.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ruská pištoľ zastavuje krvácanie

Pracovníci a študenti Vedecko-vzdelávacieho centra biomedicínskeho inžinierstva moskovskej technologickej univerzity MISIS vyrobili „tkanivovú pištoľ“, ktorá dokáže zastaviť krvácanie z ľahkých a stredne ťažkých zranení a spustiť v nich regeneračné procesy. Bude nasadená v bojových podmienkach a pri katastrofách.


 

 

Pištoľ používa biopolyméry, ktoré obsahujú aj lieky proti bolesti, hemostatiká, antibakteriálne zložky, prípadne antiseptiká. Po stlačení spúšte ultrazvukový systém naraz zhromaždí všetky potrebné komponenty v oblasti tlače, čím vytvorí polymérom zosieťovaný biomateriál, ktorý dokáže zastaviť krvácanie a urýchliť regeneráciu tkaniva. Rozsiahle možnosti manuálneho elektromechanického ovládania dodávky materiálov umožňujú doladiť pomer vstrekovaných komponentov, resp. meniť ho v reálnom čase.

 

 

Diely pištole boli vytlačené priamo na univerzite MISIS pomocou technológií 3D tlače FDM a SLA. Náklady na vyrobenú vzorku boli len 40 tisíc rubľov (450€). Podľa tvorcov zariadenia sa pri spustení do priemyselnej výroby už nebude využívať 3D tlač, ale lisovanie z plastu, vďaka čomu bude ešte lacnejšie. V prípade potreby bude možné použiť vojenskú 3D tlačiareň na vytlačenie náhradných dielov pištole priamo v bojovej zóne.

 

Celý názov patentovaného zariadenia je „Manuálny autonómny komplex dvojzložkovej 3D biotlače s ultrazvukovým polymerizačným systémom na ošetrenie povrchov rán“. Rektorka univerzity MISIS Alevtina Černiková pre médiá uviedla:

„Oblasť biomedicínskeho inžinierstva je pre MISIS jednou z najnovších a najsľubnejších. Konzorcium vytvorené na báze Vedecko-vzdelávacieho centra biomedicínskeho inžinierstva zahŕňa ďalšie popredné univerzity, výskumné centrá, inovatívne podniky a start-upy. Stanovilo si ambiciózny cieľ – vytvoriť národný priemysel biomedicínskych materiálov.“

 

Vedci centra pracujú aj na línii medzistavcových klietok pre chirurgiu chrbtice, na vývoji neuroprotézy na liečbu poškodeného nervového tkaniva a pod. Zdravotníckemu výskumu sa venujú aj iné centrá a laboratóriá MISIS (v zložitej štruktúre univerzity je momentálne 23 vedecko-vzdelávacích centier, vrátane vyššie uvedeného a 32 vedeckých laboratórií, má aj pobočky v iných mestách RF a zahraničí): V piatok bol študentmi univerzity predstavený systém adaptácie filmov pre nevidiacich, ktorý automaticky generuje opis deja prebiehajúceho na obrazovke.

 

Dňa 3.4.2023 predstavila vedkyňa univerzity Alexandra Bernadott systém kybernetickej ochrany chirurgických robotov. Dňa 28.3. 2023 predstavil vedecký tím univerzity spôsob ochrany kostných implantátov od mikróbov a tak podobne. Vedci a výskumníci teda našli prijateľné podmienky v Rusku, odkiaľ dlho odchádzali do zahraničia. V Moskve je to samozrejme relatívne, nedávno sa napríklad v meste našiel najlacnejší byt. Stojí 1,9 milióna rubľov (21 500€) – ale bez okien a s rozlohou 6,4 m², pravdepodobne vrátane rohožky pred dverami. Ale granty prichádzajú od štátu aj zo súkromného sektora, vklad univerzity do ruskej ekonomiky sa pravidelne zvyšuje. Ocitla sa v TOP 5 ruských univerzít a stúpa aj v medzinárodných rebríčkoch.

 

Akademickú slobodu však zaručuje okrem iného aj režim špeciálnej vojenskej operácie. Armáda je samozrejme rada, že získa pištoľ na rýchlejšie liečenie zranených vojakov a ich rýchlejší návrat do bojových jednotiek. Ale mierové projekty si Rusko podľa radikálne mysliacich militantov momentálne nemôže dovoliť, keďže potrebuje predovšetkým nové zbrane. Ak by došlo k vyhláseniu vojny, prestalo by sa s tým vo chvíli, kedy by si vedci a študenti vyšších ročníkov univerzity balili zubnú kefku a náhradné spodky. Cestou do útulku pre domáce zvieratká by už museli premýšľať nad konkrétnym zadaním vojensko-priemyselného komplexu. Ďalej za Uralom v pracovných táboroch konštrukčných kancelárií budú už podmienky iné, nestačia citácie v zahraničných vedeckých publikáciách. Máš výsledky, máš výsady. Nemáš výsledky, môžeš dostať štátnu cenu. Kalibru 9mm (vtip).

MK

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov