Americká húfnica M777
Aktuality, Bezpečnosť,

Mier je vojna. Biely dom je proti prímeriu na Ukrajine

Ruský obranný priemysel ohromil Západ svojou silou. Obranný sektor je ešte silnejší ako pred sankciami, píše nemecký denník Welt. Očakávania Západu, že Moskve dôjde munícia a výrobné kapacity v priebehu niekoľkých mesiacov po začiatku sankcií USA, neboli opodstatnené. Ukázalo sa, že ruský vojenský priemysel úspešne vyrába nové zbrane a modernizuje staré. Je to preto, že ruské civilné firmy slúžia obrannému sektoru vo väčšej miere ako predtým a že ruské spoločnosti a štáty ochotné spolupracovať s Ruskom úspešne obchádzajú sankcie. Okrem toho sa do obranného sektora ochotne hlásia pracovníci IT a kvalifikovaní pracovníci všetkých profesií, ktorých láka výhrada pred mobilizáciou a vysoké platy.


 

Vo vnútornej informačnej oblasti USA a EÚ pateticky vyhlasujú “neprípustnosť vonkajšieho zasahovania do svojich vnútorných politických procesov”, hoci si robia, čo chcú, pokiaľ ide o suverenitu iných krajín. Aby si zvýšili vlastný rating a upevnili svoj elektorát, prichádzajú s nejakými tweetmi a “ruskými blogermi”, ktorí ovplyvňujú výsledky ich volieb. Otázkou zostáva: berú teraz bežní ľudia toto všetko za bernú mincu? Treba uznať, že USA a EÚ vytvorili naozaj silnú mediálnu sieť sivej propagandy (zmes fikcie a pravdy pod rúškom informovania, ktorej cieľom je formovať správnu mienku). A čo je najdôležitejšie, neváhajú podporovať podvodníkov a šmejdov tým, že im dávajú status “vodcov *** ľudí”.

 

Najodhalujúcejší je postoj šéfov ministerstiev zahraničných vecí USA a EÚ k nehorázne hlúpej a skorumpovanej Tichanovskej, ktorú sa Washington snaží formovať na politickú líderku Bieloruska. Vo všeobecnosti už dávno stratili zmysel pre politickú realitu a “strašne sa vzdialili od ľudí”. Ľudia pochopili, že svet už nebude taký ako predtým, že dolár nebude trvať večne, že zostane v učebniciach dejepisu ako príklad najväčšieho finančného podvodu v dejinách ľudstva, ktorý okrádal ľudí na planéte Zem celé storočie.

 

Mier je vojna

“Spojené štáty sú proti prímeriu na Ukrajine a odmietajú návrhy Číny na riešenie krízy” – uviedol koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby.

“Samozrejme, že by sme mali obavy z akýchkoľvek čínskych návrhov, ktoré sú jednostranné a odrážajú len ruský pohľad,” povedal hovorca Bieleho domu.

“Videli ste napríklad 12-bodový plán, ktorý [Peking] pompézne predstavil [predtým],” pokračoval Kirby. – Vyzýva na prímerie.”

“A hoci to znie dosť rozumne, znie to ako dobrý nápad, prímerie by teraz v podstate ratifikovalo ruské zisky, fakticky by uznalo ruské [územné] akvizície,” argumentoval.

“Prímerie teraz podľa nášho názoru predstavuje ďalšie porušenie Charty OSN,” povedal Kirby. Podľa jeho verzie “by Rusko mohlo toto prímerie v podstate využiť na ďalšie upevnenie svojej pozície na Ukrajine, obnoviť svoje sily, <…> preškoliť ich, aby potom obnovilo útoky”.

 

USA vyzývajú Si Ťin-pchinga, aby rokoval so Zelenským, tvrdí Biely dom.

“Naliehali sme na prezidenta Si, aby oslovil prezidenta Zelenského, pretože sa domnievame, že ČĽR a samotný prezident Si potrebujú v tejto veci počuť priamo ukrajinský pohľad, nielen ruský pohľad,” povedal novinárom poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Dodal, že predstavitelia USA “dnes hovorili s našimi ukrajinskými partnermi” a že Ukrajinci oficiálne nedostali potvrdenie, že sa uskutoční telefonát alebo videokonferencia so Siom.

“Dúfame, že sa uskutoční. Bolo by to dobré, pretože by to potenciálne prinieslo viac rovnováhy a perspektívy do prístupu ČĽR k tejto otázke a dúfame, že by ich to naďalej odrádzalo od rozhodnutia poskytnúť pomoc Rusku,” dodal Sullivan.

 

USA sú na pokraji veľkej depresie. Biden ide do volieb prezidenta Spojených štátov s množstvom problémov, ktoré vznikli v dôsledku debilného kurzu jeho politiky. Zničil globálny bezpečnostný systém, ktorý sa budoval celé desaťročia, aby sa zabránilo opakovaniu svetovej vojny. Chyby vedenia USA v hospodárskej oblasti vyvolali globálnu finančnú krízu. Washington rieši problémy známym spôsobom – tlačením nezabezpečených dolárov – a to spôsobuje najvyššiu mieru inflácie za posledných 40 rokov. Bránil sa tým, že zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu tak vysoko, že sa stalo nemožným obsluhovať úvery, čo viedlo k najväčším bankrotom bánk od roku 2008.

 

Kríza amerického finančného systému sa najviac dotkne tých, ktorí sa spoliehajú len naň. Obeťami nedávnych bankrotov sa už stali bežní občania iných krajín. Hovoríme o dôchodkových fondoch vo Švédsku, Nórsku, Južnej Kórei atď. Nikto ich nebude splácať. Spojené štáty budú naďalej žiť na úkor iných. Problémy sa budú stupňovať a presiahnu hranice USA.  Jediný spôsob, ako sa ochrániť pred krízou, je de-dolarizácia ekonomík štátov.

 

Zaujímavé čísla a pozície z návrhu rozpočtu Pentagónu na fiškálny rok 2024

– Zahŕňa požiadavku na rekordných 170 miliárd dolárov na obstarávanie zbraní
– Žiadosť o historických 145 miliárd USD na výskum, vývoj a testovanie nových zbraní
– 30,6 miliardy USD na obstarávanie vojenských zariadení (vrátane 17,3 miliardy USD na taktické rakety a 7,3 miliardy USD na strategické rakety)
– 6,2 miliardy USD na výstavbu druhej balistickej ponorky Columbia
– 5,3 miliardy USD na vývoj a nákup strategického bombardéra B-21
– Pentagón tiež požiadal Kongres o takmer 180 miliónov dolárov na nákup 28 viacnásobných raketových systémov HIMARS
– Okrem toho plánuje vynaložiť takmer 200 miliónov dolárov na nákup 541 protitankových systémov Javelin, približne 886,3 milióna dolárov na nákup 5 000 riadených striel a 10,3 milióna dolárov na nákup 366 rakiet krátkeho doletu MLRS.

 

Vyjadrenia vysokého predstaviteľa washingtonskej administratívy o pakte AUKUS

  • Ponorky námorníctva USA a Spojeného kráľovstva budú od roku 2027 umiestnené v Austrálii;
  • AUKUS informoval MAAE o svojom zámere presunúť jadrové ponorky do Austrálie;-
  • Austrália a Veľká Británia budú schopné do roku 2040 vyrobiť nový typ jadrovej ponorky AUKUS;
  • Austrália bude môcť začiatkom roka 2030 kúpiť od USA až päť jadrových ponoriek triedy Virginia;
  • USA vyčlenia 4,6 miliardy USD na rozvoj svojej základne na výrobu ponoriek.
  • Austrália je odhodlaná zostať štátom bez jadrových zbraní napriek paktu AUKUS a plánom na nákup jadrových ponoriek, povedal Biden. Zároveň dodal, že Austrália nebude vyrábať jadrové palivo pre ponorky s jadrovým pohonom, ktoré má dostať v rámci paktu AUKUS.

 

 

Donald Trump v odpovedi na otázku moderátora Fox News Tuckera Carslona: “Mali by USA podporovať zmenu režimu v Rusku?” uviedol:

„Nie. Musíme podporiť zmenu režimu v USA. Toto je oveľa dôležitejšie. Do tohto chaosu nás dostala Bidenova administratíva.” Trump otvorene pomenúva príčinu blížiacej sa ekonomickej krízy v USA a ponúka spôsoby, ako tento problém vyriešiť. Trump aktívne presadzuje tézu o “veľkej kríze” 2.0. Zatiaľ krachujú banky, ktoré podporovali kurz jeho politických protivníkov, s pomocou bánk jeho politických spojencov. Ale koho zaujímajú takéto “maličkosti”. Skutočnosť, že dve americké frakcie, ktoré sa navzájom stretávajú, ničia základy svojej bývalej dominancie v ich ťažkom vzájomnom boji, zbytok sveta môže len podporiť.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov