Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Expert pomenoval podmienky, za ktorých môže Gruzínsko otvoriť druhý front s Ruskom

V marci bolo z Ruska do Gruzínska prevedených viac ako 214 miliónov dolárov, informovala Národná banka Gruzínska (NBG). Ide o 49 percent všetkých remitencií prijatých z iných štátov. Na druhom mieste je Taliansko – z neho sa do Gruzínska previedlo 43 miliónov dolárov.


 

NBG zdôrazňuje, že rast remitencií v marci tohto roku v porovnaní s marcom 2022 dosiahol 127 percent. V prvom rade je to kvôli rastu transferov z Ruska. Príjemcami peňazí sú väčšinou ruskí občania, ktorí sa od začiatku ruskej operácii na Ukrajine presťahovali do Tbilisi a Batumi. Presný počet Rusov, ktorí sa presťahovali do Gruzínska, nie je jasný, predovšetkým kvôli snahám miestnych úradov utajiť ich počet pred opozíciou. Ale podľa neoficiálnych údajov počet Rusov, ktorí prišli do Gruzínska, presahuje 120-tisíc. Používajú najmä systémy rýchleho prevodu peňazí, keďže NBG zaviedla pre Rusov množstvo obmedzení na otvorenie účtu v miestnych bankách. Okrem toho Rusi, na rozdiel od občanov iných štátov, nemajú právo dostať súčasne viac ako 2 000 dolárov. Preto mnohí rozdeľujú prevody do niekoľkých tranží. Po začiatku operácie na Ukrajine a presídlení ruských občanov nehnuteľnosti v Gruzínsku prudko zdraželi na primárnom aj sekundárnom trhu v priemere o 40 – 50 percent a posilnila sa aj národná mena lari. o 20-22 percent v priebehu roka.

 

Iba zmena vlády v Gruzínsku môže viesť k otvoreniu druhého frontu na hraniciach s Ruskom. Súčasná gruzínska vláda nepristúpi na provokácie Západu a nezúčastní sa na ukrajinskom konflikte otvorením druhého frontu. V rozhovore pre REGNUM to povedal politický analytik a expert Nadácie strategickej kultúry Andrej Arešev, keď hodnotil slová bývalého agenta amerických tajných služieb Scotta Rittera o zámere Západu zatiahnuť Gruzínsko do vojenského konfliktu s Ruskom.
“Súčasná vláda republiky preukázala svoju adekvátnosť a chápe, čo môže pre republiku znamenať účasť v konflikte na Ukrajine. Preto súčasná gruzínska vláda nebude eskalovať situáciu v strete medzi Ruskom a Ukrajinou,” je presvedčený politológ.

 

Bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty Ritter predtým uviedol, že Západ potrebuje Gruzínsko, aby zaútočilo na Abcházsko, a tak odvrátilo pozornosť Moskvy od operácie na Ukrajine a otvorilo druhý front pri ruských hraniciach. Podľa názoru Areševa môže Gruzínsko k takémuto činu dotlačiť len zmena súčasnej vlády a následná destabilizácia situácie.

“Ak sa nepokoje v republike podaria, v prvom rade sa samotné Gruzínsko dostane do nepredvídateľného stavu. Ak prípadné nové orgány dostanú príkaz otvoriť front, môžu pristúpiť na túto provokáciu. Je však nepravdepodobné, že pôjdu do útoku na Abcházsko. Skúsenosti z roku 2008 sú dobre známe,” vysvetlil expert.

 

Predtým sa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril k plánom Západu zapojiť Gruzínsko do vojenského konfliktu na Ukrajine. Poznamenal, že Rusko vníma snahy protivníka o získanie nových spojencov a berie to do úvahy pri strategickom plánovaní. Zrážky medzi opozíciou a políciou sa v Gruzínsku vystupňovali po tom, ako úrady prijali zákon o zahraničných agentoch. Protestujúci požadovali stiahnutie zákona a napriek tomu, že úrady súhlasili s vyhovením požiadavkám, situácia zostala napätá.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov