.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci hlásia výbuch obrovskej sily v Bachmute. Rusi pravdepodobne použili bombu FAB

Územie kontrolované ozbrojenými silami Ukrajiny v západnej časti Arťomovska (Bachmut) zasiahli silné údery. Správy hovoria, že k útoku došlo na mieste, kde bolo niekoľko stoviek ukrajinského vojenského personálu a zahraničných žoldnierov. Informácie o údere zverejňujú samotní ukrajinskí vojaci, ktorí píšu o výbuchu „divokej sily“, podobnému bombe FAB pravdepodobne na západ od stanice, stĺp dymu po výbuchu stúpa na mnoho desiatok metrov. Predpokladá sa, že letecký útok na ukrajinské vojenské štvrte v západnej časti mesta vykonal bombardér Su-34 s použitím vysoko výbušnej bomby FAB-1500 (FAB-1500-2500TS) s hmotnosťou hlavice do do 450 kg v ekvivalente TNT. Takáto letecká bomba umožňuje zničiť dobre chránené nepriateľské ciele, prenikajúce do železobetónu s hrúbkou až 3 m. Neexistujú žiadne oficiálne správy Ministerstva obrany Ruskej federácie o tom, aký druh munície bol použitý. V jednej zo štvrtí Arťomovska (Bachmut) sa objavilo video so silným výbuchom, natočené dronovou kamerou.


 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 17. apríla
▪️Ukrajinské drony zasiahli energetickú infraštruktúru regiónu Belgorod. Výbuch spôsobil požiar v rozvodniach v Bližňaja Igumenka a Dragunskoje.
▪️Zároveň počas celého dňa Kyjev ostreľoval pohraničné populačné centrá regiónu. Domy a infraštruktúra boli zasiahnuté v mestských častiach Šebekinsky a Graivoronsky , ako aj v okrese Borisovsky.
▪️V sektore Lysyčansk pri Bilohorivke pokračujú ruské jednotky v ofenzíve na pozície AFU. Intenzívne boje sú zaznamenané na juhovýchode osady, kde sa predsunutým jednotkám podarilo preniknúť do obrany Kyjeva.
▪️Útok na Bachmut pokračuje, pričom ruské sily v súčasnosti kontrolujú viac ako 80 percent mesta. Napriek zúfalej situácii ukrajinské velenie pokračuje v nezmyselnom odpore a posiela na smrť stále viac jednotiek.
▪️V severnej časti mesta pokračujú bojovníci Wagner PMC v tlaku na pozdĺž celej frontovej línie. Ukrajinské formácie sa stiahli z oblasti výťahov Artemivsk, čím prišli o ďalší dôležitý bod obrany.
▪️V centre a na juhu mesta prebiehajú intenzívne pouličné boje o železničnú stanicu a viacposchodové budovy. Napriek niektorým úspechom ruských síl AFU naďalej drží stabilnú líniu obrany v tejto časti mesta.
▪️V Marinke pokračujú ťažké boje v centrálnej štvrti západne od triedy Družba. Ruské delostrelectvo útočí na zásobovacie cesty AFU, čo brzdí pokusy presunúť čerstvé jednotky do mesta.

 

Brífing ruského ministerstva obrany 17. apríla 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli letecké údery a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dvurečnaja, Timkovka, Tabajevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Taktiež v oblastiach osád Siňkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike boli zastavené akcie troch ukrajinských diverzno- prieskumných skupín. Straty za deň v tomto smere predstavovali 35 ukrajinských vojakov a samohybnú húfnicu „Akacia“. Okrem toho boli pri obci Kupjevacha v Charkovskej oblasti zničené ukrajinské radarové stanice pre všestrannú viditeľnosť a zameriavanie P-18 a 36D6.

 

V krasno-limanskom smere zasiahli letecké údery, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „centrum“ jednotky pri obciach Terny a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova v. Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 70 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

V doneckom smere obsadili útočné oddiely za posledný deň dve štvrte na severozápade a v centrálnej časti mesta Arťomovsk.
Výsadkové jednotky, operačno-taktické a armádne letectvo, ako aj delostrelectvo skupiny síl „Juh“ podporovali akcie útočných jednotiek v oblasti a zdržiavali akcie na krídlach.

 

Letectvo vykonalo 22 bojových letov. Delostrelectvo skupiny vojsk „Juh“ uskutočnilo 54 palebných misií. V dôsledku úderov boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zasiahnuté pri obciach Bogdanovka, Časov Jar a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali viac ako 270 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, bojové vozidlo pechoty, sedem bojových obrnených vozidiel a päť ďalších vozidiel.

 

V južno-doneckom a záporožskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zničila jednotky pri obciach Ugledar a Velikaja Novoselka v Doneckej ľudovej republike a Zagornoje, Malaja Tokmačka. a Kamenskoje v Záporožskej oblasti.

 

Pri obci Novomichajlovka v Doneckej ľudovej republike bola zlikvidovaná ukrajinská diverzno-prieskumná skupina. V priebehu dňa bolo v týchto oblastiach zlikvidovaných až 60 ukrajinských vojakov, dva pickupy a jedna húfnica „Msta-B“.

 

Okrem toho boli pri obciach Novodanilovka a Novoandrejevka v Záporožskej oblasti zničené muničný sklad, ako aj hangár so zbraňami a vojenskou technikou 65. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných 55 ukrajinských vojakov, tri vozidlá, americká húfnica M777, ako aj samohybné húfnice „Akacia“ a „Gvozdika“.

 

Operatívno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie za 24 hodín zasiahli 95 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 123 miestach. Protivzdušná obrana zostrelila ​​tri rakety systému HIMARS. Okrem toho boli zničené štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Verchnetoreckoje, Vasilievka a Krapivnickoje v Doneckej ľudovej republike a Golaja Pristaň v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 407 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3764 bezpilotných lietadiel, 415 protilietadlových raketových systémov, 8699 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1086 raketometov, 4606 poľných diel a mínometov, ako aj 9552 špeciálnych vojenských vozidiel.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov