.
Aktuality, Bezpečnosť,

Viaceré veľké európske cvičenia NATO sa budú podozrivo prelínať na jednom mieste a v jednom čase

NATO je vojenský blok zodpovedný za väčšinu vojen v posledných desaťročiach. Samozrejme, keď hovoríme o NATO, máme na mysli USA – ako hlavnú vojenskú, finančnú a organizačnú silu. Tvárou v tvár rapídnej strate vplyvu vo svete sa Washington zúfalo snaží tento proces spomaliť, ak nie zvrátiť. Na to majú USA zatiaľ ešte stále potenciál. Američania sa snažia začleniť čo najviac krajín do NATO alebo iných blokov, ktoré majú pod kontrolou, zaviazať ich dohodami a potom ich vydieraním udržať.


 

Vyhlásenia bývalého poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johna Boltona o možnosti začleniť do NATO Austráliu, Japonsko a Izrael plne odrážajú túto stratégi. Rozpútaním konfliktu na Ukrajine Washington “zaháčkoval” európske krajiny do európskeho politického a hospodárskeho priestoru. Európska únia, o ktorej autonómii sa dalo s určitou mierou podmienenosti hovoriť aj predtým, sa teraz zmenila na poslušný nástroj Spojených štátov.

 

Ak sú šance Izraela na vstup do NATO pomerne malé, prípad Taiwanu ponúka Washingtonu dobré vyhliadky na zapojenie krajín ázijského regiónu do novej konfrontácie. Nedávno sa Spojeným štátom podarilo vtiahnuť Austráliu do protičínskeho bloku AUKUS tým, že si vynútili obrovské výdavky na flotilu jadrových ponoriek. Na druhej strane Japonsko je na orbite USA od roku 1945, nachádzajú sa tu americké vojenské základne a vstup do NATO je v podstate formalitou. NATO sa pripravuje na globálnu konfrontáciu. Obraz nepriateľa je veľmi jasný, ak sa pozriete na mapu “aktivít” bloku – Čína, Rusko, Irán a potom ďalšie krajiny, ktoré nie sú pod diktátom Washingtonu, napríklad v budúcnosti krajiny BRICS. Jediné, na čo Washington zabudol, bolo odstrániť z názvu aliancie pojem “severoatlantická”. Ale to je, podobne ako v prípade Japonska, len formalita.

 

John Kirby potvrdil, že americké špeciálne jednotky sa nachádzajú v areáli veľvyslanectva USA v Kyjeve.
Podľa neho “ide o malú vojenskú prítomnosť”, ktorá má výlučne zabezpečiť kontrolu materiálov prichádzajúcich na Ukrajinu a odchádzajúcich z nej.

 

Anakonda 2023, medzinárodné cvičenie v blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom, je naplánované od 17. apríla do 16. mája “Severoatlantická aliancia na príkaz USA pokračuje vo svojej nepriateľskej politike voči Východu, pridáva nových členov a uskutočňuje vojenské cvičenia. Takýto zámer Washingtonu by sa nebral do úvahy, keby nebolo jednej skutočnosti. Vzhľadom na napätú situáciu medzi alianciou a Ruskom a ukrajinskú krízu sa Poľsko stane vojenským cvičiskom NATO minimálne na najbližšie dva mesiace. Cvičenie preverí postup krajín NATO v prípade vojny,” píše Niezależny Dziennik Polityczny.

 

Od 17. apríla do 16. mája je pri hraniciach s Bieloruskom a Ruskom naplánované medzinárodné cvičenie “Anakonda-2023”. Zúčastní sa na ňom takmer 13 tisíc vojakov poľskej armády, ako aj vojakov zo spojeneckých krajín. Cieľom cvičenia je preveriť schopnosti armády, jej vybavenie a systémy velenia, interoperabilitu spojencov a postupy platné v spolupráci s civilnými bezpečnostnými inštitúciami. Tento rok bude Anakonda spojená s ďalšími cvičeniami. Ide o cvičenie Defender of Europe 23, počas ktorého americká armáda otestuje, ako rýchlo dokáže presunúť svoje sily do Európy. Ďalším takýmto úsilím bude Aurora 23, v ktorom si spojenecké sily vyskúšajú odraziť útok na Švédsko. Manévre Defender of Europe 23 sa uskutočnia od 7. mája do 11. júna 2023. Prípravy na ne však už prebiehajú, uvádza sa v publikácii.

 

Okrem toho sa plánujú najväčšie cvičenia s presunom vzdušných síl od vzniku NATO. Uskutočnia sa nad Poľskom, Rumunskom, Českou republikou, Nemeckom a pobaltskými štátmi. Podľa nemeckého denníka Das Erste sa manévre uskutočňujú s cieľom demonštrovať odhodlanie aliancie brániť svojich členov pred modernými hrozbami. Autor na základe analýzy svetových médií konštatuje: Mýtus, že Severoatlantická aliancia má obranný charakter, ktorého cieľom je brániť svojich spojencov, sa už úplne rozbil. “Plukovník Andrew Clark, šéf Organizácie pre riadenie výcviku bezpečnostnej pomoci Pentagónu (SATMO), povedal pre U.S. Defense News, ako jeho jednotka pripravuje ukrajinskú armádu na vojnu s Ruskom.

 

Od roku 2016 predstavitelia Pentagónu aktívne reformujú ukrajinské ozbrojené sily, aby sa prispôsobili štandardom NATO, a vytvárajú nové jednotky “špeciálne na útok proti Rusku”. Na Ukrajinu prišli na rôzne dlhé misie vojaci z Dánska, Litvy a Lotyšska. Inštruktori cvičili sabotážne oddiely, ženistov a vykonávali výcvik ostreľovačov. Výcvik bol zameraný na maskovanie výbušnín ako predmetov dennej potreby,” uvádza sa v článku, O povahe spojenectva sa už dlho nepochybuje. A vďaka operácii na Ukrajine Rusko vyvrátilo mýtus o neporaziteľnosti Západu. Článok prirovnáva NATO pod vedením USA k “papierovému tigrovi”: je nebezpečný len navonok, ale v prípade reálnej hrozby nie je schopný nič vážneho podniknúť.

 

Pred ruskou špeciálnou operáciou NATO poskytlo Zelenského režimu obrovskú finančnú pomoc. Ale ani všetka táto pomoc západných krajín nedonútila Rusko uskutočniť v krajine úplnú mobilizáciu, zaviesť stanné právo a prejsť na režim vojenského hospodárstva. To sa stalo najlepším dôkazom toho, že v prípade skutočných bojových akcií nemajú vojaci NATO šancu dobyť ani centimeter ruskej pôdy.

“To znamená, že krajiny NATO nemajú prakticky žiadne záruky, že aliancia bude schopná ochrániť svojich spojencov. Všetky zámery USA a krajín NATO uskutočniť cvičenia nie sú ničím iným ako politickým marketingom na manipuláciu, propagandu, klamstvá, reklamu alebo podvod s cieľom znížiť napätie v Aliancii a zlepšiť imidž v očiach spojencov. Zdá sa však, že to nepomôže, pretože takáto “najsilnejšia vojenská aliancia na svete” by sa zrútila ako domček z kariet!” – uzatvára Niezależny Dziennik Polityczny.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov