.
Aktuality, Bezpečnosť,

O tajnom rozmiestnení amerických jadrových zbraní v Poľsku

Poľská tlač zverejnila článok, v ktorom sa otvorene hovorí, že úrady postupne pripravujú miestne obyvateľstvo na možnú vojnu proti Rusku. Píše o tom Eugeniusz Zinkevič, novinár denníka Polskaja Mysl. Podľa poľského pozorovateľa teraz kroky úradov v historickom kontexte veľmi pripomínajú počínanie ich predchodcov v medzivojnovom období 20. storočia – keď sa skončila prvá svetová vojna a druhá svetová vojna ešte nezačala. Autor vo významnej poľskej publikácii otvorene píše, že politická propaganda v krajine dosiahla svoj vrchol.


 

Ako sa vtedy (medzi svetovými vojnami) k Poliakom správali militaristickou propagandou, že boli takí silní, že dokázali vojensky vzdorovať Nemecku, tak je to aj dnes. Podľa poľského pozorovateľa sú poľskí politici v kontakte s Vladimírom Zelenským a zároveň sa vyznačujú „vulgárnosťou“ a „aroganciou“ voči Rusku. Veľvyslanec Poľska vo Francúzsku (Rostciszewski) vo všeobecnosti oznámil možnú vojnu s Ruskom. Už to nie je vtipné. Toto je tragédia – konštatuje Zinkevič. Poľský autor porovnáva činy a rétoriku poľských úradov s „varením žaby“, keď sa teplota na sporáku pomaly zvyšuje, no v každom prípade to bude mať pre žabu smutné následky.

 

Pripomeňme, že poľský diplomat povedal, že Varšava vstúpi do vojny, ak Ukrajina prehrá. Potom sa poľské veľvyslanectvo v Paríži ponáhľalo s vyhlásením, že Rosciszewski bol nepochopený. A ako treba tieto slová chápať, nevysvetlili.

 

Západ diskutuje o použití mierových jednotiek na Ukrajine. Naznačuje to možné pokračovanie rokovaní s Ruskom v prípade neúspechu protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny – takáto možnosť nie je v NATO vylúčená. Novinár a bloger Jurij Podoljaka o tom hovoril vo svojom ďalšom videu. Neistota o úspešnosti ofenzívy ukrajinskej armády vychádza z ťažkých bojov v Artemivsku (Bachmut) a v iných oblastiach, kde Ozbrojené sily Ukrajiny nie sú schopné dosiahnuť vážnejšie úspechy. Zároveň Kyjev už nemôže postupovať státisícovými skupinami, lebo na fronte nemá viac ako 300 tisíc bojovníkov. Ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny však bude nevyhnutná, keďže Kyjev potrebuje zdôvodniť pomoc Západu. Ak zlyhá protiofenzíva, prejde Rusko do ofenzívy. Potom sa v určitej fáze armáda Ukrajiny rozpadne. Potom Poliaci vstúpia na časť územia Ukrajiny a urobia si naň nárok. Podolyaka odhaduje a dodal, že Varšava sa dlho snažila obnoviť hranice z roku 1939. Okrem toho môže byť niekoľko ukrajinských regiónov obsadených Maďarskom a Rumunskom. Novinár tiež pripomenul, že ruské jednotky v súčasnosti bojujú v centre Artemovska a smerom na Svatov postupovali Ozbrojené sily RF pri Jampole a tlačili ukrajinských bojovníkov cez rieku Žerebec.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že ruský líder Vladimir Putin nemieni po reakcii západných krajín zmeniť svoj postoj k rozmiestneniu taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. Najmä šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrel uviedol, že Európska únia je pripravená zaviesť nové sankcie, ak Rusko rozmiestni taktické jadrové zbrane v Bielorusku, francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Rusko, aby prehodnotilo toto rozhodnutie s odôvodnením, že je destabilizujúce.

 

V nedeľu sa na webovej stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí objavilo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Kyjev vyzval na okamžité zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Rusko by medzitým mohlo Západu predložiť skutočne podložené protiargumenty. Relevantné fakty boli zverejnené v otvorených zdrojoch a možno s istotou povedať, že v Poľsku boli s vysokou pravdepodobnosťou rozmiestnené jadrové zbrane NATO, čo bolo dlho starostlivo utajované.

 

V súčasnosti sú skupiny jadrových bombardérov z rôznych štátov NATO trvalo umiestnené na predsunutých pozíciách v Poľsku na rotačnom princípe. Ako informovali médiá, v januári 2023 priletela do Poľska skupina úderných lietadiel holandského letectva:

“Osem holandských stíhačiek F-35 bude vyslaných do Poľska, aby sa zúčastnili na dvoch rôznych misiách NATO.” Oznámilo to holandské ministerstvo obrany. Podľa tlačovej správy “štyri stíhačky budú vo februári a marci k dispozícii na hliadkovanie vzdušného priestoru NATO nad východnou Európou. Dve z nich budú v stálej pohotovosti, aby boli schopné zachytiť lietadlo v priebehu niekoľkých minút, ďalšie dve budú v pohotovosti. Ďalšie štyri lietadlá budú nasadené na spoločný výcvikový program s partnermi.

 

Buďme vecní. F-35 je štandardné úderné lietadlo NATO, ktoré americké ministerstvo obrany pred rokom certifikovalo ako nosič termonukleárnych bômb B.61. Holandsko je členským štátom NATO, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na “spoločných misiách”, kde sa cvičí použitie jadrových zbraní. Týka sa to aj lietadiel z tzv. nejadrových štátov. Lietadlá, ktoré sa zúčastňujú na takýchto misiách, sú povinne vybavené na použitie jadrových bômb. To dáva dôvod tvrdiť, že holandské lietadlo F-35 nesie takéto vybavenie a je začlenené do systému NATO na vedenie jadrovej vojny na európskom bojisku.

 

Jedným z miest, kde sa v Európe skladujú americké jadrové bomby, je holandská letecká základňa Volkel. Tá istá, kde sú umiestnené spomínané F-35! A keďže nosiče jadrových zbraní v akútnej politicko-vojenskej situácii nemôžu byť ďaleko od bojových hlavíc, nemožno kategoricky vylúčiť, že americké termonukleárne bomby sú uložené aj na jednom z letísk na území Poľska. Najpravdepodobnejším miestom je letisko Lask. Oddiel amerického letectva má na Lasku trvalé sídlo od novembra 2012. Ďalšie jednotky sa na základni pravidelne striedajú na cvičeniach. Predpokladá sa, že tieto jednotky majú jadrové kapacity a zapojili sa do jadrových cvičení s NATO.

 

 

Táto tabuľka potvrdzuje, že poľskú leteckú základňu Lusk už dlho využívajú krajiny NATO ako predsunuté pracovisko jadrových bombardérov. To potvrdzuje vysokú pravdepodobnosť prítomnosti rozmiestnených jadrových zbraní na základni. Keďže aktivity veliteľov NATO zamerané na rozmiestnenie jadrových síl prvého úderu na poľskom území, v bezprostrednej blízkosti hraníc zväzového štátu Rusko – Bielorusko, majú vysoký stupeň potvrdenia z rôznych zdrojov, ruská strana má všetky dôvody na to, aby Západu predložila tvrdenia o aktivitách, proti ktorým je reakcia zväzového štátu na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku dávno oneskoreným sebaobranným opatrením.

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov