.
Aktuality, Civilná ochrana,

Géniovia verzus hlúposť. Dominantné postavenie v modernej spoločnosti

“Dnes by sme sa chceli spýtať vlády našej krajiny, či má nejaký plán. Ako sa ukazuje, plán nemá, takže nemá ani riadenie, ani program, ani ľudí, ktorí by ten program mohli napísať” – kladú si otázku v diskusii na svojom TG kanály ruskí profesori Sergej Saveljev a Dmitrij Rode


 

Všetci ľudia, ktorí v Rusku teraz ovládli všetky hospodárske inštitúcie a rezorty, rozmýšľajú v zmysle privatizácie, investícií a odčerpávania ziskov. Takíto ľudia nemôžu napísať program vlády, ktorý ukladá zákaz predaja energetických zdrojov do viacerých krajín a zákaz investícií a nákupu tovaru.

 

Hlavným globálnym problémom, ktorému ľudstvo dnes čelí, je neschopnosť vytvoriť z kapitalizmu, komunizmu a socializmu správny program a systém. Všetky inštitúcie, podľa ktorých sa Rusko rozvíjalo, boli vybudované podľa úplne iného systému. Všetky výskumné ústavy vrátane slávnych fyzikálnych, v ktorých pracovali významní vedci, boli štátnymi podnikmi. Dokonca ani štruktúra takého nepriameho vzdelávania v štáte, ako je veda, nefunguje nikde, ani za socializmu, ani za kapitalizmu, ani za cárizmu. To isté platí pre ekonomiku, ako aj pre politiku.

 

Prečo vznikajú tieto problémy?

Žiadny ľudský systém nemôže ignorovať skutočnosť, že ľudia sú rôzni. Táto zložitá myšlienka, ktorá sa do politickej vedy 19. storočia dostala z utopických myšlienok francúzskych humanistov, rozvinula ideu pokrokovej pravdy a systému rovnosti a bratstva. Táto idea zvíťazila na krvi slávneho muža, ktorý povedal, že ľudia sú odlišní, a zaplatil za to životom. Približne v takomto stave sa v súčasnosti nachádza veda v USA a v Európe. Po 200 rokoch sa nič nezmenilo.

 

Každý je iný

Na Západe stále absentuje predstava o individuálnej variabilite mozgu. Stále sa domnievajú, že ľudský mozog je rovnako ako za čias 19. storočia podobný “tvarohu” a neexistuje lokalizácia funkcií. To je základný problém všetkých sociálnych predstáv ľudstva. Všetci ľudia sú odlišní nielen preto, že niektorí dostali dobrú výchovu a iní zlú. Mozog je usporiadaný veľmi konzervatívne a jednoducho pomocou špeciálnych polí, ktoré plnia určité funkcie.

 

Opičie” princípy riadenia

Inými slovami, ľudia majú taký jav, ako je lokalizácia funkcií. Nech už vybudujeme akýkoľvek systém, musíme vyriešiť jeden problém individuálnej variability. Ak konštrukcia mozgu človeka neznamená kontrolu mimovoľného myslenia, potom ostatné funkcie neprichádzajú do úvahy. Zákony platné vo všetkých krajinách sú zamerané na reprodukciu človeka, získavanie potravy. Všetky tieto princípy má v mozgu každý bez výnimky, a to sa ekonómom veľmi hodí. Veď oni neoperujú s mimovoľným myslením, ale so spoločenskou životnou úrovňou. Každý štát na tejto planéte a každý spoločenský systém sa venuje rozvoju a reprodukcii nižších primátov. Výsledkom sú ťažkosti pri konštruovaní hierarchie spoločnosti. Na výber ľudí neexistujú žiadne dedičné ani sociálne kritériá. Kto zaujíma dominantné postavenie v každej spoločnosti? Ten, kto dodržiava biologické zákony a nekompromisne ich presadzuje. V podmienkach akejkoľvek spoločenskej štruktúry budú mať výhodu ľudia, ktorí vyznávajú “opičie princípy” spoločenských vzťahov. Psychologické testy nie sú na nič dobré, najmä ak ide o deti. Mozog rastie a vyvíja sa, plne sa formuje človek bližšie k 27. roku života. Nemalo by sa očakávať, že takéto psychologické testy odhalia nejaké schopnosti. Výsledkom je, že človek, ktorý má štruktúru mozgu vhodnú na ľubovoľné myslenie, je veľmi zriedkavý. Sám sa nikdy v živote nedostane do osídel žiadnej moci.

 

Kto má v modernej spoločnosti dominantné postavenie?

Každý spoločenský systém “vytláča” čo najviac biologických jedincov, ktorí majú takú konštrukciu mozgu, ktorá najlepšie odráža dominantnú schopnosť zaujať vysoké postavenie. Len čo sa medzi biologicky zaujatými šéfmi objaví jeden inteligentný človek, nastanú problémy. Taká jednoduchá vec, ako je vedenie krajiny ľuďmi, ktorí nie sú inteligentní, vedie k takým smutným výsledkom, aké teraz vidíme v podobe SVO.

 

Analýza individuálnej variability v konštrukcii mozgu

Problémom je, že biologickí nositelia primitívneho vedomia vytvárajú sociálne platformy, ktoré potom fungujú a nedá sa s tým nič robiť. Je potrebné vyvinúť technológiu celoživotnej analýzy individuálnych zvláštností štruktúry mozgu. Existujú na to všetky možnosti s pomocou moderných technológií. Existuje ešte jeden jav, ktorý sa vyskytuje len u vyšších primátov – absencia mozgových polí zodpovedných za prijímanie dôležitých rozhodnutí. Máme asi 20 % ľudí, ktorí nie sú schopní vnímať výsledky ľubovoľného myslenia v dôsledku takýchto zmien v štruktúre mozgu. Akékoľvek ekonomické projekty a reštrukturalizácia štátu by sa mali začať zavedením analýzy individuálnej variability štruktúry mozgu. Teraz je potrebné vybrať super schopných ľudí pre dôležité úlohy riešiace problémy štátu. V rámci biologickej evolúcie nemožno spustiť zmysluplné sociálne projekty – dodávajú na záver Sergej Saveljev a Dmitrij Rode

 

Inštitucionálne formy moci

Moc a koniec jej cyklu, prechod k iným formám, a iným inštitucionálnym formám, so sebou prináša otázku: ako vypočítame koniec jej cyklu a čo potom ďalej? Zmena je nevyhnutná a turbulencie narastajú, pretože niektorí ju chcú urýchliť a iní jej chcú zabrániť. Kognitívne predsudky, hodnotiace postoje, ktoré často vnucujú mocní, využívajúci tú či onú inštitucionálnu formu vlády, sťažujú jej zmysel.

 

Človek tvorí dejiny na základe motivácií vznikajúcich v centre vedomia. Tieto motivácie sa redukujú na sústavu súradníc, kde na ordinátnej osi hore sú vitálne, dole smrteľné a na abscisnej osi vpravo sú nehmotné a vľavo hmotné motivácie. Tie sa nevytvárajú spontánne, ale na základe určitých predstáv, ktoré zavádzajú autority, ktoré na to majú nemateriálne aj materiálne zdroje.

 

Moc je schopnosť vnútiť druhým svoju vôľu, a to aj proti ich odporu. Typy moci podľa dominantnej skupiny sa správne posudzujú v rámci predmetu “kratológia”. Tieto skupiny sa uchyľujú k inštitucionálnym formám vlády. KRATIA (z gréckeho kratos – moc, autorita, nadvláda), časť zloženého slova s významom: moc, vláda. Medzi druhy moci patria napr:

Kakistokracia
Meritokracia
Technokracia
Ideokracia
Teokracia
Agiokracia
Gnozeokracia
Autokracia
Plutokracia
Ochlokracia
Aristokracia
Byrokracia
Kleptokracia
Demokracia
Laokracia
Netokracia
Gerontokracia
Pedokracia
Etnokracia
Kriminokracia
Militokracia
Numerokracia
Sexokracia
Gynekokracia
Antropokracia
Genderokracia
Psychokracia
Ontokracia
Mediokracia
Dopytokracia
Axiokracia
Nomokracia
Nookracia

 

V histórii sa častejšie vyskytujú zmiešané typy. Na predpovedanie toho, ktorá vrstva sa stane vedúcou, je potrebné študovať špecifiká elitogenézy. Inštitucionálne formy vlády sú:

Egalitarizmus
Elitárstvo
Anarchia
Diktatúra
Monarchia
Oligarchia
Etnarchia
Totalitarizmus

 

O dominancii na zemeguli

Dnes, od roku 1945, USA stále dominujú v dvoch funkciách, medzi ktorými narastá konflikt: národný štát a základňa nadnárodných mocností. Američania túto štafetu zdedili po západoeurópskych civilizačných mocnostiach. Ich dominancia trvala približne päťsto rokov – od šestnásteho storočia, keď sa začali geografické objavy a obohacovanie prostredníctvom lúpenia kolónií a čiastočného udržiavania nezávislosti Ázie a Maghrebu.

 

V tomto kontexte ruská civilizácia sformovaná do impéria ukázala alternatívny spôsob zachovania a udržania suverenity, pričom sa stala faktorom zadržiavania. Od toho istého šestnásteho storočia sa hlásala koncepcia “Moskva – Tretí Rím”, ktorá tvorila základ geopolitickej proliferácie predsovietskeho obdobia. Prechod k iným ideológiám nielenže nedokázal zvrátiť tento proces, ale ho ešte zintenzívnil. Ústup v roku 1991 bol výsledkom krízy elít a zjavne sa ukázal ako dočasný jav. “Reintegrácia” do Západu vyvrcholila aj preto, že postsovietska elita, disponujúca mocou a zdrojmi, si uvedomila, že Západ jej mieni vziať všetko, čo získala “tvrdou prácou”. Nuž a pri ich veľmi odlišnom prístupe k ľuďom a vlastnej civilizácii sa naše záujmy priblížili.

 

Nie úplne, nie definitívne, ale proces sa dal do pohybu so začiatkom ZSSR na Ukrajine. Domáce médiá začali hovoriť o ruskom “otáčaní sa na Východ”. Takáto téza však ukazuje, že je druhoradá. Rusko nie je meteorologická vejačka, ktorá sa má donekonečna otáčať. Má potenciál “postaviť sa na vlastné nohy”. Nedostatkom súčasnej pestrej elity je jej nekonsolidovanosť, slabá vôľa vytvárať významy nezávislosti, kompilatívne odvolávanie sa na motivácie z minulosti a utopická nádej, že “všetko sa urovná”. Nebude. Prečo nie? Pretože zo západných držiteľov najväčších svetových aktív sa možno nájdu takí, ktorí sa chcú podeliť o moc, ale nemôžu, pretože “deliť sa” znamená “stratiť”. Ich paradigma globalizácie a la posledných tridsať rokov musí smerovať k absolútnej nadvláde a zničeniu akýchkoľvek ohnísk čo i len čiastočnej opozície.

Karine Gevorgyan

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov