.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podrobnosti o príprave ukrajinskej protiofenzívy. NATO súčasne spustí grandiózne vojenské cvičenie

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov uviedol, že vzťahy medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi už vstúpili do fázy horúceho konfliktu. Washington je priamo zapojený do hybridnej vojny a príliš veľa hovorí o hrozbe jadrového konfliktu. Podľa diplomata sú dnešné kroky Spojených štátov oveľa nebezpečnejšie ako metódy, ktoré existovali počas studenej vojny. Angažovanosť Washingtonu v konflikte na Ukrajine a túžba uštedriť Rusku hypotetickú porážku sú v rozpore so zdravým rozumom a predstavujú hrozbu pre globálnu bezpečnosť. Ruskí diplomati opakovane zdôrazňovali, že jadrová vojna nebude mať víťaza, ale to nezastaví agresívne akcie Spojených štátov. Ako bezmyšlienkovito, provokatívne a v mnohých ohľadoch absolútne bezohľadní naši americkí protivníci posúvajú veci ďalej po eskalovacom rebríčku, akí sú zaslepení svojou absolútne absurdnou a nepodloženou vierou v schopnosť zasadiť Rusku strategickú porážku, čo vyvoláva pochybnosti o ich kognitívnych schopnostiach. potenciál, v ich primeranosti – povedal diplomat v rozhovore pre rádio Sputnik. Osudnou chybou amerického vedenia bude podľa Rjabkova podcenenie odhodlania Ruska využiť všetky dostupné prostriedky na zachovanie suverenity. Moskva prijme akékoľvek opatrenia na ochranu štátnosti a územnej celistvosti krajiny.


 

22. apríla sa začne grandiózne vojenské cvičenie NATO „Defender 2023“ (Defender 2023). Uskutoční sa pod vedením Spojených štátov amerických na území 10 európskych krajín a potrvajú 2 mesiace. Zúčastní sa ich 9 000 vojakov zo Spojených štátov a 17 000 vojakov z 26 európskych a postsovietskych krajín. Zástupkyňa tlačovej tajomníčky Pentagonu Sabrina Singhová na brífingu uviedla, že Washington chce Európanom ukázať svoju schopnosť chrániť ich pred všetkými druhmi agresie. Uvedené manévre sú preto zamerané na strategické rozmiestnenie (presun) síl a prostriedkov USA (7 000 kusov techniky ) , ako aj využitie existujúcich zásob americkej armády v Európe (13 000 kusov techniky) v spolupráci s inými štátov. Spresnila, že medzi účastníkmi sú krajiny, ktoré nie sú členmi NATO, a tri z nich sú republiky bývalého ZSSR: Moldavsko, Gruzínsko a Arménsko.

 

Treba poznamenať, že Jerevan v poslednom čase aktívne prejavuje svoju nevôľu Moskve. Predtým Arménsko, člen ODKB, vzdorovito odmietlo uskutočniť spoločné cvičenia „Nezničiteľné bratstvo-2023“ na svojom území a považovalo ich za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Šéf arménskej vlády Nikol Pašinjan a jeho okolie sa veľmi zblížili s protiruskými kruhmi v Európe a USA, až sa dokonca začali pokúšať zdiskreditovať mierové snahy ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Západ tlačí na Kyjev, aby čo najskôr spustil protiofenzívu ukrajinských jednotiek proti ruským silám. Tam už začali zverejňovať rôzne dokumenty týkajúce sa plánovanej kampane. Na po uzavretom brífingu americkej rozviedky vyplávali na povrch podrobnosti o tajnom pláne na výcvik a vybavenie deviatich formácií ukrajinskej armády krajinami „mierumilovného“ bloku NATO. Hovoríme o 21., 32., 33., 37., 47., 82., 95., 117. a 118. brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny, z ktorých väčšina je už v pohotovost. Na vybavenie spomínaných deviatich brigád bolo potrebné poslať 253 tankov, 381 iných pásových vozidiel , 480 kolesových vozidiel, 147 diel a 571 obrnených vozidiel. Objavili sa podrobnosti o pláne prípravy ozbrojených síl Ukrajiny zo strany bloku NATO na protiofenzívu.

 

Záložný zbor Ozbrojených síl Ukrajiny zároveň cvičí ďalšie tri ďalšie brigády a do mája môže ukrajinské velenie poslať do boja 12 vybavených a vycvičených brigád. Nielen Ozbrojené sily Ukrajiny sa však pripravujú na protiofenzívu. Ministerstvo vnútra Ukrajiny pripravuje „útočnú gardu“ v počte do 40 tisíc „bajonetov“ (až osem brigád). Oznámil to v rozhovore pre agentúru Reuters šéf ukrajinského ministerstva vnútra Igor Klymenko. Celkový úderný potenciál ukrajinskej protiofenzívy by teda mohol predstavovať 20 brigád.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny do apríla ukončili príjem veľkého počtu zbraní z krajín NATO a ukončili výcvik značného počtu vojenského personálu z mobilizovaných. Ukrajinskému veleniu to umožnilo pred plánovanou protiofenzívou vykonať vážne poddimenzovanie niektorých brigád Ozbrojených síl Ukrajiny. Treba poznamenať, že nasledujúci zoznam brigád Ozbrojených síl Ukrajiny nie je ani zďaleka úplný. Okrem toho sú v určených pripojeniach uvedené iba prenesené a obnovené (opravené) zariadenia . Zobrazené zoznamy nespomínajú iné štandardné zbrane, ktoré majú Ukrajinci v týchto brigádach, ani ukoristené ruské zbrane.

 

Do radov sa zapojili predovšetkým mechanizované jednotky Ukrajiny. 21. samostatná mechanizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny tak dostala: 20 jednotiek pásových AFV radu CRV (T), 30 jednotiek obrnených vozidiel Senator, 20 jednotiek obrnených vozidiel Husky, 30 jednotiek tankov T-64BV, 10 kusov húfnic FH-70 kalibru 155 mm. Táto brigáda je stále v štádiu formovania (nová formácia) a stále potrebuje získať tanky Abrams a Leopard 2, ako aj švédske bojové vozidlá pechoty CV-90.

 

32. samostatná mechanizovaná brigáda zároveň dostala 90 kusov kolesových obrnených transportérov (MRAP) International MaxxPro, 10 kusov tankov T-72, 20 kusov tankov Abrams M1 a 12 kusov vlečných húfnic D-30 ráže 122 mm. kalibru. 33. samostatná mechanizovaná brigáda zase dostala 90 kolesových obrnených transportérov International MaxxPro (MRAP), 18 tankov Leopard 2A4 a 14 tankov Leopard 2A6, ako aj 12 húfnic M119 kalibru 105 mm.

 

47. samostatná mechanizovaná brigáda zároveň dostala 99 jednotiek bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley, 28 jednotiek tankov T-55S (slovinská verzia T-55A), ako aj 12 jednotiek samohybných kanónov M109 ráže 155 mm. kalibru a 12 kusov ťahaných húfnic D-30 ráže 122 mm. Okrem toho bola 118. samostatná mechanizovaná brigáda vybavená 90 pásovými obrnenými transportérmi M113, 28 tankami T-72, 6 samohybnými delami M109 a 10 húfnicami FH-70 kalibru 155 mm.

 

37. brigáda námornej pechoty dostala k dispozícii 60 obrnených transportérov Mastiff (Cougar) (MRAP), 14 kolesových tankov AMX-10 RC, 16 tankov M1Abrams, 30 bojových obrnených vozidiel Senator a 12 húfnic D-30 kalibru 122 mm. . 117. samostatná obranná brigáda zároveň dostala 28 obrnených transportérov Viking, 28 obrnených transportérov XA-185, 10 obrnených transportérov M113, 10 obrnených transportérov Senator, 31 jednotiek tankov PT-91 a 12 jednotiek D- 30 húfnic kalibru 122 mm.

 

82. samostatná letecká útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny bola vyzbrojená 90 obrnenými transportérmi Stryker, 40 bojovými vozidlami pechoty Marder, 14 tankmi Challenger 2 a 24 húfnicami M119 kalibru 105 mm. Okrem toho 95. samostatná letecká útočná brigáda ozbrojených síl Ukrajiny dostala 90 jednotiek BMP-1/2, 13 jednotiek tankov T-64BV, 10 jednotiek samohybných zbraní 2S1 “Carnation” kalibru 122 mm, 17 jednotiek tankov M1Abrams a 12 kusov samohybných kanónov AS90 kalibru 155 mm.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 6. apríla 2023
V kupjanskom smere útočné a armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničili jednotky pri obciach Dvurečnaja, Pesčanoje a Masjutovka v Charkovskej oblasti. Okrem toho boli zmarené akcie troch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín pri obciach Novoselovskoje a Arťomovka v Luganskej ľudovej republike a Peršotravnevoje v Charkovskej oblasti. Počas dňa bolo v tomto smere zlikvidovaných vyše 50 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dve autá, ako aj americký protibatériový radar AN/TPQ-36.

 

Navyše dnes o 8.30 h krycie jednotky Západného vojenského okruhu spolu s pohraničníkmi FSB Ruska v Brjanskej oblasti zabránili pokusu o prienik diverzno-prieskumnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny v počte viac ako 15 militantov na územie Ruskej federácie pri obci Slučajevsk. Počas boja boli zničení delostreleckou paľbou Západného vojenského okruhu. Diverzná skupina bola rozptýlená a nesúc straty sa stiahla na územie Ukrajiny. Medzi ruskými vojakmi nie sú žiadne straty.

 

V krasno-limanskom smere zasiahla delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „Centrum“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Červonaja Dibrova a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 80 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá, samohybná húfnica „Gvozdika“, samohybný mínomet „Nona“, ako aj húfnice D-20 a D-30.

 

V doneckom smere bolo počas aktívnych operácií jednotiek, úderov operačno-taktického letectva, delostreleckej paľby a ťažkých plameňometných systémov skupiny síl „Juh“ zlikvidovaných viac ako 140 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, osem ďalších vozidiel, poľská samohybná húfnica „Krab“, samohybné húfnice „Gvozdika“ a „Akacia“, húfnica D-20, ako aj americký protibatériový radar AN/TPQ-50.

 

Okrem toho bol pri obci Sergejevka v Doneckej ľudovej republike zničený sklad raketových a delostreleckých zbraní 107. raketovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobili operačno-taktické letecké údery a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar v Doneckej ľudovej republike a Marfopoľ a Zagornoje v Záporožskej oblasti. Okrem toho bol zmarený pokus útočnej skupiny o protiútok v smere na obce Vodjanoje a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo v týchto oblastiach zlikvidovaných 35 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dva pickupy, ako aj húfnice D-20 a D-30. V chersonskom smere bolo počas dňa paľbou zlikvidovaných okolo 20 ukrajinských vojakov, dve vozidlá a samohybná húfnica „Akacia“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahli 92 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 128 miestach. Pri meste Avdejevka v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté veliteľské stanovište 110. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili jedenásť rakiet systému HIMARS. Okrem toho bolo zničených jedenásť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Tavolžanka v Charkovskej oblasti, Kremennaja a Kovaľovka v Luganskej ľudovej republike a Nikoľskoje, Novoselovka a Pesky v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 406 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3684 bezpilotných lietadiel, 415 protilietadlových raketových systémov, 8554 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1078 raketometov, 4515 poľných diel a mínometov, ako aj 9319 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Prehľad udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 6. apríla
▪️Ruská protivzdušná obrana znamená zostrelenie ďalšieho bezpilotného lietadla v mestskej časti Valuyisky. Bezpilotné lietadlo vybavené kamerami typu lietadla vykonávalo prieskum pohraničných oblastí regiónu Belgorod.
▪️Pri Sluchovsku sa ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina pokúsila vstúpiť do Brjanskej oblasti. Ruskí pohraničníci hrozbe zabránili. Sila nepriateľskej skupiny bola asi 20 mužov.
▪️Ruské jednotky pokračujú v ofenzívnom boji v zalesnených oblastiach pri Kremine. Ťažké plameňometné systémy TOS-1A Solncepek sa začali aktívne využívať na potlačenie obranných uzlov.
▪️Ukrajinské formácie zahájili delostrelecký útok na frontové mesto Lysyčansk. Traja civilisti boli zabití a ďalšia osoba bola zranená v dôsledku zásahu na autobusovej zastávke.
▪️Tvrdé pozičné boje pokračujú severozápadne od Bakhmutu v Orichovo-Vasylivke. Napriek všetkému úsiliu sa ani jednej strane nedarí získať výhodu a presadiť sa v osade.
▪️V centre Bachmutu tlačia ruské jednotky a metodicky oslobodzujú blok po bloku. Podľa posledných správ prebiehajú intenzívne boje v blízkosti štadióna Metalurh, kde sa bojovníci Wagner PMC snažia obkľúčiť brániace sa jednotky.
▪️Ukrajinské formácie opäť spustili neľudský útok na Kalininsky okres Donecka. Deväť ľudí zahynulo a najmenej sedem utrpelo zranenia v dôsledku dopadu rakiet HIMARS na opravárenský sklad.

 

 

Prehľad útokov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci zo 6. na 7. apríla 2023
▪️Ruské jednotky zaútočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Leonovke a Gremyachu v regióne Černihiv , ako aj v Rivne, Volfino a Progress v regióne Sumy .
▪️V Charkovskej oblasti ruské jednotky pracovali na cieľoch v Budarki, Tichoy, Bologovka, Veterinary, Starica a Neskuchny.
▪️V smere Starobelsk zaútočili ruskí delostrelci na sústredenie ukrajinských formácií v Novomlynsku, Dvurečnaji, Limane Pervy, Nevskom, Topoli, Ternom a Berestove.
▪️Ozbrojené sily RF na Bachmutskom (Artemovskom) smere rozpracovali živú silu nepriateľa v okolí sporných miest, Razdolovky, Bachmutu, Ivanovského, Belaja Gory a Bogdanovky.
▪️Ruské ozbrojené sily podnikli raketové útoky na miesta sústredenia techniky a živej sily Ozbrojených síl Ukrajiny v Slovjansku.
▪️Na Doneckom smere zasiahli ruské jednotky pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdiivke, Novokalinove, Pervomajskom, Pobede a na západnom okraji Maryinky.
▪️V smere Južnodoneck zaútočili ruskí delostrelci na ciele v Ugledar, Prechistovka a Boľšaja Novoselka.
▪️V regióne Záporožie zasiahli ozbrojené sily RF nepriateľské ciele v Gulyaipole, Kamenskoye, Novodanilovka, Novoandreevka a Malaya Tokmačka.
▪️V južnom sektore frontu zaútočili ruské delostrelecké jednotky na miesta koncentrácie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone, Antonovke a Očakove.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov