Generál-poľný maršal Fridrich Paulus podpisuje výzvu Národného výboru za slobodné Nemecko“ nemeckému národu.
Aktuality, História,

Pred 88 rokmi nemeckí nacisti tajne zrušili Versailleskú zmluvu

Konkrétne ňou 16. marca 1935 zrušili ustanovenia, ktoré zakazovali zavedenie všeobecnej brannej povinnosti v Nemecku, ako aj označenie ríšska obrana (Reichswehr) a zaviedli označenie branná moc (Wehrmacht). Zároveň armádu rozšírili o 36 divízií.


 

Nemecké územné zisky v čase vrcholu Tretej ríše

 

O mesiac neskôr Nemecko uzavrelo s V. Britániou námornú dohodu, ktorá mu výslovne umožňovala stavať väčšie lode a ponorky. Táto dohoda bola prvým medzinárodno-politickým aktom, ktorý úplne ostentatívne podporoval výzbrojnú politiku hitlerovského Nemecka.
O rok neskôr vstúpili útvary Wehrmachtu do tzv. demilitarizovaného pásma na Rýne.

 

V roku 1935 bolo Sársko opäť integrované do Nemeckej ríše. V tom istom roku bola znovu zavedená branná povinnosť. Hitler následne obnovil nemeckú vojenskú silu, čím bola síce flagrantne porušená Versailleská zmluva, ale Francúzsko a Spojené kráľovstvo sa obmedzili iba na protesty

 

Západné mocnosti v Mníchove 1938 chceli Hitlera nasmerovať proti Východu, hoci už od roku 1935 mali spojenecké zmluvy so ZSSR o obrane ČSR. Tým, že v Mníchove, bez ohľadu na názor Moskvy, obetovali ČSR, zrušili aj spojenectvo so Sovietskym zväzom, aby ho potom počas vojny znovu obnovili.

 

Čo hovorili Nemci o svojich spojencoch?

 

Západné veľmoci si chceli v Mníchove egoisticky poistiť značné zisky, ktoré im prinášal tzv. Versailleský systém (napr. na Blízkom Východe) a oboch hlavných odporcov Versailleského systému plánovali postaviť proti sebe. Nakoniec ho však svojím konaním úplne zničili.

 

 

Pokrytecky vo vzťahu k Hitlerovi však vystupovali nielen veľmoci, ale aj menšie štáty, napr. Poľsko. To využilo Mníchov 1938 na anexiu časti československého územia, aby o rok neskôr zažilo anexie na vlastnej koži. Faktom je, že všetky pokusy využiť Hitlera na vlastný prospech zlyhali a ukázali sa ako zločinné. Lenže žiaden z uvedených krokov neznamená, že by V. Británia, Francúzsko, Poľsko alebo ZSSR rozpútali Druhú svetovú vojnu spolu s Nemeckom!
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov