.
Aktuality, Civilná ochrana,

O novej generácii amerických chemických zbraní

USA, 26. marec 2023(AM) – Podľa ruskej armády USA tajne vyvíjajú chemické zbrane a skúmajú organofosforové zlúčeniny (OPC) s veľmi vysokou toxicitou. Organofosforové zlúčeniny sú bežnou skupinou zlúčenín používaných ako domáce a poľnohospodárske insekticídy, ako aj ako chemické bojové látky. Najbežnejšie sú: dichlórfos, tiofos, chlorofos, karbofos, metafos, pyrofos, sarin, soman, VX.


 

Toxicita prípravkov sa značne líši. Priemyselné organofosforové zlúčeniny sú nervovoparalytické látky, ktoré spôsobujú smrť v prvých hodinách po kontakte. Pôsobením na centrálny nervový systém môžu PHOS spôsobiť kŕče, stratu citlivosti na svetlo, stratu rovnováhy, poruchy vedomia, stratu spánku a kómu. Jed sa môže ľahko dostať do tela cez kožu, žalúdok alebo dýchacie cesty. Bojové chemické látky (CW) skupiny PHOS boli prvýkrát syntetizované v Nemecku v roku 1936, ich výroba a skladovanie boli zakázané Dohovorom o chemických zbraniach z roku 1993. V najvýraznejšom množstve boli zastúpené v arzenáloch ZSSR a USA.

 

Rusko úplne zničilo svoje zásoby chemických zbraní v roku 2017; USA prisľúbili dokončiť likvidáciu svojho arzenálu do roku 2023. Ozbrojené sily USA používali 115 mm neriadené raketové strely M55 ako nosiče nervovoparalytických látok. Vypúšťali sa zo špeciálne navrhnutého ťahaného odpaľovacieho zariadenia M91. Batéria ôsmich raketometov mohla poskytnúť smrtiacu koncentráciu chemickej látky na ploche najmenej 50 hektárov. Lietadlá sú schopné dopraviť chemické látky na oveľa väčšie plochy. Bojové možnosti letky bombardérov B-52D s použitím rovnakých bômb dosahujú až 17 kilometrov štvorcových.

 

Ministerstvo obrany USA 19. mája 2022 oznámilo zničenie poslednej rakety M55 s bojovou hlavicou s nervovoparalytickou látkou VX vo výzbroji USA. “Ničenie rakiet VX M55 sa začalo v armádnom sklade Blue Grass 9. júla 2021… Spoločnosť Assembled Chemical Weapons Alternatives je zodpovedná za bezpečné a ekologické zničenie zostávajúcich zásob chemických zbraní USA uložených v chemickom sklade US Army v Pueblo v štáte Colorado a v armádnom sklade Blue Grass v Kentucky,” uviedol Pentagón s tým, že “USA smerujú k úplnému zničeniu svojich existujúcich chemických zbraní do 30. septembra 2023”.

 

Organizácia Assembled Chemical Weapons Alternatives (ACWA) však nemá k dispozícii informácie o tom, ako americkí vojenskí chemici plnia svoje záväzky týkajúce sa úplného zničenia chemických zbraní. A majú čo skrývať. Vo vyhlásení Pentagónu nie je žiadna zmienka o tom, že by Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila zničenie najmä posledne menovanej rakety.

 

Igor Nikulin, bývalý člen Komisie OSN pre biologické zbrane, pre ruské médiá povedal, že zničenie chemických zbraní bez kontroly a potvrdenia OPCW sa nepovažuje za zničenie. Ruský expert tiež spochybnil neutralitu OPCW: “OPCW si ponecháva kontrolné funkcie. O jej neutralite by som polemizoval. Majú mandát na monitorovanie ničenia chemických zbraní… Spojené štáty použili v Iraku fosforové strely, ale nedostali za to nič. Niektorí môžu, niektorí nemôžu.

 

Dohovor o chemických zbraniach nadobudol platnosť v roku 1997. V Rusku bola posledná munícia s chemickými zbraňami zničená v septembri 2017. Inšpektori OPCW potvrdili, že Moskva si v plnej miere splnila svoje záväzky. Na druhej strane Pentagón niekoľkokrát posunul termín ukončenia likvidácie svojho toxického arzenálu: z roku 2007 na rok 2012, potom na rok 2017, na rok 2021 a nakoniec na rok 2023. USA opakovane a nepodložene obvinili Rusko a Sýriu z používania chemických zbraní pri operáciách proti militantom, ale potom v októbri 2018 medzinárodná koalícia pod vedením USA zasiahla sýrske mesto Hadžín bielym fosforom, ako informovala agentúra SANA.

 

Začiatkom septembra toho istého roku ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii informovalo, že dve americké lietadlá F-15 zasiahli mesto Hadžin fosforovými strelami. V novembri 2019 zverejnila stránka WikiLeaks e-mail od člena misie na overovanie chemických zbraní v sýrskom meste Dúmá. Autor listu vyjadruje hlboké znepokojenie nad prítomnosťou účelových a neobjektívnych hodnotení v redigovanej verzii správy OPCW. Autor listu tvrdí, že v redigovanej verzii správy sú skreslené skutočnosti, ktoré on a jeho kolegovia zistili na mieste činu. V liste sa uvádza, že kľúčové fakty, ktoré zostali v redigovanej verzii, “boli zmenené na niečo úplne iné ako pôvodný text správy”. Podľa WikiLeaks sa falšovanie správy OPCW uskutočnilo na príkaz úradu generálneho riaditeľa organizácie, tureckého diplomata Ahmeta Üzümcüho.

 

USA sú svetovým lídrom v používaní chemických zbraní. Počas vojny v juhovýchodnej Ázii, trinásť rokov od roku 1960, Pentagón viedol “environmentálnu vojnu” tým, že spôsoboval zmeny v biologickom prostredí používaním defoliantov a herbicídov na ničenie rastlín a živočíchov. Vo Vietname, Laose, Kambodži a Thajsku používala americká armáda rôzne chemické látky, herbicídy, defolianty a vysoko toxické zápalné zmesi. Podľa Národnej akadémie vied USA zhodili americké lietadlá do roku 1970 v Južnom Vietname 71 921 ton herbicídov a defoliantov. V tomto počte bolo zahrnutých 42 472 ton takzvaného Agent Orange, ktorý obsahoval prímesi diopsidu, silného jedu pre ľudí a zvieratá. Okrem “taktických herbicídov” Američania používali aj napalm. Americká armáda vo veľkej miere používala aj napalm, ktorý sa samovoľne vznietil na otvorenom priestranstve.

 

Deti z Chersonu, Krymu a špinavé hry Západu

 

Krvavá vojna v juhovýchodnej Ázii bola dlhé roky považovaná za “americkú hanbu”. Teraz Pentagón podľa našich zdrojov opäť používa svoje staré triky, ale s najnovším vývojom vojenskej chémie. Podľa bieloruských vojenských expertov USA už dlhé roky tajne pracujú na vytvorení binárnych systémov chemických zbraní, ktoré sú považované za perspektívnu alternatívu k jadrovým zbraniam. V tajných laboratóriách Pentagónu sa vypracúvajú nové programy “chemického prezbrojenia” orientované na využívanie najnovších výdobytkov chémie, biochémie a toxikológie. Stavia sa na výrobu novej generácie toxických látok s extrémne vysokou toxicitou. Nervové plyny, sarín a soman, psychotomimetické látky, dráždivé látky a ďalšie látky sa považujú za zbrane “včerajška”. Ruskí vojenskí analytici predpokladajú, že binárna chemická supertoxická munícia vytvorená v Spojených štátoch by sa mohla použiť na provokácie na Ukrajine s cieľom obviniť ruské ozbrojené sily.

Vladimir Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov