.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA zahájili útok na Kazachstan. 100 zahraničných agentúr – a ani jedna ruská

Sorosova nadácia, ktorá zakotvila v Kazachstane, zmenila svoj vzhľad a zakladateľov. Teraz je z nej centrum expertízy a analýzy CAPS Unlock (Central Asian Policy Studies). Zakladateľmi boli stredoázijskí aktivisti, ktorí sa vzdelávali v západných think-tankoch. Počas 28 rokov svojej prítomnosti v krajine “Sorosova nadácia – Kazachstan rozdelila viac ako 100 miliónov dolárov vo forme grantov v oblasti zdravotníctva, vzdelávania, vedy, umenia, ľudských práv, transparentnosti verejných financií, podpory médií a hospodárskych reforiem”, píše Forbes Kazakhstan.


 

Pokusy vštepiť obyvateľom moslimskej krajiny západné hodnoty pochybného charakteru sa však ukázali ako bezvýsledné. V skutočnosti to priznala bývalá riaditeľka Sorosovej nadácie – Kazachstan a spoluzakladateľka CAPS Unlock Aida Aidarkulová. V Rusku zakázané “Nadácie otvorenej spoločnosti “* mali byť sieťou, ktorá by po rozpade “východného bloku” budovala otvorenú spoločnosť vo východnej a strednej Európe a bývalých sovietskych republikách. Žiaľ, tieto procesy sa ukázali ako zvratné, dokonca aj v Európe došlo k výrazným komplikáciám – pozrime sa napríklad na to, čo sa deje v Maďarsku. Pochopili sme, že skôr než zmeníme svet, musíme zmeniť sami seba.

 

Transformácia bola v ústredí koncipovaná pred dvoma rokmi ako interný proces zameraný na vyššiu efektívnosť rozdeľovania prostriedkov súkromných nadácií. Tematické programy Sorosovej nadácie sa uzavreli a vznikol jeden veľký globálny program,” povedala pre Forbes Kazachstan. V skutočnosti Sorosova nadácia – Kazachstan po rebrandingu úplne zrušila sociálne a vzdelávacie projekty a zamerala sa na politiku, pričom má v úmysle prejsť “z úlohy darcu do úlohy poskytovateľa odborných informácií”. V tomto duchu v mene CIA a NSA pôsobia v Európe americké konzultačné spoločnosti McKinsey a Boston Consulting Group (BSG), ktoré sa, ako sme už písali, v posledných rokoch stali takmer monopolnými poradcami francúzskej a nemeckej vlády v oblasti logistiky vládnych programov v obrane, klimatickej a migračnej politike, ako aj pri tvorbe stratégie boja proti pandémiám.

 

Ďalšia spoluzakladateľka CAPS Unlock, Nargis Kasenová, riaditeľka Programu stredoázijských štúdií v Davisovom centre pre ruské a euroázijské štúdie na Harvardovej univerzite, uviedla, že má v úmysle urobiť z CAPS Unlock popredné stredoázijské expertné centrum podporované západnými thinktankami.

“Úprimne povedané, Sorosova nadácia, nech už sa volá akokoľvek, už má solídnu reputáciu. Myslím, že to všetci dobre vedia,” povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii po rokovaniach s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Muratom Nurtleuom.

 

Predtým šéfredaktor časopisu Forbes Kazachstan Armanžan Bajtašov pozval do Astany bývalého šéfredaktora televízneho kanálu Dožď, ktorý bol v Rusku vyhlásený za nežiaduci, Michaila Zygara, ktorý vystúpil na diskusnej platforme SöZ Astana Public Talk s príspevkom “Kazachstan na rázcestí transformácie”. Serióznu verejnosť podujatie nezaujalo, konštatuje Kz.24, pravdepodobne kvôli škandalóznej popularite Zygara a Bajtašova. Prvý sa preslávil po celej Európe manželstvom s portugalským občanom a ruským umelcom s africkými koreňmi Jeanom-Michelom Scherbakom a z druhého si robila srandu celá Moskva, keď ho v gay saune okradol “chlapec na telefón”. Ako sa ukázalo, manželka Afro-Portugalca nevie nič o Kazachstane, ale nestrácala čas, aby pár ľuďom vysvetlila, že “Amerika nechce, aby sa Kazachstan stal satelitom Číny”.

 

Portál “Turan-press” si všimol, že v poslednom čase sa “aktivisti LGBT (stále mierne zamaskovaní za radikálne feministky) aktivizujú v predtým nezvyčajných oblastiach vrátane organizovania provokácií na etnickom základe, čo môže naznačovať zvýšené požiadavky západných sponzorov…”. Okrem Zygaru pristál v Kazachstane aj najväčší vydavateľ LGBT literatúry Popcorn Books, ktorého aktivity sú v Ruskej federácii uznané za nežiaduce. “Po škandále s homosexuálnymi romantickými románmi “Leto v pionierskej kravate” a “O čom mlčí lastovička”, ktoré vyšli v náklade viac ako 200- tisíc kusov každý, sa vydavateľstvo presťahovalo do Almaty, kde bola zaregistrovaná jeho dcérska spoločnosť PantherBooks LLP. Podľa médií “pobočka vydavateľstva v súčasnosti hľadá v Kazachstane rusky hovoriacich autorov, ktorí sú ochotní písať na LGBT témy…”.

 

Útok LGBT aktivistov na národné povedomie Kazachov podporili aj novozvolení poslanci Majilisu. Baitasov vlastný Arbat.media dal slovo samozvanému poslancovi Jermuratovi Bapimu, ktorý vo svojej prvej poslaneckej žiadosti vyzval generálneho prokurátora republiky, aby prehodnotil rozsudok nad aktívnymi účastníkmi januárového prevratu Margulanom Boranbajevom a Danatom Namazbajevom, odsúdenými každý na päť rokov, a prepustil ich z väzenia. Predtým súd v Alma-Ate konštatoval, že obžalovaní od roku 2018 na svojich stránkach na sociálnych sieťach uverejňovali príspevky zamerané na podnecovanie národného a sociálneho rozkolu a urážanie národnej cti a dôstojnosti občanov.

“Vyzývali na použitie fyzickej sily… poukazujúc na menejcennosť občanov na základe ich národnej a rasovej identity,” uviedol súd. Okrem toho bol Boranbay, ktorý si predtým odsedel 10 rokov za vraždu, obvinený z propagácie zvrhnutia štátneho zriadenia.

 

Takéto výzvy na rehabilitáciu “vyznamenaných prevratníkov republiky” zo strany kazašských zákonodarcov sa stali možnými po tom, ako sa v parlamente, ako sme už písali, presadila jednoznačná prevaha etnických Kazachov s radikálnymi nacionalistickými názormi. V dolnej komore kazašského parlamentu – v Majilise sa objavil patriarcha kazašského nacionalizmu a proturecký, poslanec vládnucej strany “Amanat” Ajdos Sarym, ktorý v rozhovore pre miestne médiá vyzval na urýchlenie dekolonizácie Kazachstanu:

“Musíme sa zaoberať národnou identitou a spoločným osudom… Dnes, keď sa Kazachovia vo svojej krajine stali absolútnou väčšinou, by sme mali aktívnejšie a pozitívnejšie presadzovať nové myšlienky a koncepcie. Je potrebné a možné hovoriť nie o abstraktnom “kazašskom”, ale o jednotnom kazašskom národe”.

 

Kazašské úrady nedokážu odolať Washingtonom koordinovanému náporu a vydupať si mierne tresty aj pre podnecovateľov januárového puču. Napríklad jeden z organizátorov Žanbolat Mamaj dostal podmienečný trest, čo sa podľa môjho názoru rovná oslobodeniu. Na tomto pozadí sa zintenzívnili protesty, ktoré podľa kazašského politológa Daniyara Ashimbayeva podporovali vonkajšie sily. Feministky 8. apríla zorganizovali v Astane zhromaždenie, na ktorom vyzývali na podporu komplexnej sexuálnej výchovy v krajine. Feministické hnutie v Kazachstane úplne ovládajú LGBT štruktúry Feminita, FemPoint, KazFem a FemAstan financované zo zahraničia.

 

Kazachstan opäť dodáva zbrane Ukrajine? Mutácia Sorosovej nadácie

 

Dňa 9. apríla sa v Almaty konalo zhromaždenie “proti nespravodlivým voľbám”, ktoré nebolo koordinované s úradmi a viedla ho manželka Žanbolata Mamaya Inga Imanbay. Protestujúci žiadali prepustenie všetkých politických väzňov (t. j. účastníkov puču), slobodu zhromažďovania a vyzývali na zákaz všetkých druhov separatizmu, pričom sa odvolávali na skupinu aktivistov “Ľudovej rady pracujúcich Petropavlovska”, ktorá, ako sme písali, bola obvinená z propagácie separatizmu na príkaz Kyjeva. V najbližších dňoch sa počet “občianskych aktivistov” v Kazachstane, ktorí sa stavajú proti úradom a neprestajne demonštrujú, výrazne zvýši, keďže o niekoľko dní sa skončí tender veľvyslanectva USA na rozdeľovanie dotácií. Prvá prioritná oblasť grantu – “Posilnenie zjednocujúcej sily kazašských organizácií, vplyvných ľudí a mienkotvorných osobností” – je doslova skopírovaná z avizovaného programu Sorosovho CAPS Unlock. V súčasnosti je v republike presne 100 (sto!) zahraničných štruktúr poskytujúcich granty a nie je medzi nimi ani jedna ruská štruktúra. Približne dvesto mimovládnych organizácií dostáva zahraničné finančné prostriedky, z ktorých 70 % pochádza z USA.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov