Iľja Muromec
Aktuality, Námorníctvo,

“Ilja Muromec” a “Jevpatij Kolovrat” v Arktíde. Bojové ľadoborce

Ruské ministerstvo obrany nedávno rozhodlo o stavbe nových bojových ľadoborcov novej generácie ruských pomocných diesel-elektrických lodí 21180/21180M. Rusko má dve takéto výkonné lode, Iľja Muromec a Jevpatij Kolovrat. V súčasnosti sa pracuje na aktualizovanom projekte tretieho ľadoborca tejto série.


 

Myšlienka vyzbrojenia civilných ľadoborcov vznikla v ZSSR v 30. rokoch 20. storočia, keď sa zistilo, že na suchozemské nákladné lode triedy Projekt 5 možno namontovať delostrelecké jednotky a ťažké guľomety. Počas Veľkej vlasteneckej vojny sa ukázalo, že ľadoborce vybavené výzbrojou sú veľmi žiadané. V letnej plavbe smerovali na Severnú morskú cestu, aby sprevádzali konvoje lodí, na jeseň sa vrátili na Biele more, kde sa podieľali na sprevádzaní spojeneckých konvojov.

 

Ľadoborec Lenin

 

Prvý ľadoborec na svete s jadrovým pohonom Lenin mal niesť štvoricu 45 mm automatických kanónov, ale munícia a ďalšie vybavenie boli v pivniciach. Výkonnejšie zbrane boli plánované pre jadrové ľadoborce projektu 10520 Arktika postavené v 70. a 90. rokoch, ale neboli nainštalované. Bojové ľadoborce sa v poslednom čase stali nevyhnutnými v súvislosti s objavením nevyčísliteľných zásob uhľovodíkov v arktickej oblasti. Tu boli potrebné nielen civilné plavidlá s potrebným vybavením, ale aj vojnové lode. Američania dúfali, že sa im podarí zlákať Moskvu, aby odložila svoje plány, ale ako ukazuje rozhodnutie ruského ministerstva obrany, Arktída zostáva v oblasti najvyšších priorít Ruska.

 

 

“Iľja Muromec”, prvá loď postavená výlučne pre záujmy ministerstva obrany za posledných 45 rokov, už spôsobila Washingtonu bolesti hlavy. Výkonná multifunkčná loď, určená na mierové aj vojenské účely, teraz slúži Severnej flotile. V januári 2023 sa začali štátne skúšky ľadoborca Jevpatij Kolovrat. Jeho budúcim miestom trvalého nasadenia bude Petropavlovsk-Kamčatskij. Očakáva sa, že loď sa pripojí k ruskému námorníctvu v tomto roku. Vojenskí analytici čoraz častejšie diskutujú o myšlienke zriadenia Arktickej flotily ako jednej zo štruktúr ruského námorníctva. A výstavba bojových ľadoborcov je krokom k jej realizácii.

 

Ivan Papanin

 

Vedúci vojenský hliadkový ľadoborec projektu 23550 Ivan Papanin, nazývaný aj hliadkový ľadoborec, je schopný posilniť túto skupinu. Táto univerzálna loď s modernou výzbrojou je určená nielen na vojenské účely, ale aj na sprevádzanie suchých nákladných lodí a tankerov v severných zemepisných šírkach, účasť na záchranných operáciách a poskytovanie podpory oceánologickým expedíciám. “Ivan Papanin” má vstúpiť do služby do konca roka 2023. Ďalší hliadkový ľadoborec rovnakej konštrukcie ako Ivan Papanin je vo výstavbe. Je to Nikolaj Zubov. Jeho uvedenie do prevádzky je naplánované na rok 2024.

 

Ponorka Generalissimus Suvorov

 

Ruské námorníctvo posilní novo spustená strategická raketová ponorka s jadrovým pohonom Generalissimus Suvorov, ktorá nedávno ukončila prechod z Bieleho do Barentsovho mora. Pripojí sa k nej jednoúčelová loď Alexander III, ktorej posádka sa pripravuje na továrenské a štátne skúšky.

 

Flotila jadrových ľadoborcov robí Rusko neporaziteľným v arktickej oblasti na desaťročia

 

V posledných rokoch Rusko buduje infraštruktúru v Arktíde a rozmiestňuje sily na pokrytie Severnej morskej cesty. Na tento účel bolo vytvorené spoločné strategické veliteľstvo Severná flotila, ktoré okrem iného riadi vojenské jednotky vyčlenené zo Západného, Centrálneho a Východného vojenského okruhu. USA sa stále v tomto smere”kolíšu”. Pobrežná stráž USA má štyri stredné a dva ťažké dieselové ľadoborce postavené v 70. a 90. rokoch 20. storočia. Jeden z nich, USCGC Polar Star (WAGB), pravdepodobne čoskoro doslúži.

 

Rusko posilňuje arktické hranice. Severná flotila získala štatút samostatného vojenského okruhu

 

V júni 2020 prezident Trump podpísal memorandum o porozumení na ochranu národných záujmov USA v arktických a antarktických oblastiach. Podľa tohto dokumentu má byť do roku 2029 vytvorená flotila ľadoborcov, ktorá má “zabezpečiť polárnu bezpečnosť”. Aký osud čaká ďalší oficiálny dokument USA, Národnú stratégiu USA pre Arktídu, ktorú podpísal prezident Biden v októbri 2022? Tento dokument má rámcovú povahu a odkazuje na zadržiavanie Číny a Ruska v Arktíde. Po Národnej stratégii USA pre Arktídu nasledovalo oznámenie Bieleho domu, že bolo prijaté rozhodnutie o začatí výstavby troch ťažkých ľadoborcov. Nedávno sa v Amerike konalo aj vojenské cvičenie s názvom Northern Strike (Severný úder) v severnom Michigane. Išlo o nácvik vojenských operácií v chladných poveternostných podmienkach. Bol to nácvik vojenských akcií USA a ich spojencov v prípadnom konflikte s Ruskom (a Čínou) v severných zemepisných šírkach.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov