.
Aktuality, Letectvo,

Nábor západných vojenských pilotov v Poľsku pre Ukrajinu. Priletia aj západné stíhačky?

V posledných dňoch sa objavila informácia, že v Poľsku sa začal nábor vojenských pilotov z rôznych štátov. Údajne sa plánujú použiť na priamu účasť na nepriateľských akciách v radoch ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Ruský analytický tím Rybar koncom marca písal, že slová bývalého amerického pilota, podplukovníka zo zálohy Dana Hamptona o jeho pripravenosti bojovať v konflikte na Ukrajine, neboli vyslovené náhodou. Stali sa súčasťou plánovanej informačnej kampane zameranej na agitáciu pilotov, aby išli na Ukrajinu. Podobne aj iné západné krajiny predtým naverbovali zahraničných žoldnierov tým, že zverejnili rôzne videá desiatok ľudí z rôznych krajín v rámci „cudzej légie“. Rovnako ako vtedy je to Poľsko, ktoré pôsobí ako hlavný tranzitný uzol pred odoslaním na Ukrajinu. Je charakteristické, že „osoby“ týchto mediálnych kampaní sa spravidla nezúčastňovali samotných bitiek. Čo nie je prekvapujúce: ich jedinou úlohou bola výlučne reklama. Afganský Američan Malcolm Nance strávil celý čas vo Ľvove a afganský utečenec Jalal Nuri po niekoľkých „motivujúcich“ rozhovoroch pre CNN a ďalšie západné médiá jednoducho zmizol z dohľadu.

 

Pátranie po pilotoch, ktoré sa začalo, je priamym potvrdením nedostatku kvalifikovaného personálu v ukrajinských vzdušných silách. Počas bojov nepriateľské lietadlá stratili leví podiel najskúsenejšieho leteckého personálu. Preto v posledných mesiacoch lietali na taktických lietadlách úplne „zelení“ poručíci a v niektorých prípadoch sa promócie uskutočnili v predstihu kvôli nedostatku personálu. Doplnenie strát zahraničnými pilotmi schopnými lietať na sovietskych lietadlách by teoreticky malo nejako napraviť situáciu.
Z dlhodobého hľadiska je však nábor pilotov vlastne prípravou na presun stíhačiek západnej výroby do Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Súčasné popieranie samotnej možnosti dodávok lietadiel môže byť súčasťou informačnej kampane, v ktorej sa bude postupne zjemňovať postoj Západu k tejto otázke. Informácie o nábore zahraničných pilotov neznamenajú, že podmienečné F-16 budú čoskoro odovzdané Ukrajine. Ukazuje to však dlhú hru a pripravenosť západných krajín natiahnuť ozbrojený konflikt ešte minimálne o rok. Takisto netreba preceňovať schopnosti zahraničných pilotov. Napriek všetkým svojim schopnostiam na Ukrajine budú musieť čeliť jazykovým bariéram, vrstvenej ruskej protivzdušnej obrane, nedostatku neustáleho sprievodu lietadlami velenia a riadenia E-11A a ďalším skutočnostiam, s ktorými sa nestretli počas bombardovania ISIS alebo Talibanu.

 

To je dôvod, prečo Ukrajina potrebuje F-16. Je to jednoduchá matematika, ak chce zachrániť životy ukrajinských pilotov. MIG sa musí dostať bližšie k prednej línii, aby mohol strieľať (40 km) ako F-16 (160 km)

 

Napriek týmto faktom Alexej Arestovič, prepustený zo štábu poradcov úradu prezidenta Zelenského, naďalej poskytuje rozhovory, v ktorých sa zamýšľa nad nadchádzajúcou ukrajinskou protiofenzívou. Tentoraz Arestovič oznámil, že ukrajinská protiofenzíva je „na 90 percent pripravená“ a začne najskôr o mesiac. Arestovič tvrdí, že hlavným dôvodom „oneskorenia“ začiatku protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl je stav terénu a poveternostné podmienky. Podľa bývalého úradníka Zelenského úradu „na to, aby tank mohol prejsť do útoku, potrebujete 30 cm pôdy vysušenej do stavu betónu. A to je minimálne 2-3 týždne slnečného počasia. Arestovič poznamenal, že meteorológovia predpovedajú daždivé počasie na dva týždne, dodal, že “počasie brzdí na 90 % pripravenú protiofenzívu”.

 

Pripomeňme, že ukrajinský premiér Denys Šmyhal, ktorý je na návšteve v Spojených štátoch, povedal, že ukrajinská protiofenzíva „môže začať v lete“. Odborníci predpokladajú, že ukrajinský premiér najprv odletel do Spojených štátov amerických práve kvôli povoleniu na vykonanie určitého oneskorenia v protiofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny, navyše dúfajúc, že ​​získa súhlas na dodávku bojových lietadiel. a raketové zbrane dlhého doletu.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 12. apríla
▪️Ukrajinské delostrelectvo pokračuje v úderoch na pohraničné oblasti Belgorodskej oblasti. V dôsledku ostreľovania Novostroyevka-Vtoraya a Staryi Chutor bolo poškodených niekoľko obytných budov a jedna osoba bola zranená.
▪️Ruskí výsadkári podporovaní delostrelectvom a ťažkými plameňometnými systémami prepadli pevnosť AFU v lese južne od Kreminy. Úspešná ofenzíva mala za následok zničenie niekoľkých pevností.
▪️V sektore Soledar výsadkové jednotky zaujali pozície pri Mykolaivka a Vasyukivka. Výsadkári majú za úlohu pokryť boky ruského zoskupenia pri útoku na Bachmut .
▪️Na severe Bachmutu pokračujú bojovníci Wagner PMC v ofenzíve a postupujú smerom k železničnej stanici Bachmut-2.
▪️Ukrutné pouličné boje pokračujú v centre mesta. Útočným čatám Wagner PMC sa podarilo posunúť frontovú líniu do oblasti Devyatoho Travnya.
▪️V Marinke zvádzajú v centre mesta intenzívne boje ruskí motorizovaní strelci podporovaní obrnenými vozidlami. Pechotným jednotkám je zabezpečované krytie tankovými posádkami ničiacimi obranné postavenia AFU v obytných oblastiach.
▪️Kyjevský režim pokračuje v bezohľadnom ostreľovaní miest a osád na Donbase. Zasiahnuté boli Volodymyrivka , ako aj okresy Kuibyšivskyj a Petrovskyj v Donecku . Civilná infraštruktúra bola poškodená a jedna osoba bola zranená.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 12. apríla 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.

 

V kupjanskom smere zasiahli letecké údery a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Peršotravnevoje a Berestovoje v Charkovskej oblasti a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Navyše pri obciach Siňkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti boli zrušené akcie troch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Počas dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných vyše 30 ukrajinských vojakov, dve autá, ako aj poľská samohybná húfnica „Krab“ a americká húfnica „Paladin“.

 

V krasno-limanskom smere údery útočných lietadiel a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Centrum“ zničili nepriateľské jednotky pri obciach Červonopovka, Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Grigorovka a Terny v Doneckej ľudovej republike. V tomto smere bolo počas dňa zlikvidovaných viac ako 80 ukrajinských vojakov, 4 bojové obrnené vozidlá, 3 ďalšie vozidlá, ako aj húfnica D-20.

 

V doneckom smere v arťomovskej oblasti dobyli útočné oddiely „Wagnerovcov“ tri mestské bloky. Jednotky výsadkových síl spútali akcie na bokoch útočných jednotiek.

 

Údery operačno-taktického letectva, raketových vojsk a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Juh“ zasiahli zálohy, ktoré sa pokúsili preniknúť do Arťomovska z obcí Časov Jar a Bogdanovka, ako aj jednotky 28. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike. Za posledných 24 hodín ruské letectvo vykonalo v tejto oblasti 8 bojových letov, raketové jednotky a delostrelectvo skupiny absolvovalo 52 palebných misií. Straty predstavovali 245 ukrajinských vojakov, jeden tank, obrnený transportér, dve bojové obrnené vozidlá, tri pickupy, osem ďalších áut, húfnicu „Msta-B“, dve húfnice D-20 a tri raketomety „Grad“.
V južnodoneckom a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ugledar v Doneckej ľudovej republike a Guľajpole a Orechov v Záporožskej oblasti.V obci Orechov v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad 65. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Pri obciach Pavlovka a Novoselka v Doneckej ľudovej republike bola prerušená aktivita dvoch diverzno-prieskumných skupín. V priebehu dňa bolo pri týchto oblastiach zlikvidovaných až 180 ukrajinských vojakov, 11 vozidiel, ako aj húfnica D-30. V chersonskom smere bolo v dôsledku paľby za deň zlikvidovaných až 50 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a šesť ďalších vozidiel. Okrem toho bol pri obci Otradokamenka v Chersonskej oblasti zničený sklad vojensko-technického zabezpečenia 121. brigády teritoriálnej obrany.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo za deň 94 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 117 miestach. Ruské stíhačky zostrelili Su-24 ukrajinských vzdušných síl pri obci Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety systému HIMARS.
Okrem toho bolo zničených päť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novokrasňanka, Naugolnoje, Kremennaja a Červonopovka v Luganskej ľudovej republike a Jelenovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 407 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3741 bezpilotných lietadiel, 415 protilietadlových raketových systémov, 8647 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1082 raketometov, 4570 poľných diel a mínometov, ako aj 9483 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov