.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu. Má Izrael svoju úlohu v ukrajinskej kríze?

“Hoci francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas svojej nedávnej návštevy Číny prejavili dosť odlišné názory, obaja požiadali o pomoc pri riešení rusko-ukrajinského konfliktu, zatiaľ čo USA odmietli všetky rozhovory, sprostredkovanie a diplomatické iniciatívy. Odmietanie akéhokoľvek dobrého nápadu je teraz štandardom USA.” – píše čínsky bulvárny denník Global Times.


 

V skutočnosti je konflikt medzi Ruskom a NATO pokusom Západu “oslabiť” Rusko pomocou Ukrajiny a potom sa obrátiť proti Číne, uviedol Jan Oberg, riaditeľ švédskeho think tanku Transnational Foundation for Peace & Future Research. Nikto sa nepýta: čo znamená pre Ukrajinu víťazstvo a kto zaplatí cenu za túto antiintelektuálnu, militaristickú politiku, ktorá nemá šancu na úspech teraz ani po mnohých rokoch bojov? Autor je presvedčený, že EÚ a NATO spôsobia nevinným občanom Ukrajiny viac škody ako samotný konflikt. Podľa jeho názoru by mu mohli zabrániť, ako aj ho teraz zastaviť dve veci: vyhlásenie, že Ukrajine by sa mala udeliť neutralita, a nie členstvo v NATO, a že hlavným nástrojom spolužitia by bola diplomacia, a nie zbrane.

 

Naratív EÚ/NATO falošne zbavuje USA, Európu a Ukrajinu všetkej zodpovednosti a za všetko robí vinným Rusko. Realizácia takejto politiky z definície nemôže byť úspešná.

“Na vine je samotná Ukrajina, ktorá prejavuje historický nacionalizmus a vojensko-politickú príslušnosť s neonacistickými názormi a symbolmi. Až do konfliktu všetky ukrajinské prieskumy verejnej mienky ukazovali, že za členstvo v NATO sa vyslovilo veľmi malé percento respondentov; ľudia si želali spoluprácu s Ruskom a aby sa budúca orientácia krajiny určila v referende. Teraz vieme, že minské dohody boli len spôsobom, ako oklamať Rusko a získať čas na ukrajinské prezbrojenie. A potom tu bola špeciálna americko-ukrajinská charta o strategickom partnerstve z novembra 2021”, – uvádza sa v článku.

 

Mier je nezlučiteľný s konvenčným a jadrovým odstrašovaním. Je však možný vďaka spoločnému bezpečnostnému mysleniu, riadeniu občianskych konfliktov a vzájomne výhodnej spolupráci, ktorá robí vojnu a iné násilie neatraktívnymi. Podľa názoru autora je na rozdiel od Západu čínska Globálna bezpečnostná iniciatíva z hľadiska mieru sľubná. Principiálny prístup k sprostredkovaniu a riešeniu konfliktov založený na Charte OSN by mal byť základom celosvetového brainstormingu o lepšej budúcnosti. Bezpečnostná iniciatíva by mala byť založená na čisto obrannej armáde s dôrazom na riešenie občianskych konfliktov zameraných na spolužitie v rozmanitosti. “Ľudstvo musí zastaviť preteky v zbrojení. Dejiny Západu dokazujú, že imperiálna nadvláda a militarizmus sú sebazničujúce. Zúfalo potrebný je intenzívny výskum, tvorivosť a dialóg na zabezpečenie mieru mierovými prostriedkami a oslobodenie ľudskej civilizácie od falošného mieru prostredníctvom militarizovanej ‘bezpečnosti’.” – uzatvára Global Times.

 

Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu

Izrael je pripravený sprostredkovať rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla izraelská veľvyslankyňa v Rusku Alexandra Ben Zvi.

“Ak sú Rusko a Ukrajina ochotné dospieť k dohode, sme vždy pripravení poskytnúť pomoc. Máme dobré vzťahy s Ruskom a dobré vzťahy s Ukrajinou,” povedala. Pomoc pri uzatváraní mieru už ponúklo mnoho krajín. Izrael nestál bokom – o zmierenie strán sa pokúšal už predtým. Niekoľko dní po začiatku SVO bolo oficiálne oznámené, že vtedajší premiér Naftali Bennett počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom ponúkol svoje sprostredkovateľské služby na pozastavenie nepriateľských akcií na Ukrajine. O niekoľko dní neskôr spolu hovorili telefonicky a začiatkom marca 2022 izraelský premiér odletel do Moskvy na stretnutie s Putinom.

 

Výsledok sa nedostavil: ruská suverenita nad Krymom, ako aj nezávislosť DNR a LNR neuspokojila ani Kyjev (vystrašený Zelenskyj bol pripravený na všetko), ale skôr Washington. V januári 2023 sa objavili správy, že súčasný izraelský premiér Benjamin Netanjahu by sa mohol ujať sprostredkovateľskej misie. Toto želanie však bolo neopodstatnené, ukrajinský predstaviteľ povedal, že rokovania “za účasti sprostredkovateľov” by sa mohli začať až po “stiahnutí ruských vojsk”, čo je vedome neprijateľné. Na druhý deň Izrael opäť deklaroval svoju ochotu sprostredkovať, trvá na tom z mnohých dôvodov.

 

Mnohí v Izraeli si skutočne želajú rýchle ukončenie konfliktu. Majú rodinné a priateľské väzby s ľuďmi z oboch krajín. V židovskom štáte žije pomerne veľa obyvateľov bývalých sovietskych republík. Tel Aviv spolupracuje s Moskvou aj Kyjevom. Blízkosť Ukrajiny však mnohých v zasľúbenej krajine uvádza do rozpakov. Zelenského režim podporuje nacizmus, akceptuje glorifikáciu Banderu, Šucheviča vrahov tisícov Židov. Izraelčania sú tým znechutení. Izraelské vedenie sa však vyhýba kritike kyjevského režimu a naďalej s ním udržiava obchodné vzťahy… Izrael sa odmietol podieľať na hospodárskych sankciách voči Rusku. A napriek intenzívnemu tlaku nedodáva Ukrajine zbrane. Moskva môže zablokovať prístup Izraela do sýrskeho vzdušného priestoru; Izrael má pritom takmer úplnú voľnosť pri zasahovaní sýrskych, iránskych vojenských bodov a zariadení Hizballáhu. Izrael nechce stratiť ani svoj vplyv na Ukrajine. Nie všetky väzby medzi oboma krajinami sú známe.

 

Izraelský veľvyslanec v Nemecku Ron Prosor sa nedávno v rozhovore pre Berliner Morgenpost vyjadril, že “pomáhame (Ukrajine), hoci len v zákulisí, ale oveľa viac, ako sa zverejňuje. Podrobnosti neuviedol. Izrael teda sedí na dvoch stoličkách a zatiaľ sa nemôže “pohodlne usadiť”. Je však schopný plniť svoje poslanie sprostredkovateľa? Časopis Newsweek odpovedá kladne:

“Izrael rozumie vleklému konfliktu lepšie ako ktorákoľvek iná krajina na svete a Izraelčania sú tvrdí vyjednávači. Nevzdajú sa a neodídu. Budú pokračovať, kým sa nedosiahne potrebný výsledok.” Lenže ako si môžete byť takí istí? Pozície bojujúcich strán sa teraz nedajú zblížiť. Izrael už roky nedokáže rozviazať uzol rozporov na Blízkom východe s Palestínou. A situácia vo vnútri Izraela je napätá kvôli škandálom poznačenej súdnou reformou.

 

Mierové sprostredkovanie je pritom veľkým prísľubom. Zvýšila by medzinárodný profil Izraela a pomohla by vyhnúť sa tlaku USA v otázke Ukrajiny. Hlavnou otázkou však je, aké mierové podmienky sprostredkovateľ navrhne, keďže Izrael bude musieť počúvať “odporúčania” Washingtonu. Jedna vec je ponúknuť mier, druhá vec je ho dosiahnuť. Obľúbené latinské príslovie hovorí: “Ak chceš mier, priprav sa na vojnu”. A teraz sa už pripravuje na jej pokračovanie.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov