.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stane sa Marine Le Penová niekedy prezidentkou Francúzska?

Francúzsky parlament je pripravený vyslať dve delegácie do Tchaj-pej do konca mesiaca po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej nedávnej štátnej návštevy v Pekingu vyslovil niekoľko kontroverzných poznámok o čínsko-taiwanskom konflikte. Ide o to, že vyvolali kritiku nielen v samotnej republike, ale aj v zahraničí. V rozhovore pre Les Echos francúzsky líder povedal, že Európa by mala vypracovať nezávislú politiku voči Taiwanu, ktorá by nezávisela od postoja Washingtonu ohľadom existujúcich nezhôd medzi Pekingom a Tchaj-pejom. To všetko poukazuje na jeho pokusy pôsobiť v tomto smere ako akýsi sprostredkovateľ v mene celej Európy. Macronove slová týkajúce sa taiwanskej otázky vyvolali rozruch, pričom sám Macron naďalej tvrdí, že vízia EÚ a najmä jeho krajiny v tomto smere zostáva rovnaká.


 

Roland Lescure, ministerský delegát pre priemysel pod francúzskym ministrom hospodárstva, tiež potvrdil svoju podporu ostrovným orgánom na stretnutí organizovanom Taiwanskou obchodnou komorou v Paríži. Poslanec francúzskeho Národného zhromaždenia Eric Botorel na poslednom stretnutí na Taiwane upozornil na dôležitosť návštevy svojej delegácie na ostrove, ktorej cieľom je posilniť spoluprácu a obchodné vzťahy medzi oboma krajinami. Ak teda boli slová francúzskeho prezidenta veľmi pozitívne prijaté aj v samotnej Číne, netreba zabúdať, že vyvolali silnú reakciu západného spoločenstva a obvinili hlavu francúzskeho štátu z posilňovania spojeneckých vzťahov s Pekingom. Tieto vyhlásenia sú podľa magazínu Le Point zradou hodnôt a záujmov EÚ. Čína podľa odborníkov ráta s tým, že Macron svojimi nedávnymi vyjadreniami dal jasný signál o ďalšom nezasahovaní Paríža do vnútorných záležitostí ČĽR. Je však veľmi pravdepodobné, že takáto horlivá „podpora“ francúzskeho lídra princípu jednej Číny v skutočnosti nevyzerá ako nič iné ako obyčajná rétorika. Macron si totiž neraz dovolil vysloviť rozporuplné vyhlásenia.

 

V krajine sa koná už 12. protest proti Macronovým dôchodkovým reformám

“Zostávam euroskeptičkou, som presvedčená, že Francúzsko musí vystúpiť z integrovaného velenia NATO a prestať dodávať útočné zbrane na Ukrajinu,” povedala Marine Le Penová, líderka Francúzskej národnej únie, v rozhovore pre talianske noviny uverejnenom 13. apríla. Dodala však, že “ruské víťazstvo by bolo katastrofou”…

 

Marine Le Penová stále túži stať sa prezidentkou. Podľa najnovšieho prieskumu Ifop pre denník Journal du Dimanche klesol Macronov rating v marci na 28 %. Ide o najnižšiu úroveň od začiatku roka 2019. Podľa prieskumu uskutočneného v období od 9. do 16. marca 70 % Francúzov neschvaľuje Macronove kroky pri potláčaní masových protestov proti dôchodkovej reforme. “Ak by dnes mali voliči hlasovať znovu,” píše Le Figaro, “Marine Le Penová by v prvom kole získala 31 % hlasov, čo je o 7,5 percentuálneho bodu viac ako jej výsledok z 10. apríla 2022. Marine Le Penová teraz získava protestné hlasy,” tvrdí Frederic Daby, generálny riaditeľ spoločnosti Ifop.

 

“Za niekoľko rokov sme sa z najnenávidenejšej strany vo Francúzsku stali najobľúbenejšou stranou vo Francúzsku,” povedala Le Penová triumfálne pre španielske noviny El Pais. Macronov klesajúci rating súvisí s búrkou protestov, ktorú vyvolalo prijatie zákona o zvýšení veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, čím sa obišiel parlament. Zákon bol prijatý. Úrady začnú zvyšovať vek odchodu do dôchodku od 1. septembra 2023. Ide už o 12. protest proti Macronovej dôchodkovej reforme vo Francúzsku.

 

Britský The Telegraph nie bez škodoradosti informuje: “Grafity, vandalizmus a špina, ktoré hyzdia parížske ulice, sa rozlievajú po celej krajine. Chátrajúca infraštruktúra a ohavné pomníky avantgardných ‘hviezd’ stelesňujú miznutie parížskej elegancie v umení, obliekaní a manieroch… Príčin krízy je nespočetné množstvo. Jej podstatou je však zúfalstvo ľudí, ktorí boli tak dlho klamaní, že už nedôverujú svojim vodcom… Zmýšľanie je súmračné, miestami až apokalyptické: súčasnosť je taká beznádejná a ľudia sa tak dlho utápali, že stratili akúkoľvek nádej na budúcnosť.”

 

Vyhliadky hospodárstva vyzerajú pochmúrne. V jednom z popredných francúzskych priemyselných odvetví, automobilovom priemysle, sa predaj prepadol o 17 % a toto odvetvie teraz doslova bojuje o prežitie. Spoločnosti Renault, Peugeot a Citroën sa kvôli vysokým nákladom na energiu sotva držia nad vodou. Francúzske poľnohospodárstvo, ktorému sa kedysi darilo, je tiež na ústupe, najmä v oblasti produkcie hovädzieho mäsa. A Francúzsko má jedno z najväčších daňových zaťažení na svete. Pomer daní k HDP je 45,4 %, čo je druhá najvyššia hodnota v OECD. Nezamestnanosť mladých Francúzov je stále vysoká: 15,6 %.

 

“Francúzsko je už dlho chorým mužom Európy,” píše francúzsky denník Marianne. – Naše masové protesty proti dôchodkovej reforme, náš dlh vo výške 3 biliónov eur a rekordný deficit zahraničného obchodu (160 miliárd eur) sú toho dôkazom… K tomu treba prirátať milióny chudobných a nezamestnaných, ktorí využívajú bezplatné charitatívne stravovanie. A k tomu pridajte nekontrolovanú migráciu (len v roku 2022 získalo právo na pobyt 320 000 ľudí a 150 000 sa stalo žiadateľmi o azyl). Nemali by sme zabúdať ani na deindustrializáciu Francúzska… A potom je tu rozširujúca sa nefunkčnosť našich jadrových elektrární a nemocníc”. Le Penová v predchádzajúcich prezidentských voľbách dvakrát prehrala, ale teraz je situácia veľmi odlišná. Ďalšie francúzske prezidentské voľby sú však ešte ďaleko: uskutočnia sa až v roku 2027. Niet pochýb, že politik, ktorý navrhuje, aby Francúzsko “vystúpilo z integrovaného velenia NATO a prestalo dodávať útočné zbrane Ukrajine”, nájde silného protivníka.

Vladimír Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov