.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Jeden neviditeľný výstroj sa zrodil, komplexnejší sa ešte len rodí

Prinášame informácie o dvoch ruských výstrojoch. O jednom rodiacom sa a o ďalšom, ktorý už na Donbase bojuje. Perspektívnym je „Legionár“


 

Je to budúci výstroj typu „chameleón“, ktorý bude neviditeľný tak pre termokamery, ako aj pre každého. Pretože zafarbením sa bude neustále prispôsobovať terénu, uviedol riaditeľ jeho tvorcu, uzavretej akciovej spoločnosti Kirasa, Vladimír Kormušin.

„Snažíme sa poskytnúť vojakom také maskovanie, ktoré ich urobí pre protivníkov doslova neviditeľnými. Momentálne nám bola vytýčená úloha ukryť ich v rôznych vlnových dĺžkach, vrátane pred termokamerami. Toto sa dá dosiahnuť vďaka novým špeciálnym materiálom.
Kormušin vysvetlil, že myslí tým komplex rušičiek alebo prístrojov rádiotechnického boja, ktoré by sa pripevňovali na výstroj vojaka, čiže efekt „neviditeľnosti“ by bol dosiahnutý vďaka špeciálnym tkanivám, napusteným osobitnými farbivami. „Ideálom je vytvorenie takého odevu, vďaka ktorému by bojovníka nebolo vidieť ani pri zmene vonkajších podmienok. Večer ho nevidieť, ráno ho nevidieť, za slnečna a ani za súmraku ho nevidieť, nevidieť ho ani v lese, ani na poli. Maskovanie sa pri tom musí meniť samo, ako chameleón,“ hovorí.

 

Testovacia vzorka „Legionára“ už o dva roky
Testovací výstroj „Legionár“, ktorý má nahradiť komplet Ratnik, bude vytvorený v roku 2025. S jeho sériovou výrobou sa ráta od roku 2035, prezrádza V. Kormušin.

„Testovacia vzorka nového kompletu bude vytvorená v roku 2025 a musí obsahovať najmodernejšie vývojové prednosti našich konštruktérov za ostatných 10 rokov, teda aj tie zatiaľ nerealizované. V komplexe sa všetky naše vývojárske postupy stanú základom na vytvorenie kompletu „vojaka budúcnosti“ k roku 2035,“ povedal.  Vysvetlil tiež, že pre „Legionára“ sa budú vyvíjať rovnaké elementy, ako tomu bolo pri „Ratnikovi“: samotný bojový ochranný komplet (BOK), zimná maskovačka i okuliare. Podnik už dnes pracuje na termoregulácii, na ventilácii, na spodnej bielizni i na pododevovom priestore BOK, aby sa vojak cítil komfortne.

 

Základnou odlišnosťou „Legionára“ od „Ratnika“ je zníženie hmotnosti výstroja a zdokonalenie jeho balistických charakteristík. No a, samozrejme, aj vyšší stupeň integrácie s rôznymi bojovými systémami. Kormušin sa však skepticky vyjadril o už zverejnených plánoch o dva roky skrátiť termíny vedecko-výskumných prác (VVP) na „Legionárovi“, čiže dokončiť ich do konca tohto roka (2023). Je totiž presvedčený, že kvalitná realizácia VVP si naozaj vyžaduje okolo dvoch rokov. „Ak budeme stláčať termíny, nič dobré nám z toho nevyjde. Samozrejme, ako titulok v novinách by to vyzeralo skvele, tu však treba použiť banálnu aritmetiku: ak budú termíny dvojnásobne skrátené, tak ja buď stihnem naprojektovať dvakrát menej alebo vyskúmať a otestovať vzorky v nedostatočnom objeme,“ vysvetlil.

 

O „Legionárovi“ prvýkrát v roku 2022
Zdroj z obranno-priemyselného komplexu (OPK) sa o „Legionárovi“, ako o výstroji vojaka budúcnosti, ktorý má nahradiť „Ratnika“, po prvýkrát zmienil pred novinármi, konkrétne pred RIA Novosti, na jeseň 2022. Po prvýkrát sa pri tom v rámci vedecko-výskumných prác objavil nový smer – „systém robototechnického zabezpečenia“.

 

Oleg Faustov, námestník generálneho riaditeľa, ktorý je zapojený do projektu „Armokom“, oznámil RIA Novosti, že do zostavy „Legionára“ má byť zaradená obrnená prilba so systémom rozšírenej reality, schopná prijímať aj údaje z dronov. Ruský OPK študuje tiež možnosť skonštruovať pre „Legionára“ kostým „železného človeka“ z kompozitného pancieru, ktorý dokáže úplne prikryť telo bojovníka.
Na záver zmienka o výstroji, ktorý už dnes nevidí termokamera

 

Aj aktuálne moderný výstroj Ratnik-3 bude časom nemoderný

 

Nedávno sa v ruskej tlači objavila správa, že riaditeľ jakutskej spoločnosti „Chotu Tent“ Duolan Andrejev oboznámil RIA Novosti s výrobkami, ktoré ruskí vojaci v zóne špeciálnej operácie už používajú. Je medzi nimi snajperský výstroj, ktorý je neviditeľný pre termokamery. „My ho neustále vylepšujeme, máme už pätnásty a ten má najlepšie výsledky. Termokamera ho nevidí ani z dvoch metrov.“
„Ďalšou našou novinkou sú mobilné kachle na naftu. Na osem hodín jej vystačia 2 litre. Už nás o ne žiadajú mnohí, telefonujú nám dokonca velitelia priamo z prvej línie. Chcú ich veľké množstvá. Už o tom rokujeme s MO RF,“ dodal Andrejev.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov