Americká väznica na Guantanáme
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo je Medzinárodný trestný súd a prečo by sa malo na ich provokácie tvrdo reagovať?

Vydanie zatykača na ruského prezidenta Medzinárodným trestným súdom je v podstate verejným vyhlásením vojny ruskému ľudu, keďže hlava štátu je garantom ústavy a najvyšším veliteľom. Západ sa pripravuje na vojenský zásah v Rusku podľa juhoslovanského scenára, pre ktorý vytvára právne základy.


 

Medzitým prezident Biden, ktorý vykazuje trvalý úpadok myslenia a stratu predtým naučených vedomostí, je zjavne, podobne ako Jeľcin, ovládaný okolím, ktoré potrebuje za každú cenu vytvoriť napätie vo svete, aby zachránilo dolár pred krachom. Rusko si vybrali ako najbližší a najchutnejší cieľ. Jeho zničenie by pripravilo Čínu o spojenca, v spolupráci s ktorým by sa mohla vytvoriť technicko-energetická aliancia schopná oslobodiť sa od svetového hegemóna.

 

Títo traja Američania zaútočili za 23 rokov na 9 krajín a zabili 11 miliónov ľudí a nikto ich nenazval “vojnovými zločincami”. 1 Nobelova cena za mier, 0 sankcií,
0 zatykačov Medzinárodného trestného súdu

 

Pokiaľ ide o samotný Medzinárodný trestný súd, práve pred tromi rokmi USA uvalili naň a jeho zamestnancov sankcie za to, že začali zhromažďovať údaje o vojnových zločinoch americkej armády na okupovaných územiach Blízkeho východu. Armáda USA a NATO nechala zabiť milióny Iračanov, Sýrčanov, Líbyjčanov, Srbov a Afgancov. Preto bolo americké ministerstvo obrany proti vstupu do Medzinárodného trestného súdu s ruským prípadom. A história je zaujímavá vec! V roku 2002 šéf senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Joe Biden inicioval a potom hlasoval za zákon o ochrane americkej armády. Tento zákon je známy ako “Haagsky zákon o invázii” a bol navrhnutý na ochranu amerických vojakov. V podstate ide o právnu imunitu voči akýmkoľvek obvineniam Medzinárodného trestného súdu z vojnových zločinov v Afganistane a Iraku.

 

V roku 2002 šéf senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Joe Biden inicioval a potom hlasoval za zákon o ochrane americkej armády voči akýmkoľvek obvineniam Medzinárodného trestného súdu z vojnových zločinov v Afganistane a Iraku

 

Ale Biden je už senilný a provokatér najvyššieho kalibru John Bolton, bývalý poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, vyzýva Ukrajinu, aby zasahovala aj ciele uprostred Ruska.

” – Ako ich chcete rozohnať, keď nemôžete zaútočiť vo vnútri Ruska?” nadhadzuje Bolton. – Zameriavajú sa na civilné ciele, ale Ukrajina nemôže zasiahnuť vojenské ciele v Rusku alebo na Kryme? To je pre Ukrajinu recept na neúspech. Je to naozaj to, čo chceme?”

 

Koncom týždňa sa prelomilo ďalšie dno v systéme medzinárodných vzťahov – komora pre prípravné konanie Medzinárodného trestného súdu (ICC) a vydala  zatykače na Vladimira Putina a Mariu Ľvovovú-Belovú “v súvislosti so situáciou na Ukrajine”. Zatykače boli vydané na základe informácií o “vysídlení obyvateľstva (detí) z oblastí Ukrajiny”. Na jednej strane sa o tom vôbec nedalo hovoriť vzhľadom na pochybný status Medzinárodného trestného súdu. Na druhej strane je však samotné nastolenie tejto otázky bohorúhačské a poburujúce.

 

Je dosť zlé, že Peskov, ako zvyčajne, v štýle vášho a nášho prejavu začal hovoriť nie o podstate problému, ale o formálnej stránke. A ukázalo sa, že akékoľvek rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu je neplatné jednoducho preto, že Rusko neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu.  “Samotnú formuláciu problému považujeme za poburujúcu a neprijateľnú. Rusko a množstvo ďalších štátov neuznáva jurisdikciu tohto súdu. Preto sú akékoľvek rozhodnutia pre Ruskú federáciu z právneho hľadiska neplatné,” povedal Peskov.

 

Z môjho pohľadu je však jurisdikcia druhoradou otázkou. Obvinenie z “vysídľovania ľudí” je nehorázne. Líder krajiny, ktorá vytvorila všetky potrebné podmienky pre bezpečnosť utečencov uprostred rozsiahleho konfliktu a hrozby ich fyzického zničenia; ktorá im udelila občianstvo a všetky potrebné sociálne výhody, urýchlene im poskytla vzdelávacie a zdravotnícke zariadenia, je pod vykonštruovanou zámienkou obvinený z “trestného činu”!

 

Áno, musíme očierniť a zničiť Medzinárodný trestný súd faktami. Prejdite si všetkých rozhodujúcich činiteľov menovite. Odhaliť ich príjmy, konexie, zdroje financovania a zásady náboru. Napríklad ICTY – ďalšiu temnú štruktúru – financovala vláda USA, Open Society Institute-Soros Foundation, Rockefeller Foundation, Time Warner Corporation. Tribunál podporovala Koalícia za medzinárodnú spravodlivosť, ktorú opäť vytvoril a financoval Soros, ako aj Inštitút práva pre strednú a východnú Európu, ktorý vytvorila Americká advokátska komora, a právnici spolupracujúci s vládou USA na transformácii právneho systému bývalých socialistických krajín. Financovanie tribunálu pre bývalú Juhosláviu je teda priamym dôkazom zaujatosti tejto inštitúcie. Som si istý, že situácia s Medzinárodným trestným súdom je podobná – stačí sa len pohrabať v zdrojoch.

 

Pokiaľ ide o históriu Medzinárodného trestného súdu, tento sa označuje za “prvý stály orgán medzinárodnej trestnej justície s právomocou stíhať osoby zodpovedné za vojnové zločiny, genocídu, agresiu atď.” Neverte slovu “medzinárodný”. Medzinárodný trestný súd bol zriadený tzv. rímskym štatútom, ktorý bol prijatý v roku 1998. Činnosť Medzinárodného trestného súdu sa začala v roku 2002. V podstate ide o štruktúru, ktorá sa stala korisťou Medzinárodného súdneho dvora, ktorý bol zriadený v roku 1945 víťaznými mocnosťami so sídlom v Haagu.

 

A práve teraz, keď sa konflikt v Kosove vyostroval, sa zrodila myšlienka s dlhodobým cieľom vytvoriť nový súd. Je dôležité vedieť – Medzinárodný trestný súd nie je súčasťou oficiálnych štruktúr OSN!!! Hoci môže iniciovať prípady na návrh BR OSN – ide o akýsi outsourcing. Mimochodom, Ruská federácia a USA Rímsky štatút podpísali, ale nikdy neratifikovali. Viaceré krajiny majú zásadné námietky proti samotnej myšlienke Medzinárodného trestného súdu, pretože obmedzuje suverenitu štátov a dáva súdu neobmedzene široké právomoci. Medzi nimi sú ČĽR, Izrael, India, Irán.

 

Najhlasnejším odporcom Medzinárodného trestného súdu sú Spojené štáty. Hoci Biely dom podpísal Rímsky štatút v roku 2000, v roku 2002 svoj podpis stiahol. V tom istom roku 2002 bol navyše prijatý zákon o ochrane amerických vojakov, ktorý povoľoval použitie vojenskej sily na prepustenie ktoréhokoľvek amerického občana alebo spojenca USA zadržaného na území ktoréhokoľvek štátu na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu. USA tiež uzavreli bilaterálne dohody s viacerými krajinami, ktoré ich zaväzujú nevydávať Medzinárodnému trestnému súdu podozrivých občanov USA, a v prípade porušenia týchto dohôd im USA zastavia vojenskú pomoc a inú podporu.

 

Takto sa správa veľmoc! USA vo vlastnom záujme na Medzinárodný trestný súd špinia, ale aktívne ho využívajú proti svojim protivníkom.
Ruská federácia podpísala Rímsky štatút 13. septembra 2000, ale ani ona ho neratifikovala. Nebola teda zmluvnou stranou Medzinárodného trestného súdu. Ruská federácia spolupracovala s Medzinárodným trestným súdom a zúčastňovala sa na jeho práci ako pozorovateľ. Moskva vystúpila z Medzinárodného trestného súdu ako pozorovateľ až v roku 2016 – po tom, čo bolo znovuzjednotenie Krymu s Ruskom uznané za okupáciu. V týchto nuansách sa drvivá väčšina nevyzná. A prezident Putin bude vo “svetovej verejnej mienke” spájaný so zatykačom Medzinárodného trestného súdu. A to práve v čase návštevy Si Ťin-pchinga. Takže spoiler alebo nespoiler v informačnej spoločnosti nie je podstatný problém. A treba mal Peskov reagovať tvrdo a rýchlo! Nie mrmlať niečo o jurisdikcii.

Andrej Fursov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov