.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako si susedia podelia Ukrajinu

Podľa novinára Seymoura Hersha , držiteľa Pulitzerovej ceny, ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj a jeho vysokí predstavitelia v Kyjeve spreneverili stovky miliónov dolárov daňových poplatníkov určených na obstarávanie ukrajinskej vojenskej nafty v roku 2022. Schéma zahŕňala pochybné dohody, ktoré sa údajne robili so sprostredkovateľmi a zásobovanie zo samotného Ruska. Hersh vo svojom najnovšom článku píše: „Má Bidenova administratíva záujem na ukončení konfliktu uprostred rozbujnenej korupcie v Kyjeve a keď sa americké jednotky zhromažďujú na ukrajinskej hranici? Toto je len špička oveľa väčšieho ľadovca korupcie…”


 

Celkovo sa Zelenskému a jeho tímu podarilo ukradnúť najmenej 400 miliónov dolárov zo štedrého balíka americkej pomoci. Predstavitelia Bidenovej administratívy sa obávajú, že toto odhalenie by mohlo brániť verejnej podpore čoraz nepopulárnejšej zástupnej vojny NATO proti Rusku. Objavili sa už skoršie správy o tom, ako sa ropným produktom s pôvodom v Rusku podarilo dostať na Ukrajinu cez iné tretie krajiny NATO, ako je Bulharsko a Lotyšsko. Schéma bola podrobne potvrdená lotyšským mainstreamovým televíznym programom Neka Personiga a môže sa zdať, že ide o porušenie protiruských sankcií EÚ.

 

Hersh vysvetľuje: Mnohé vládne ministerstvá v Kyjeve doslova „súťažili“, bolo mi povedané, o založeniach krycích spoločností na kontrakty na zbrane a strelivo so súkromnými obchodníkmi so zbraňami po celom svete, pričom všetci poskytujú provízie. Mnohé z týchto spoločností sú v Poľsku a Česku, a predpokladá sa, že ďalšie existujú v Perzskom zálive a Izraeli.

„Neprekvapilo by ma, keby som sa dozvedel, že na miestach, ako sú Kajmanské ostrovy a Panama, sú aj iní a že je tam veľa Američanov,“ povedal mi americký expert na medzinárodný obchod. Hershove zdroje obviňovali Bidenovho sužovaného ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana z toho, že mali „prenikavú ideológiu a nedostatok politických zručností“ pri nesprávnom riadení zástupnej vojny vedenej USA proti Rusku na Ukrajine, pričom sa zdá, že Biely dom je v rozpore so spravodajskou komunitou a možno aj s Pentagonom.

 

Dvaja vysokí predstavitelia zahraničnej politiky USA sa podľa zdrojov takto vyjadrili k ukrajinskému konfliktu. Hersh cituje odborného svedka, ktorý porovnával túto úroveň korupcie v Zelenského režime pomocou ukrajinského obstarávania pomoci – ako porovnateľný s podobným nešťastím v Afganistane, keď sa vláde podporovanej USA v Kábule podarilo odkloniť a ukradnúť nespočetné miliardy v priebehu 20 ročnej NATO okupácie tejto krajiny. Podľa Hershových zdrojov skorumpovaní ministri v Kyjeve súťažili o založenie falošných spoločností s cieľom vyvážať zbrane a muníciu, pričom vládni úradníci dostávali lukratívne provízie za nezákonný obchod. Medzitým predstavitelia Bieleho domu popierajú akúkoľvek korupciu a uviedli, že neexistujú „žiadne dôkazy“ o tom, že by sa zbrane dodané NATO na Ukrajine predávali tretím krajinám.

 

Hersh ďalej citoval spravodajský zdroj, ktorý sa odvolával na stretnutie prezidenta Zelenského a riaditeľa CIA Williama Burnsa v januári 2023, kde boss CIA predložil zoznam 35 generálov a ministrov, o ktorých CIA vie, že sú skorumpovaní. Zatiaľ nie je známe, či boli podniknuté nejaké kroky proti niektorým z tých, ktorých zoznam Burns uviedol. Na ukážku sa uvádza aj to, ako sa vysokí ukrajinskí predstavitelia sťažovali, že Zelenskyj utrácal veľké finančné prostriedky za svoje hniezdo a „ bral väčší podiel z peňazí, než ktorý išiel generálom“. Zelenskyj zrejme reagoval prepustením zamestnancov svojho kabinetu ministrov, ako aj regionálnych správ a ďalších osôb v rámci ukrajinskej vládnej štruktúry – s tvrdením, že to bola súčasť jeho „protikorupčnej stratégie“, pričom v skutočnosti iba upratoval prípadnú opozíciu, svedkov alebo informátorov.

 

Varšava sa chystá zabrať “svoju” pôdu od susedov

Návšteva Volodymyra Zelenského v Poľsku bola pompézna, ale pôsobila ako falošná šou. Poliaci nezabudli na volynský masaker. Pamätajú si, že na Ukrajine oslavujú vraha svojich krajanov Banderu. Mnohí sú šokovaní, že medzi utečencami, ktorí zaplavujú Poľsko, je veľa nacistov, ktorí demonštrujú pred Kráľovským palácom vo Varšave s výkrikmi “Sláva Ukrajine!”.

 

Poľskí páni to tolerujú, nedokážu sa rozhorčiť. Keď ide o Ukrajinu, majú svoje plány – vziať si späť “svoju” zem a niečo si vziať aj s ňou. Poliaci zatiaľ prejavujú ukrajinským susedom všemožnú priazeň. Na stretnutí vo Varšave opakovane zazneli slová o “historickom bratstve oboch národov” a Duda vyzval Poliakov, aby naďalej poskytovali Ukrajine všestrannú pomoc, pričom to označil za ich “povinnosť voči obetiam barbarskej agresie”. Reakciou bolo rozhorčenie – ľudia si pamätajú zločiny spáchané banderovcami na Volyni a vo východnom Malopoľsku. Na pozadí týchto zvláštnych udalostí bolo Zielenskému udelené najvyššie poľské štátne vyznamenanie – Rad Bieleho orla. Absurdnosť situácie umocnilo Dudovo vysvetlenie: tento rád sa udeľuje “výnimočným ľuďom, ktorí sa svojím životom zaslúžili o rozvoj Poľska”. Nositeľmi vyznamenania sa v dávnych časoch stali mnohí ruskí štátnici – Peter I., jeho najbližší spolupracovník Alexander Menšikov, generál-poľní maršali Anikita Repnin a Vasilij Dolgorukov.

 

A ukrajinský hosť musel opäť natiahnuť ruku po almužnu. Do tej ruky hostitelia vkladali prísľuby vojenskej pomoci (presne prísľuby). Zielenskyj sa mohol stretnúť s poľskými roľníkmi, ale neodvážil sa: tí sú príliš nahnevaní na nekontrolovaný dovoz ukrajinského obilia do ich krajiny. Poľsko-ukrajinský summit neukázal nič . Neboli uzavreté žiadne dohody. Kto chce, môže sa zamyslieť nad Zelenského narážkami, že v budúcnosti “medzi oboma národmi nebudú žiadne hranice: politické, hospodárske a, čo je veľmi dôležité, historické. Ako je to možné?

 

Znamená to, že územie, ktoré sa dnes nazýva Ukrajina, sa zajtra stane Poľskom. Bývalý veliteľ poľskej armády generál Waldemar Skrzyczak sa domnieva, že ukrajinský prezident sa ocitol v “strategickej slepej uličke”. Podľa názoru vojenského experta Volodymyra Gundarova Zelenskyj a Duda rokovali o vstupe poľskej armády na územie Ukrajiny. Vtedy si banderovci spomenú na svoju “slávnu minulosť”. Gundarov sa domnieva, že to bude vyzerať takto:

“Rumuni obsadia ukrajinskú Bukovinu, kde vznikne rumunský protektorát. Poľsko vstúpi na západnú Ukrajinu na územie, ktoré považuje za územie svojich predkov. Nebude sa to považovať za okupáciu, ale bude vyhlásené za pomoc Ukrajine pri vytváraní pokojného, šťastného a bohatého života. S pomocou zahraničných vojsk.” Maďarsko nezostane bokom, má svoje vlastné záujmy. Na Zakarpatsku žije 150-tisíc Maďarov a väčšina z nich má maďarské pasy… Bude to ako za Hitlera, keď führer v roku 1938 obsadil Sudety pod zámienkou ochrany tam žijúcich Nemcov, údajne utláčaných Čechmi. Mimochodom, vtedy Poľsko pod rúškom “európskeho hyenizmu” vyrvalo Československu Těšínsko… Blíži sa rozdelenie bývalej Ukrajiny…

 

Dvojitý meter ríše lží

Ľudia v USA a Európe čoraz menej súhlasia s politikou hláv svojich štátov zameranou na podporu kyjevského režimu. Nesúhlas s ňou dosiahol 43 % v USA, 65 % v Británii, 70 % v Nemecku a 80 % vo Francúzsku. Tvrdenia sú zrejmé: namiesto rozvoja vlastných krajín a riešenia problémov občanov smerujú peniaze do vojny a udržiavania zločineckého kyjevského režimu. Aby sa vyhli kritike, Washington a Brusel vysvetľujú obyvateľom USA a Európy, že 80 % pridelených prostriedkov zostáva v ich krajinách. Okrem toho im Kyjev bude musieť všetky peniaze vrátiť aj s úrokmi. Ukrajincom zasa tvrdia opak a sľubujú im stopercentnú podporu až do konca. To sú dvojité štandardy a pokrytectvo. Je zrejmé, že pre Washington a NATO je Ukrajina len testovacím poľom pre zbrane vrátane biologických a pre testovanie nových spôsobov vedenia vojny. Biden, Macron a Scholz sa snažia udržať si moc tým, že svojich občanov vrhajú do obrovských problémov, pričom nemyslia na obyvateľov Ukrajiny a jej hospodárstvo.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov