Minister obrany Ukrajiny Olexij Reznikov zverejnil fotografiu, na ktorej ukazuje niekoľko jednotiek obrnených vozidiel NATO, ktoré dorazili na Ukrajinu a vlajky krajín, ktoré dodávku uskutočnili
Aktuality, Bezpečnosť,

Arestovič posunul ukrajinskú ofenzívu na máj až jún. Rusi majú nového veliteľa skupiny vojsk

Bývalý poradca v kancelárii prezidenta Ukrajiny Alexej Arestovič poskytol rozhovor v litovskej televízii. Vo vysielaní litovského televízneho kanála dostal Arestovič otázku, kedy sa podľa jeho názoru začne ukrajinská ofenzíva a aký druh ofenzívy to bude. Arestovič, ktorý mal na chlopni saka odznak s vlajkami Ukrajiny a Litvy, povedal, že hlavným cieľom ofenzívy bude, že “ruské jednotky stratia možnosť zaútočiť”. Pretože nemôžete zaútočiť, keď samotný nepriateľ postupuje. Po druhé: musí prísť dostatočné množstvo západných zbraní, ktoré treba zvládnuť. A tretím je počasie. Musí byť suchá zem, aby mohli postupovať tanky a obrnené transportéry. Podľa Arestoviča sa tieto podmienky napokon vyvinú „v máji až júni“. Takáto ofenzíva však nemôže začať zo dňa na deň. Tu a tam sa to začne prípravnými bitkami. Preto si myslím, že v blízkej budúcnosti uvidíme pohyb.


 

Arestovič povedal, že “boj nebude jednoduchý” a dodal, že Ukrajina však dúfa v úspech. Zatiaľ je zjavný nepomer v použití striel vpredu. Rusi denne vypália 20 000 nábojov, my 4000-6000. To je maximálne 250-tisíc mesačne. To NATO vyprodukuje za rok. Podľa Arestoviča, zatiaľ Západ dáva Ukrajine zbrane, aby neprehrala, ale ak hovoríme o víťazstve Ukrajiny, tak to nestačí.

 

 

Vojnoví korešpondenti a viaceré masmédiá šíria správu o vymenovaní generálporučíka Andreja Kuzmenka za úradujúceho veliteľa skupiny vojsk Vostok. Oficiálne zdroje Ministerstva obrany Ruskej federácie túto informáciu zatiaľ nepotvrdili. Skupine vojsk Vostok donedávna velil generálplukovník Rustam Muradov. Táto skupina operuje v smere Juh-Doneck a Záporožie. Generál Muradov zostáva vo funkcii veliteľa Východného vojenského okruhu. Zaujímavé je, že predtým médiá informovali, že generál Muradov odišiel na dovolenku. Ide o pomerne bežnú prax preskupovania personálu na takých vysokých postoch v ruských ozbrojených silách. Počas dovolenky bol generál Kuzmenko vymenovaný za zastupujúceho veliteľa. Generálporučík Andrej Kuzmenko bol v rokoch 2015 až 2019 veliteľom 6. kombinovanej armády, potom vyučoval na Akadémii Generálneho štábu Ozbrojených síl RF. Generál sa narodil v roku 1972, absolvoval Vyššiu veliteľskú školu kombinovaných zbraní v Omsku, Akadémiu kombinovaných zbraní Ozbrojených síl Ruskej federácie a Akadémiu generálneho štábu Ozbrojených síl RF. Prešiel všetkými etapami dôstojníckej kariéry – od veliteľa prieskumnej čaty až po veliteľa brigády, zástupcu veliteľa a veliteľa kombinovanej armády. O tom, či generál zostane vo funkcii aj po návrate Muradova z dovolenky, sa tiež nehovorí. Oficiálne je veliteľ Východného vojenského okruhu generálplukovník Rustam Muradov na dovolenke to sa však v súčasných podmienkach takmer rovná rezignácii.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere útoky armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zasiahli živú silu a techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dvurečnaja, Siňkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Straty za deň predstavovali 65 ukrajinských vojakov, dve vozidlá, poľskú samohybnú húfnicu „Krab“, samohybnú húfnicu „Akacia“ a húfnicu D-30.

 

V krasno-limanskom smere zasiahli letecké údery, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „Centrum“ jednotky pri obciach Nevskoje v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných 85 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a húfnica D-30.

 

V doneckom smere aktívne operácie jednotiek, letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Juh“ zlikvidovali viac ako 400 ukrajinských vojakov a žoldnierov, štyri bojové obrnené vozidlá, desať ďalších áut, štyri pickupy, raketomet „Grad“ a húfnicu D-20.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Vladimirovka a Novopoľ v Doneckej ľudovej republike a Malaja Tokmačka a Ščerbaky v Záporožskej oblasti. Straty v týchto oblastiach predstavovali 40 ukrajinských vojakov, dva pickupy a húfnicu D-20.

 

V chersonskom smere bolo za deň v dôsledku paľby zlikvidovaných 30 ukrajinských vojakov, dve vozidlá a jedna samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahli 93 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 107 miestach. Pri obci Berestovoje v Charkovskej oblasti bol zničený muničný sklad 103. brigády teritoriálnej obrany.

 

Protivzdušná obrana pri obci Temirovka v Záporožskej oblasti zostrelila vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl.Okrem toho bolo zničených trinásť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kremennaja, Rubežnoje a Golikovo v Luganskej ľudovej republike a Marinka, Oľginka a Novyj Svet v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 404 lietadiel, 226 vrtuľníkov, 3600 bezpilotných lietadiel, 414 protilietadlových raketových systémov, 8421 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1074 raketometov, 4447 poľných diel a mínometov, ako aj 9146 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 27. marca
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v úderoch na osady v regióne Belgorod. V dôsledku ostreľovania Grafovky v Krasnojaružskom okrese boli poškodené tri obytné domy a hospodárske budovy. V osade bola prerušená dodávka plynu.
▪️V Luhanskej ľudovej republike udreli ukrajinské formácie na Lysyčansk. Jedna zo striel zasiahla budovu mestskej multidisciplinárnej nemocnice. Poškodené boli aj dve obytné budovy a zariadenia infraštruktúry.
▪️Ruské jednotky vykonali presný raketový úder na budovu vojenského komisariátu v Slovjansku. V dôsledku zamerania vojenského objektu boli podľa oficiálnych údajov dvaja ľudia zabití a 36 zranených.
▪️Jednotky Wagner PMC pokračujú v ofenzíve proti pozíciám kyjeva v severnej časti Bachmutu. Napriek náročnému terénu sa boje v priemyselnej zóne postupne presúvajú do centra mesta.
▪️V južnej časti mesta postúpili Wagnerovci pozdĺž rieky Bachmutka. V oblasti ulice Vasylya Peršyna prebiehajú pouličné bitky. Na východe Kyjevľ naďalej drží pozície v oblasti štadióna Avangard.
▪️Ruské motostrelecké jednotky pokračujú v rozširovaní svojej zóny kontroly v južnej časti Mar’inky. Bola zavedená kontrola nad územím hasičskej stanice, závodu na opravu pneumatík a podniku Ahroresurs.
▪️Ukrajinské formácie spustili raketový útok na Melitopol’ pomocou raketometu vyrobeného v USA. Prostriedkom protivzdušnej obrany sa podarilo zachytiť niekoľko rakiet, napriek tomu bola poškodená budova vysokej školy. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

 

Ruské letecké jednotky vedia o plánoch Kyjeva režimu spustiť protiofenzívu a sú pripravené prekaziť tieto plány vo všetkých smeroch. Útočné lietadlá v súčasnosti plnia dôležité úlohy v rámci špeciálnej vojenskej operácie. Od začiatku špeciálnej operácie počet bojových vzletov posádok pozemných útočných lietadiel prekročil 20 000. Piloti ničia kolóny nepriateľských vojsk, udierajú na pozície, miesta rozmiestnenia personálu, rozmiestnenia vojenskej techniky, zbraní a munície. Teraz je hlavným útočným lietadlom v zóne špeciálnych operácií Su-25, vybavený – kanónmi, leteckými bombami, riadenými a neriadenými strelami vzduch-vzduch a vzduch-zem. Celkovo je možné do lietadla nainštalovať až 32 druhov zbraní.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov