.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Firma „Šturm“ vyvíja „neviditeľnú“ maskovačku pred termovíziou

Je to mimoriadne dôležité aj pre špeciálnu vojenskú operáciu. Lenže na úspešné dokončenie tohto vývoja sú potrebné nové materiály, tvrdí generálny riaditeľ tejto ruskej špeciálnej vedecko-výrobnej spoločnosti Vladimír Drobjak.


 

Ukrajinskí vojaci zreteľne pozorujú ruských pomocou termokamier. „Preto je táto otázka momentálne mimoriadne aktuálna. Riešime to už šesť rokov a dosiahli sme pomerne nádejné výsledky. Lenže v záverečnej fáze testov sa „neviditeľná“ maskovačka dostala do veľmi nepriaznivých podmienok pri výkyvoch teplôt a počasia,“ povedal Drobjak a vysvetlil, že zníženie viditeľnosti ľudskej postavy v tepelnom rozsahu sa dá dosiahnuť, no iba na krátky čas a aj to len pri stabilnom teplotnom režime okolia, pri štandardných klimatických podmienkach a bez prudkého kolísania týchto parametrov.

 

Bežný obraz vojakov pri pohľade cez termokameru

 

Ďalej poznamenal, že dosiahnuť prielom v tomto snažení sa dá, ak budú nájdené principiálne nové maskovacie materiály: „Kým ich nezískame, nedosiahneme žiadaný výsledok. Preto musíme mať neustále tesnú spoluprácu vedy a výroby i konsolidáciu úsilia všetkých súvisiacich odvetví.“

 

Koncern Kalašnikov spustil sériovú výrobu útočných pušiek AK-15 a AK-19

 

Ruská vedecko-výrobná špeciálna firma „Šturm – výbava a výstroj“ bola založená v roku 2001 v Moskovskej oblasti. Jedným z hlavných smerov jej práce je vývoj maskovacích komplexov pre vojakov, jeden z nich 6Š122 je už od roku 2014 dodávaný do OS RF v zostave výstroja vojaka budúcnosti – „Ratnik“. Spoločnosť tiež vybavila ruské silové rezorty, a teda aj útočné jednotky, už štyrmi typmi nepriestrelných viest.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov