.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská banka ako sabotér? Colná služba odkryla štatistické tajomstvá ministerstva financií USA

Ruské médiá práve priniesli najnovšie štatistiky amerického ministerstva financií týkajúce sa amerických štátnych cenných papierov v zahraničí. Dozvedeli sme sa, že ruské štátne dlhopisy v držbe USA predstavovali ku koncu januára 67 miliónov USD, z toho 54 miliónov USD v dlhodobých dlhopisoch a 13 miliónov USD v krátkodobých dlhopisoch. Ruské portfólio sa za jeden mesiac zmenšilo viac ako deväťkrát. V decembri predstavovalo 629 miliónov USD, v novembri 2,092 miliardy USD a v októbri 2,034 miliardy USD. Komentáre k tejto informácii boli krátke a jednoznačné: Rusko sa zbavuje amerických štátnych dlhových cenných papierov.


 

Pred piatimi rokmi predstavovali ruské podiely v amerických štátnych dlhopisoch 96 mld. Zdá sa, že tento rok dôjde k úplnému znehodnoteniu ruského portfólia amerických štátnych dlhopisov. Vždy nám hovorili, že jedinými, kto v Rusku nakupuje americké štátne cenné papiere, je centrálna banka, a to pre seba aj pre ministerstvo financií. To vytvorilo Fond národného blahobytu, ktorý okrem iného využíva aj americké štátne cenné papiere. Pred dvoma rokmi však došlo k revízii menovej štruktúry Fondu národného blahobytu, v dôsledku čoho bol americký dolár úplne vylúčený zo zoznamu mien fondu. V dôsledku toho už začiatkom roka 2022 nebola k dispozícii časť ruského portfólia amerických štátnych cenných papierov, ktorú malo k dispozícii ministerstvo financií. Uvedené portfólio patrilo v plnej miere centrálnej banke.

 

Začiatkom marca minulého roka Západ kolektívne zmrazil ruské devízové rezervy v hodnote približne 300 mld. USA zmrazili svoju časť ruských devízových rezerv – devízové prostriedky na účtoch v amerických bankách a americké štátne cenné papiere. Mimochodom, je pozoruhodné, že v decembri 2021 sa v portfóliu Centrálnej banky Ruskej federácie nachádzali americké štátne cenné papiere v hodnote 3 010 mil. dolárov a koncom januára sa Ruská banka “pripravila” na celkom očakávané sankcie zo strany Západu a dodatočne nakúpila americké cenné papiere v hodnote 593 mil. dolárov.

 

Možno predpokladať, že objem zmrazených štátnych cenných papierov predstavoval približne 4,5 miliardy USD. Dnes, ak sa dá veriť americkému ministerstvu financií, ruskej centrálnej banke zostala symbolická hromádka cenných papierov v hodnote 67 miliónov dolárov. “Zmrazenie” alebo zablokovanie ruských aktív znamená, že ich majiteľ je zbavený práva s nimi disponovať. V tomto prípade bola Ruská banka pred rokom zbavená práva disponovať portfóliom cenných papierov amerického ministerstva financií.

 

Vzniká logická otázka: kto rozhoduje o znížení portfólia štátnych cenných papierov, ak bolo toto portfólio odňaté Banke Ruska? Na túto otázku nemám pripravenú odpoveď. Prvá verzia, ktorá mi napadá, je, že toto portfólio spravuje americké ministerstvo financií, ktoré je zodpovedné za prípravu a vykonávanie väčšiny protiruských sankcií. Dozvedáme sa, že Amerika už dlho plánuje skonfiškovať zmrazené ruské aktíva (nielen finančné, ale aj fyzické) s ušľachtilým cieľom “pomôcť” Ukrajine. Je teda možné, že sme svedkami neohlásenej konfiškácie ruského portfólia amerických štátnych cenných papierov zo strany amerického ministerstva financií?

 

Existuje aj iná teória. Ruské portfólio cenných papierov amerického ministerstva financií nebolo začiatkom minulého roka v rukách Ruskej banky, ale nejakého iného ruského subjektu. Pravdepodobne v rukách komerčných bánk. To znamená, že centrálna banka v očakávaní blokovania svojich aktív previedla časť svojich aktív do bilancií úverových inštitúcií, ktoré má pod kontrolou. Samozrejme, popredné ruské banky sa ocitli pod západnými sankciami a cenné papiere amerického ministerstva financií boli stále zmrazené. Dá sa však predpokladať, že americké štátne cenné papiere sa dostali do aktív ruských úverových inštitúcií, ktoré sa vyhli sankciám. Mohli by to byť ruské druhoradé banky alebo možno zahraničné banky, ktoré ešte zostali v Rusku – rakúska Raiffeisenbank alebo talianska Unicredit.

 

Takéto banky naďalej pokračujú v činnosti. Je možné, že sú potrebné nielen pre ruskú ekonomiku, ale aj pre Západ a ich privilegované postavenie je výsledkom nejakej “zmluvnej dohody”, o ktorej, samozrejme, nemáme vedieť. Imunita akejkoľvek ruskej banky voči sankciám však nie je večná. Situácia sa môže kedykoľvek zmeniť a na banku budú uvalené sankcie. Takže takéto dočasne “slobodné” banky, ktoré majú vo svojich aktívach americké štátne cenné papiere, sa pre istotu zbavujú týchto toxických aktív. Človek by, samozrejme, rád počul nejaké vysvetlenie zo strany Ruskej banky o záhadných informáciách z amerického ministerstva financií, ale v Negličenku o tejto záležitosti úplne mlčia.

 

Mimochodom, zmrazenie devízových aktív Banky Ruska pred viac ako rokom malo citeľný vplyv na správanie menových orgánov v mnohých krajinách. Tie začali pomaly znižovať svoje portfóliá amerických štátnych cenných papierov. Podľa údajov amerického ministerstva financií Čína v januári znížila svoje portfólio takýchto cenných papierov o 7,7 mld. USD a v priebehu roka sa zmenšilo o 174,4 mld. USD na 859,4 mld. Dokonca aj Amerike lojálne Japonsko, ktoré je hlavným zahraničným držiteľom amerických štátnych cenných papierov, znížilo v priebehu roka svoje portfólio o 195,5 mld. dolárov na 1 104,4 mld. dolárov. Podľa amerického ministerstva financií sa v januári zbavovali amerických štátnych cenných papierov aj mnohé európske krajiny. Čistý predaj týchto cenných papierov v prvom mesiaci roka predstavoval (mld. USD): Francúzsko 12,30; Luxembursko 11,15; Belgicko 8,59 a Írsko 4,92.

 

Je pravda, že niektoré krajiny v januári nákupom veľkého množstva amerických cenných papierov prejavili svoje spojenectvo s Amerikou. Napríklad čistý nákup amerických štátnych cenných papierov Spojeným kráľovstvom v prvom mesiaci roka dosiahol gigantických 50,45 mld. Amerika má však aj tajomných spojencov, ktorí sa nechcú zverejniť. Pôsobia prostredníctvom offshorových jurisdikcií. Absolútnym rekordérom v čistých nákupoch amerických štátnych cenných papierov boli v januári Kajmanské ostrovy s objemom 79,03 mld.

 

Na jar minulého roka ruská Federálna colná služba oznámila, že prestáva zverejňovať štatistiky o ruskom zahraničnom obchode v dôsledku sankčnej vojny Západu proti krajine. Posledné údaje zverejnené na webovej stránke FCS boli za január 2022. Život expertov sa stal oveľa ťažším. Museli používať len – colné štatistiky partnerských krajín Ruskej federácie. Ale všeobecný obraz o zahraničnom obchode krajiny neexistoval. Federálna colná služba však 13. marca tohto roku oznámila zverejnenie údajov o hodnote vývozu a dovozu Ruskej federácie za rok 2022:

“Následne budú hodnotové objemy vývozu a dovozu podľa komoditných skupín zverejňované mesačne 40. deň po skončení vykazovaného obdobia na akruálnej báze a podľa mesiacov, pričom sa budú aktualizovať predchádzajúce mesiace bežného roka.”

 

Došlo teda k návratu k starému spôsobu života. Ale nie tak celkom. Budú síce štatistické údaje o komoditných skupinách, ale geografickú štruktúru (podľa krajín) neuvidíme. Navyše vývoz a dovoz bude len v hodnotovom vyjadrení (predtým bol aj vo fyzickom vyjadrení). Ale aj to je, ako sa hovorí, “chlieb” pre odborníkov. Takže tu sú kľúčové údaje o zahraničnom obchode Ruskej federácie v roku 2022. Celkový obchodný obrat predstavoval 850,5 miliardy USD, čo je o 8,1 % viac ako v roku 2021. Vývoz sa zároveň zvýšil o 19,9 % na 591,5 miliardy USD a dovoz klesol o 11,7 % na 259,1 miliardy USD.

 

Prebytok obchodnej bilancie za minulý rok tak dosiahol 332,4 miliardy USD. Ide o rekordnú hodnotu vo všetkých rokoch štatistiky FCS. Môžeme tiež dodať, že prebytok vývozu nad dovozom bol vlani 2,28-násobný. To je tiež rekord. Zopakujem, čo som už napísal: rekordný prebytok vývozu nad dovozom v minulom roku bol spôsobený dvoma hlavnými dôvodmi:

1) rastom cien ropy, zemného plynu a potravín, teda tých tovarov, ktoré sú základom ruského vývozu;

2) poklesom dovozu v dôsledku sankčných opatrení kolektívneho Západu.

 

K minuloročným rekordným číslam prispeli, samozrejme, aj ďalšie faktory. Napríklad viaceré znepriatelené krajiny zvýšili nákupy určitých tovarov, aby si vytvorili rezervy pred zavedením sankčných zákazov na dovoz týchto tovarov z Ruska. Zatiaľ čo celkový dovoz v roku 2022 klesol o 11,7 %, niektoré skupiny komodít utrpeli výraznejší pokles. Dovoz pozemných vozidiel tak klesol o 41,5 %, elektrických strojov a zariadení o 19,1 % a kotlov a mechanických zariadení o 13,1 %. Inými slovami, sankcie výrazne ovplyvnili dovoz investičných tovarov – tých, ktoré Rusko potrebuje na nahradenie dovozu.

 

Pokiaľ ide o vývoz, dodávam, že do konca roka 2022 sa v porovnaní s rokom 2021 zvýšili dodávky výrobkov z ruského palivového a energetického sektora o 114,9 miliardy USD, pričom celkový nárast predstavoval 98,3 miliardy USD. To znamená, že vývoz všetkých ostatných výrobkov (neenergetický vývoz) sa vlani znížil o 7,4 %. Jasný dôkaz toho, že Rusko je napriek sankčnej vojne naďalej “rúrkovou ekonomikou”. A dočasné prírastky devízových príjmov z vývozu energií sa môžu náhle zmeniť na nebezpečné prepady. Rusko totiž nemá pod kontrolou situáciu na svetovom trhu s uhľovodíkmi. Údaje FCS o zahraničnom obchode sa dosť líšia od údajov platobnej bilancie Ruskej banky.

 

Vývoz podľa Ruskej banky dosiahol v minulom roku 628,1 mld. dolárov a dovoz 345,8 mld. dolárov. Vyššie údaje Banky Ruska možno vysvetliť tým, že zohľadňujú nielen obchod s tovarom, ale aj so službami (FKS vedie štatistiku len o obchode s tovarom). Odčítaním môžeme určiť hodnotu ruského obchodu so službami: vývoz služieb predstavoval 36,6 mld. dolárov, zatiaľ čo dovoz 86,7 mld. dolárov. Prebytok dovozu služieb nad vývozom bol 2,36-násobný. To znamená, že značná časť devízových príjmov z vývozu tovaru ide na úhradu dovozu služieb. Bohužiaľ, dovoz služieb zostal na prehnanej úrovni počas všetkých rokov existencie Ruskej federácie. Odhadujem, že v roku 2021 bude dovoz služieb do Ruskej federácie predstavovať 86,9 miliardy USD. Ukazuje sa, že vlani ho neovplyvnila ani sankčná vojna Západu proti Rusku, ktorá sa začala vo februári minulého roka (zatiaľ čo dovoz tovaru, ako som už uviedol, klesol o 11,7 %).

 

V tom čase som napísal, že veľmi vysoký dovoz služieb z Ruska maskuje banálne sťahovanie peňazí z krajiny. Zdá sa mi, že tento kanál úniku kapitálu z Ruska nebol úplne uzavretý. Federálna colná služba už zverejnila údaje o zahraničnom obchode za prvý mesiac tohto roka. Hlavné údaje: vývoz – 32,94 mld. dolárov, dovoz – 22,20 mld. dolárov. Prebytok obchodnej bilancie bol 10,74 mld. Rozdiel medzi vývozom a dovozom bol 1,48-násobný. To je výrazne menej ako prebytok z predchádzajúceho roka (2,28-násobok). Vývoz ropy a ropných produktov v januári dosiahol 21,56 mld. dolárov (65 % celkového vývozu). Na porovnanie, minuloročný celkový vývoz ropy a ropných produktov predstavoval 383,73 mld. dolárov (64 % celkového vývozu). Priemerný mesačný vývoz ropy a ropných produktov v minulom roku predstavoval 32 miliárd USD. V januári tohto roka bol tento vývoz o tretinu nižší ako priemerný mesačný vývoz v minulom roku. Devízové príjmy z vývozu výrazne klesli. Tučné časy sa ešte neskončili, ale už pomaly odchádzajú.

 

Ruská banka predpovedá, že prebytok bežného účtu platobnej bilancie bude v tomto roku na úrovni 66 miliárd USD, v roku 2024 sa zníži na 48 miliárd USD a v roku 2025 na 41 miliárd USD. Je zrejmé, že sa zníži najmä v dôsledku zníženia prebytku obchodnej bilancie. Nemožno vylúčiť ani scenár, že prebytok obchodnej bilancie úplne zmizne a vznikne deficit obchodnej bilancie. Na tieto chudobné časy by sme nemali čakať. Rusko by sa malo spoliehať na domácu produkciu namiesto toho, aby vyvážalo ropu a nakupovalo všetko, čo potrebuje, na zahraničnom trhu.

 

Vrátim sa ku kľúčovému údaju z minuloročných štatistík zahraničného obchodu: prebytok obchodnej bilancie s tovarom bol 332,4 mld. A čo sa stalo s touto astronomickou sumou devízových príjmov? Časť tejto sumy, ako som už spomenul, išla na zaplatenie dovážaných služieb. A niektoré zmluvy na nákup služieb majú s najväčšou pravdepodobnosťou fiktívny charakter. Ide o spôsob, ako stiahnuť peniaze z krajiny. Ďalšia časť meny išla na zaplatenie tzv. prvotných a druhotných príjmov. Podľa údajov Ruskej banky bolo saldo týchto príjmov v minulom roku mínus 54,9 mld. dolárov. Ide o príjmy vo forme miezd, nájmov, dividend a úrokov, ktoré sa z krajiny sťahujú. Leví podiel na tom majú investičné príjmy (dividendy a úroky) od zahraničných investorov. Ďalej je to najväčšia časť meny, ktorá sa z krajiny sťahuje vo forme vývozu kapitálu v podobe priamych, portfóliových a iných investícií. A slovo “stiahnuté” nie je celkom správne. Mena nebola z Ruskej federácie stiahnutá z jednoduchého dôvodu, že do krajiny nikdy nevstúpila. Devízové príjmy z vývozu ropy, zemného plynu, ropných produktov a iných zdrojov sa jednoducho hromadia na účtoch zahraničných bánk.

 

Mimochodom, k téme tohto “nevracania” výnosov z vývozu Bloomberg práve uviedol:

“Rusko dokázalo v zahraničí ušetriť približne tretinu z 227 miliárd dolárov neočakávaných príjmov, ktoré vlani získalo z vývozu tovaru. Približne 80 miliárd dolárov je rozptýlených na účtoch v hotovosti, investovaných do nehnuteľností a investovaných v zahraničí.

“Táto skrýša predstavuje tieňové rezervy, vedľajší produkt rekordného prebytku bežného účtu. Kremľu sa podarilo nahromadiť jeden z najväčších prebytkov bežného účtu vo svojej histórii.”

 

Na začiatku sankčnej vojny proti Rusku zaviedol prezident Vladimir Putin prísne obmedzenia na výbery zahraničných mien mimo krajiny, neskôr sa však ruským menovým orgánom (Ruskej banke a ministerstvu financií) podarilo dosiahnuť zmiernenie týchto obmedzení. A dokonca de facto povolili nevracanie devízových príjmov z vývozu do krajiny (čo predtým neplatilo). V článku agentúry Bloomberg sa výslovne uvádza, že devízy stiahnuté z Ruska by sa mohli stať terčom západných sankcií:

“Akékoľvek nové príjmy nahromadené v zahraničí by z nich mohli urobiť lákavý cieľ pre protivníkov Ruska, najmä ak sú tieto prostriedky kontrolované štátom…

 

Osud ruských finančných prostriedkov v zahraničí je v centre pozornosti, pretože podporovatelia Ukrajiny, ako napríklad Kanada a Nemecko, sa zaoberajú myšlienkou použitia miliárd zmrazených ruských aktív na odškodnenie krajiny a pomoc pri jej obnove. Teraz, keď FCS obnovila zverejňovanie štatistík zahraničného obchodu, budeme dostávať mesačný prehľad prebytku obchodnej bilancie Ruska s inými krajinami. Ak sa v hospodárskej politike ruského štátu nič nezmení, bude to informácia o množstve meny, ktorá odteká z krajiny a pomáha nepriateľom Ruska.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov