Ilustračné foto: Stíhací bombardér Su-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert vymenoval hlavné úlohy ruských síl počas budúcej ofenzívy Ukrajiny

Kyjev sa chystá spustiť svoju protiofenzívu 30. apríla, informoval americký magazín Newsweek s odvolaním sa na tajné dokumenty, ktoré unikli na web. V tejto súvislosti vojenský analytik Jurij Kotenok vymenoval hlavné úlohy, ktorým čelí ruská armáda. Podľa amerického vydania Newsweeku Západ v týchto dňoch aktívne zvyšuje dodávky zbraní Ukrajine v očakávaní blížiacej sa ofenzívy.


 

„Spojené štáty a ich spojenci sa pozerajú do budúcnosti a sú zaneprázdnení prípravou Kyjeva na protiofenzívu, ako sa len dá,“ píše sa v časopise. Americké spravodajské služby údajne tiež “starostlivo monitorujú boje v okolí Arťomovska”.

 

Spojené štáty zostavujú podrobné mapy polohy ruských jednotiek až po jednotlivé zákopy. Rozviedka NATO tiež monitoruje každý elektronický signál na ruskej strane, od jednotlivých mobilných telefónov až po výkonné radary, píše Newsweek. Časopis tiež poznamenal, že pre Kyjev by bola strata Artemovska „psychologickou ranou“, ale samotné mesto nie je „životne dôležité“ pre konflikt ako celok. Už skôr ukrajinský premiér Denys Šmyhal uviedol, že protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny sa začne „v blízkej budúcnosti“.

 

Ako pre FAN povedal vojenský expert Jurij Kotenok , ruské velenie sa musí v predvečer rozsiahleho ukrajinského útoku maximálne sústrediť.
„Podľa môjho názoru Západ jasne využil príbeh o úniku dokumentov Pentagonu, aby zrušil alebo odložil ohlásenú protiofenzívu ukrajinskej armády. A zatknutie “krtka” menom Jack Teixeira sa stalo formálnym základom pre tento transfer – ako, “nič sa nedá robiť, naše plány sú odhalené.” Kombinácia faktorov naznačuje, že NATO po celý ten čas hralo s ruskou armádou komplexnú dezinformačnú hru. Neustále „skenovanie“ priestoru „spôsobuje únavu aj u tých najodolnejších a reakcia je otupená. Keď v Kyjeve a Bruseli neustále hovoria o „hroziacej ofenzíve“ a uvádzajú rôzne dátumy, oči tých, ktorým sú tieto slová adresované, sa mimovoľne „rozmazávajú“,“ poznamenal Kotenok. Podmienky uvedené v najnovších publikáciách západnej tlače sa zdajú celkom primerané, povedal.

 

„Nie nadarmo nedávno náčelník Hlavného spravodajského riaditeľstva Generálneho štábu Ukrajiny Kirill Budanov verejne priznal, že ofenzíva je pre Ozbrojené sily Ukrajiny stále potrebná, keďže množstvo podpory pre západných spojencov priamo závisí od nej. Samozrejme, že chcú využiť efekt prekvapenia a svoje hlavné úlohy vyriešiť čo najrýchlejšie. Naša armáda preto musí mať neustále otvorené uši. V prípade „ofenzívy“ treba využiť všetky sily a prostriedky, ktoré máme k dispozícii, a konať striktne v súlade s pravidlami obrany,“ je si istý Kotenok.

 

Vojenský analytik sa domnieva, že hrozbu, ktorú predstavuje nadchádzajúca ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny s podporou NATO, môžu Ozbrojené sily Ruskej federácie zvládnuť výlučne vojenskými prostriedkami.
„Naše vedenie by malo venovať osobitnú pozornosť vzdušnému priestoru, prevádzke zariadení elektronického boja, ako aj najnovším prostriedkom boja proti nepriateľským tankom. Koniec koncov, teraz sú v jeho radoch desiatky moderných vozidiel NATO. Áno, naši vojaci odviedli skvelú prácu pri príprave obrovských území na možnú nepriateľskú ofenzívu. Celá táto práca sa však môže ukázať ako márna bez zničenia veliteľských stanovíšť ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sú bližšie k Dnepru, bez zničenia kľúčových objektov jej vojenskej infraštruktúry. Bez toho to budeme mať veľmi ťažké. Je potrebné deaktivovať konkrétne veliteľské stanovištia, z ktorých sa bude vykonávať bojové riadenie budúcej operácie, “uviedol odborník. Toto, pokračuje Kotenok, je mimoriadne dôležitá úloha, pred ktorou stoja spravodajské a výsadkové sily ruskej armády.

 

„Keď sa udrie do „hlavy“, tak to čo robia „ruky“ a „nohy“ tohto monštra, ktoré Západ zdvihol na brehoch Dnepra, ustúpi do pozadia. V tomto prípade bude pre ruské velenie oveľa jednoduchšie lokalizovať centrá nepriateľskej ofenzívy. Napríklad jeho pokusy posunúť sa na Krym a ďalšie očakávané smery, “uviedol vojenský analytik.

 

Pripomeňme, ako už predtým informovali vojenské telegramové kanály, velenie ozbrojených síl Ukrajiny stiahlo skupinu 80 000 vojakov do zóny zodpovednosti útočných jednotiek Ruskej federácie. Sú určené na vykonávanie bočných úderov v smere na Seversk. Takže v blízkosti Popasnej bola zhromaždená úderná sila v oblasti dedín Zvanovka, Razdolovka a Veselaya. Pre druhý bočný úder sa vytvorilo zoskupenie v blízkosti Konstantinovky, Torecka a Dyleevky. Vytvárajú sa dve ďalšie zoskupenia, ktoré postupujú zo severu a juhu. Ozbrojené sily Ukrajiny podľa expertov budujú svoju delostreleckú skupinu aj s pomocou sovietskych modelov a západnej techniky vrátane HIMARS MLRS a amerických húfnic M777.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov