.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Držíme to v utajení!“ alebo čo USA ukrývajú o munícii s ochudobneným uránom?

USA, 24. marec 2023(AM) – V rozhovore na YouTube stránke to pre US Tour of Duty prezradil bývalý spravodajský dôstojník námornej pechoty USA Scott Ritter. Povedal, že USA skrývajú informáciu o vysokej toxicite munície s ochudobneným uránom a podtrhol, že sa to týka nielen vojakov, ale vo veľkej miere hlavne civilov. Čiže jej účinky sa neprejavujú len počas, ale aj po ukončení bojovej činnosti.


 

„Spojené štáty a Veľká Británia hovoria: – Nie, nie, nie, my potrebujeme lacných zabijakov tankov, nás neznepokojuje cena ľudských životov. Fakt spočíva v tom, že my neustále pracujeme na tom, aby sme ukryli (údaje o toxickom efekte takých zbraní – pozn. red.). (…) Chápem, prečo sú Rusi takí podráždení,“ poznamenal americký špecialista.

 

Ritter vysvetlil, že keď takáto munícia narazí na cieľ, vyparí sa. To spôsobí dopad nebezpečných častíc do ľudského organizmu a tie ho otrávia. No a on potom môže nakaziť aj svoju manželku a deti. Čiže ľudia sa môžu nakaziť aj vdýchnutím častíc, ktoré sa usadili na zemine na mieste použitia tejto munície. Scott Ritter pri tom zdôraznil, že Washington o ničivom efekte takýchto zbraní vie, no utajuje to kvôli ich lacnej výrobe. „Rusi to považujú za ďalší hlúpy čin agresie Západu proti obyvateľom Ukrajiny,“ dodal.

 

USA strieľali na Iračanov vo Fallúdži granátmi s ochudobneným uránom , ktoré kontaminovali vodné toky a dobytok. V meste raketovo vzrástla detská úmrtnosť, prípady rakoviny a leukémie sa zvýšili 15-krát. Úroveň toxicity pôdy je 5-krát vyššia ako v Hirošime. Pre užívateľov sú nebezpečné aj projektily s ochudobneným uránom – pri výstrele sa uránový prach (aerosól) dostáva na pokožku a sliznice. Pri dlhodobom používaní – ťažká chemická otrava a smrť. Prach sa mieša s prachom a zrážkami. K rádioaktívnemu spadu môže dôjsť 40-50 km od miesta hromadného použitia takýchto projektilov v závislosti od smeru vetra.

 

Kto je hlavný iniciátor?
Tento týždeň námestníčka ministra obrany V. Británie Annabela Goldyová oznámila zámer Londýna odovzdať Ukrajine muníciu, obsahujúcu ochudobnený urán. Tlačový predstaviteľ Bieleho domu John Kirby vyhlásil, že USA sa nebudú držať príkladu Spojeného kráľovstva.

 

Ruský prezident Vladimír Putin pri komentovaní iniciatívy Londýna vyhlásil, že Moskva bude nútená zareagovať, ak začne kolektívny Západ používať zbrane s jadrovými komponentmi a že Západ „sa rozhodol bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca už nielen slovami, ale aj činmi“. Oficiálna predstaviteľka Ministerstva zahraničia RF Marija Zacharova ocharakterizovala použitie munície s ochudobneným uránom ako prejav genocídy voči obyvateľstvu, proti ktorému sa ide taká zbraň použiť.

 

Putin a Šojgu ihneď zareagovali na plány Londýna presunúť „jadrové zbrane“ do Kyjeva. Aké sú ruské možnosti?

 

 

My, na Slovensku a v Česku, ak si poriadne otvoríme oči a hlavy a pustíme do nich informácie z dejín, tak uvidíme zhodu tohto momentálneho zámeru Veľkej Británie s ich dejinnými zámermi voči Rusom a obecne voči Slovanom. Stačí si správne odpovedať na pár otázok: O čom bol Mníchovský diktát? Kam mal Hitlera nasmerovať? O čom bola finančná pomoc V. Británie Napoleonovi pri jeho ťažení do Ruska? Čo mala dosiahnuť a čomu mala zabrániť?

 

Možno aj toto grafické dielo Tomáša Klepocha z výstavy Drsná škola v priestoroch SNG aspoň nepriamo naznačí nebezpečenstvo munície s ochudobneným uránom

 

Každý, kto si na tieto otázky dosadí správne a objektívne odpovede, okamžite pochopí o čom je politika V. Británie nielen v Európe, ale aj na celom svete. A hlavne, že okrem Krymskej vojny, kde sa do toho musela zapojiť aj sama, Veľká Británia rada svoje ciele dosahuje cudzími rukami. Skrátka ako poriadny poctivý kolonizátor. Európsky parlament zakázal použitie zbraní s (ochudobneným) uránom svojim uznesením v roku 2008.  V slovenských médiách sa už vojnoví aktivisti nechali počuť a vidieť, že Moskva len straší, že ochudobnený urán je krokom k jadrovej vojne. Bez hanby to tvrdia napriek uzneseniu Európskeho parlamentu. Nuž čo, aj to je názor. Pánom je čitateľ, divák a poslucháč – tak si teda sám vyber ten správny!
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov