu potrebuje chrániť Kaliningradskú oblasť a Fínsky záliv pred zásahmi našich bývalých priateľov a bratov, potom v súlade s tým dostane flotila za úlohu podporovať pozemné sily – flotila neplní samostatné úlohy“ zdôraznil Gundarov.

 

Expert pripomenul slová prezidenta Vladimira Putina počas nedávneho rozhovoru s ministrom obrany Sergejom Šojgu o postupe overovania tichomorskej flotily, ktorej lode môžu operovať nielen v Ochotskom mori, ale aj v iných smeroch . Táto fráza hlavy štátu, ako sa hovorca domnieva, môže znamenať, že tichomorská flotila sa tiež stane nezávislou operačnou strategickou jednotkou, ako je Severná flotila. Gundarov tiež navrhol:
“Ak dve flotily získajú štatút vojenského obvodu, potom sa automaticky zvýši štatút celého námorníctva, hlavného veliteľa a veliteľa námorníctva.

 

Čo sa týka Kaspickej flotily, Čiernomorskej a Baltskej flotily, „všetky zásoby idú cez hlavné velenie námorníctva“. „Tieto flotily sú operačne podriadené len veliteľom vojenských obvodov. Pre Baltskú flotilu je to normálny jav, pretože bez pozemnej skupiny nemôže samostatne riešiť svoje úlohy v regióne,“ vysvetlil Gundarov.

 

Severná a tichomorská flotila, ktoré sú súčasťou jadrovej triády, sú viac podriadené nie hlavnému veliteľovi námorníctva, ale generálnemu štábu, ktorý je zodpovedný za jadrové plánovanie. „Hlavné velenie zabezpečuje materiálnu časť činnosti flotily a generálny štáb mu stanovuje bojové úlohy, napríklad zostavuje harmonogram nástupu do bojovej služby jadrových ponoriek so strategickými zbraňami. V tomto ohľade objektívne podmienky neumožňujú úplne preradiť všetko na hlavného veliteľa námorníctva.

Andrej Rezčikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov