.
Aktuality, Bezpečnosť,

Elitní čečenskí bojovníci OMON Achmat vyrazili do zóny operácie. Ukrajinci pripúšťajú ústup až na západné hranice

Hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov uvádza, že personál pluku Achmat-1 OMON odišiel do zóny špeciálnej vojenskej operácie. Odosielanie sa vykonáva v rotačnom formáte. V jednotkách OMON ruskej gardy sú podľa hlavy Čečenskej republiky bojovníci s bohatými bojovými skúsenosťami, čo sa pri vojenskej obrane nepochybne bude hodiť. Mnohí sa predtým podieľali na oslobodzovaní osád v Donbase.


 

 

Je neprijateľné, aby čečenské bezpečnostné sily sedeli na okraji, keď nepriateľ zasahuje do tých najsvätejších vecí. Každý z bojovníkov zdieľa tento názor a je pripravený vynaložiť maximálne úsilie, aby zastavil činy neprajníkov. Môžem vás ubezpečiť, že sú toho celkom schopní – uviedol Ramzan Kadyrov. Šéf Čečenska poznamenal, že bojovníci OMON sú vybavení všetkým potrebným na vykonávanie bojových misií, vrátane moderných zbraní a ochranných prostriedkov. Ako však poznamenal, samotné vybavenie na úspech na bojisku nestačí. Potrebujete vážne zručnosti, správny prístup a kompetentné velenie.
“Našťastie sú rady čečenských jednotiek zaplnené práve takýmito bojovníkmi – efektívnymi, bojaschopnými a motivovanými” – šéf Čečenska zaželal OMON veľa šťastia a úspechov pri plnení bojových úloh počas prebiehajúcej špeciálnej vojenskej operácie.

 

 

Tajomník Rady bezpečnosti a obrany (NSDC) Ukrajiny Oleksij Danilov uviedol, že Artemivsk (Bachmut) je dôležitým strategickým bodom pre kyjevské orgány. Podľa neho, ak jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) opustia mesto, povedie to ku kolapsu celého frontu. Je to pre nás dôležitý strategický bod. A to bolo opakovane zdôrazňované, keď hovorili, že je potrebné sa vzdať, odsťahovať sa. Ak to urobíme, môžeme veľmi rýchlo dosiahnuť naše západné hranice – zdôraznil Danilov. Dodal, že Ozbrojené sily Ukrajiny budú brániť Artemivsk do poslednej chvíle, aj keď nepriateľ „fyzicky zničí všetky štruktúry“, ktoré sa nachádzajú na jeho území, aby sa mu tam nemohlo brániť. Ale napriek tomu dnes Bachmut chránime, držíme a nikto sa Bachmutu nechystá vzdať – ubezpečil tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany. Ukrajina sťahuje svoje hlavné jednotky z Artemovska. Informoval o tom španielsky denník El Mundo s odvolaním sa na vlastné zdroje. Podľa publikácie hlavné vybavenie ozbrojených síl Ukrajiny opúšťa Bakhmut po jedinej zostávajúcej „ceste života“. Podľa španielskych novinárov zostáva v Artemivsku asi 7000 ukrajinských vojakov.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 26. apríla 2023 26.04.2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. V kupjanskom smere údery armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničili jednotky pri obciach Dvurečnaja, Timkovka, Kislovka a Kamenka v Charkovskej oblasti. Za deň bolo týmto smerom zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a dve autá. Okrem toho boli potlačené akcie štyroch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Masjutovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti.

 

V krasno-limanskom smere zasiahli taktické letecké údery, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny síl „Centrum“ jednotky pri obciach Makejevka, Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Seversk v Doneckej ľudovej republike. Dve ukrajinské diverzno-prieskumné skupiny boli zlikvidované pri obciach Torskoje v Doneckej ľudovej republike a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Straty za deň predstavovali 65 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, pickup, ďalšie auto, húfnicu D-20 a samohybnú húfnicu „Akacia“.

 

V doneckom smere pokračovali útočné oddiely „Wagnerovcov“ v ničení jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny a žoldnierov v západnej časti mesta Arťomovsk.

 

Jednotky vzdušných síl a skupina vojsk „Juh“ podporovali akcie útočných oddielov a zabránili pokusom jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok na severnom a južnom krídle.

 

Pri obciach Arťomovskoje (Chromovo), Bogdanovka a Krasnoje (Ivanosvkoje) v Doneckej ľudovej republike boli leteckými údermi a delostreleckou paľbou skupiny vojsk „Juh“ zničené jednotky 57. motorizovanej pechoty a 5. útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Počas dňa vykonalo letectvo v tejto oblasti štyri výpady. Zoskupenie delostrelectva absolvovalo 59 palebných misií. Počas dňa straty v tomto smere predstavovali až 300 ukrajinských vojakov a žoldnierov, dve bojové vozidlá pechoty, štyri bojové obrnené vozidlá, sedem ďalších vozidiel, húfnice D-20 a „Msta-B“, samohybnú húfnicu „Akacia“, ako aj húfnicu L118 vyrobenú vo Veľkej Británii. Okrem toho bol pri osade Vjemka v Doneckej ľudovej republike zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zasiahla jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar v Doneckej ľudovej republike, Malaja Tokmačka v Záporožskej oblasti a Pjatichatka v Chersonskej oblasti. Pri obciach Sladkoje a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike boli zmarené akcie dvoch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Počas dňa straty v týchto oblastiach predstavovali 25 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dve ďalšie vozidlá a húfnicu D-30.

 

Taktiež pri obciach Ševčenko a Dobrovolje v Doneckej ľudovej republike boli zničené delostrelecké muničné sklady 108. brigády teritoriálnej obrany a 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. V chersonskom smere bolo v dôsledku paľby za deň zlikvidovaných 30 ukrajinských vojakov, dve vozidlá, ako aj americká húfnica M777. Okrem toho bola pri obci Ľvovo v Chersonskej oblasti zničená ukrajinská radarová stanica protibatériového boja „Zoopark“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahli 93 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 127 miestach. Pri Veľkom ostrove v Chersonskej oblasti boli zasiahnuté dve veliteľské a pozorovacie stanovištia jednotiek špeciálnych operačných síl ukrajinskej armády.
Protivzdušnou obranou bolo pri obci Veletenskoje v Chersonskej oblasti zostrelené ukrajinské lietadlo Su-25. Protivzdušná obrana zostrelila aj 16 rakiet systému HIMARS.

 

Počas dňa bolo tiež zničených 12 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Vodjanoje, Novoandrejevka a Oľginka v Doneckej ľudovej republike, Červonoarmejskoje a Grozovoje v Záporožskej oblasti, Obryvka, Kazačie Lagery a Proletarka v Chersonskej oblasti a Rubežnoje a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 412 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3861 bezpilotných prostriedkov, 415 protilietadlových raketových systémov, 8858 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1094 raketometov, 4663 poľných diel a mínometov, ako aj 9777 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 26. na 27. apríla 2023
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali dedinu Klimovo v Brjanskej oblasti : v obci bola na niekoľko hodín prerušená dodávka elektriny. Civilisti neboli zranení.
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Karpovichi, Janzhulevka a Galaganivka v Černihivskej oblasti , ako aj v Znob-Trubčevskej, Černatskom a Bačevsku v Sumskej oblasti .
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Guryev Kazachka a Novomlynsk.
▪️V Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Kislovke, Berestove a Ternom.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek v Bachmute, Krasnom a Časovom Jare.
▪️Ruské ozbrojené sily na Doneckom smere zaútočili na pozície v Nevelskoje, Krasnogorovke a na okraji Maryinky. Na druhej strane ukrajinské formácie z barelového delostrelectva ostreľovali obytné budovy v Donecku , Mineralnom a Jasinovata.
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Novomichajlovke, Vugledare a Prechistovke.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Guľajpoli, Novoandreevke a Kamenskom.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli Ozbrojené sily RF miesta sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Berislave, Kazatskom a Tokarevke v Chersonskej oblasti a pôsobili aj na cieľoch v Nikolajeve. V nočných hodinách ukrajinské formácie zaútočili na civilnú infraštruktúru Novej Kachovky a Kardašynky.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov