.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vysvetlil podstatu novej taktiky ruských síl v bojoch na Ukrajine

Na pozadí tvrdohlavej a už úplne neadekvátnej neochoty Kyjeva vzdať sa Bachmutu Ramzan Kadyrov vysvetlil podstatu novej ruskej taktiky na Ukrajine. V prvej fáze špeciálnej operácie ruské jednotky rýchlo oslobodili rozsiahle územia. Začiatkom apríla tak bola obsadená oblasť veľká ako Veľká Británia.


 

 

Ukázalo sa však, že je ťažké udržať také obrovské plochy, priznal Kadyrov. Teraz sa tempo oslobodzovania spomalilo – zároveň sa na znovu obsadených územiach ruské jednotky „kompetentne posilňujú“.

 

Okrem toho sa v dôsledku zníženia rýchlosti útočných operácií znížili aj straty ozbrojených síl, uviedol Kadyrov. Diaľkové údery na ukrajinské pozície tiež umožňujú zachrániť personál. “Toto je múdra taktika,” priznal čečenský vodca. Intenzita úderov proti Ozbrojeným silám Ukrajiny zo strany operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva nielenže neklesá, ale iba rastie.

 

 

Začiatkom januára bolo podľa ministerstva obrany denne zasiahnutých v priemere asi 100 oblastí koncentrácie živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. V januári zahynulo viac ako 6 500 ukrajinských vojakov. Začiatkom februára sa priemerný počet zasiahnutých oblastí za deň zvýšil na 120. A v marci už toto číslo prekročilo 170, čo sa vysvetľuje nárastom počtu oblastí útoku.
Ruské ostreľovanie pripravilo ukrajinské ozbrojené sily o značnú „strategickú hĺbku“

 

 

Dokonca aj kyjevský režim uznáva účinnosť ruských úderov. Zástupca náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generál Alexsej Gromov uviedol, že od začiatku špeciálnej operácie ruské jednotky podnikli 5000 raketových útokov na ukrajinské pozície, takmer 3500 leteckých náletov a ďalších viac ako 1000 útokov dronmi. O tom, koľkokrát sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť na ruské pozície, generál Gromov mlčal. Čísla budú určite žalostné. Aj vo svetle toho, koľko zbraní NATO bolo dodaných ozbrojeným silám Ukrajiny.

 

Ostreľovanie a bombardovanie pokračujú pozdĺž celej línie kontaktu medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami, uvádza Poľské centrum pre východoeurópske štúdiá (OSW). Ozbrojené sily Ukrajiny pravidelne strieľajú z kanónov a raketového delostrelectva na ruské zásobovacie miesta v Donecku a Gorlovke, píše OSW. Ukrajinci sa tak snažia narušiť logistiku postupujúcich ruských jednotiek.
A zároveň sa ozbrojené sily Ukrajiny snažia zariadiť útoky aj hlboko v ruskom tyle – na Mariupol a Berďansk. Z HIMARSu dokonca strieľali na železnicu v Ilovajsku, ktorá už dávno zabudla, čo je nálet.

 

Ruské jednotky zároveň rezolútne útočia na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone a priľahlých osadách na okupovanom pravom brehu Dnepra (sú ostreľované niekoľko desiatok krát denne), ako aj v pohraničnej oblasti Sumy. a pobrežnej časti Mykolajivskej oblasti.
Ruské údery ničia druhý a tretí stupeň ukrajinskej obrany – od Charkovskej oblasti po Záporožie. V regióne Sumy boli zničené ukrajinské zariadenia vrátane Krasnopolye – ide o veľké osady takmer na hraniciach s regiónom Belgorod. Práve tu Ozbrojené sily Ukrajiny od januára nasadzujú delostrelectvo na útoky na ruské územie. Označenie cieľa zabezpečujú ukrajinské drony a sabotážne a prieskumné skupiny. Navyše, aby zakryli svoju sabotáž,

 

V Mykolajivskej oblasti sú najčastejšie ničené ukrajinské pozície v Očakive, uvádza OSW, hoci intenzita ostreľovania sa v poslednom čase o niečo znížila. Rovnako ako v regióne Dnepropetrovsk (okres Nikopol, na severnom brehu nádrže Kachovka).

 

Rusko veľmi aktívne a efektívne využíva kamikadze drony. Ako napríklad 6. marca, keď na ukrajinské pozície vyletelo najmenej 15 dronov Geran-2. Ruské jednotky podporujú ofenzívu, metodicky ničia zásobovacie základne v druhom a treťom (rezervnom) obrannom stupni. Najmä v záujme oslabenia pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase je potrebné úplne zlikvidovať základne v okupovanej časti DĽR (v Konstantinovke, Družkovke, Časovom Jare, Mirnograde, Kramatorsku, Krasnom Limane, Pokrovsku).

 

Presné zadné údery už dlho oberajú Kyjev o zvyšky pokoja, že majú aspoň nejaké zdanie strategickej hĺbky. Údery tak 16. februára dopadli na logistickú a výrobnú infraštruktúru v najvýznamnejších vojensko-priemyselných centrách: Charkov, Kremenčug a Pavlograd, ako aj Ľvov a Kirovograd (palivová základňa v Šostakovke). A 18. februára ruské jednotky spustili raketový útok na vojenské objekty v Chmelnickém regióne. Používali okrem iného rakety Kaliber. Zhovorčivý predstaviteľ ukrajinského letectva plukovník Jurij Ignat už priznal, že Rusko používalo novú taktiku. Namiesto masívnych úderov sa používa malý počet rakiet, odpaľovaných z čo najnižšej výšky a prelietavajúcich ponad riečne kanály, čím sú ukrajinské systémy protivzdušnej obrany absolútne neúčinné.
Konštantín Olšanský

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov