.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské vzdušné sily začali v zóne operácie používať vysoko presné kĺzavé bomby

V rámci špeciálnej operácie začali ruské vzdušné sily používať kĺzavé presne navádzané letecké bomby vytvorené na báze voľne padajúcich bômb FAB-500 M62. Ako dôkaz toho poslúžila nevybuchnutá ruská letecká bomba nájdená na okraji Donecka.


 

 

V Kujbyševskom okrese hlavného mesta DĽR našli na jednej z ulíc nevybuchnutú bombu FAB-500 M62. Táto munícia údajne spadla z ruského frontového bombardéra v dôsledku technickej poruchy. Ale to nie je to hlavné, na samotnej leteckej bombe sa našli krídla a vo vzdialenosti asi 500 metrov od miesta dopadu – riadiaca a korekčná jednotka, ktorá z voľne padajúcej bomby vytvára vysoko presné strelivo. Skutočnosť, že ruské frontové letectvo dostalo satelitne navádzané kĺzavé bomby, upravené zo štandardných bômb FAB-500 M62 s voľným pádom, bola hlásená začiatkom januára tohto roku. Nebol však na to predložený žiadny dôkaz. Letecké bomby tohto typu sa stali „dlho očakávanou odpoveďou“, na JDAM ktorú používali Američania.

 

Ruské frontové bombardéry Su-24 a Su-34 tak boli schopné zasiahnuť ciele zo vzdialenosti 30-40 kilometrov bez vstupu do zóny úderu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Takéto komplexy v arzenáli ruských leteckých síl umožňujú premeniť 250 a 500 kg letecké bomby na presne navádzanú muníciu, ktorej je v skladoch stále dosť veľké množstvo. Pred pár dňami ruské vzdušné sily použili lietajúce letecké bomby UPAB-1500 na útok na opevnenú oblasť Avdiivky.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelecká paľba skupiny síl „Západ“ počas dňa zasiahla jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny obciach Masjutovka, Dvurečnaja a Peršotravnevoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike.

 

Okrem toho boli pri obciach Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike a Siňkovka, Liman Pervyj a Berestovoje v Charkovskej oblasti prekazené akcie piatich diverzno-prieskumných skupín. Straty v tejto oblasti predstavovali 45 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a štyri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere aktívne údery jednotiek, útočné a armádne letectvo a delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny síl „Centrum“ zasiahli živú silu a techniku pri obciach Ploščanka v Luganskej ľudovej republike a Terny, Jampolovka a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. Počas dňa bolo týmto smerom zničených až 100 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, štyri pickupy, húfnica D-30 a samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

V doneckom smere v dôsledku aktívnej činnosti jednotiek s podporou delostrelectva skupiny síl „Juh“ zničili za deň viac ako 220 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, tri bojové obrnené vozidlá, sedem ďalších vozidiel a húfnice D-30.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere zasiahla delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar, Prečistovka a Zolotaja Niva v Doneckej ľudovej republike.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny skončia príchodom nových rakiet Kaliber

 

Taktiež pri obciach Novomichajlovka v Doneckej ľudovej republike, Levadnoje a Marfopoľ v Záporožskej oblasti boli prekazené akcie troch diverzno-prieskumných skupín. Počas dňa bolo v týchto oblastiach zlikvidovaných viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, štyri ďalšie vozidlá a húfnica D-30. V chersonskom smere bola počas protibatériového boja zničená samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo za deň 81 delostreleckých oddielov Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 157 miestach. Pri obciach Krasnyj Liman a Drobyševo v Doneckej ľudovej republike boli zasiahnuté riadiace stanovištia 111. brigády teritoriálnej obrany a 25. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri meste Záporožie bol zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý sa nachádzal na území podniku „Ukrenergočermet“.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dva vrtuľníky Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Temirovka v Záporožskej oblasti a Dvurečnaja v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo v priebehu dňa zostrelených sedem rakiet systémov HIMARS a „Uragan“ a neďaleko obce Červonyj Majak v Chersonskej oblasti bolo zničené ukrajinské bezpilotné lietadlo.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 400 lietadiel, 220 vrtuľníkov, 3385 bezpilotných lietadiel, 411 protilietadlových raketových systémov, 8275 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1055 raketometov, 4326 poľných diel a mínometov, ako aj 8879 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 11. – 12. marca 2023
▪️V sektore Limanskij ruskí motorizovaní strelci úspešne odrazili všetky protiútoky a prešli do ofenzívy, pričom rozšírili zónu kontroly v blízkosti rokliny Žuravka. Kyjev posilňuje obranu v Nevskom: V dedine boli spozorované jednotky ukrajinských špeciálnych síl, posilnené obrnenými vozidlami.
▪️Juhozápadne od Kremennaja ruské jednotky obnovili ofenzívu proti ukrajinským pozíciám v Serebrjanskom lesníctve. V dôsledku úspešných vojenských operácií bolo zajatých niekoľko opevnení.
▪️Severozápadne od Bachmutu urobili oddiely PMC „Wagner“ dieru v obrane a obsadili väčšinu Orechova-Vasilevky. Ruské jednotky útočia na posledné bašty Ozbrojených síl Ukrajiny pri cintoríne na západnom okraji obce.
▪️Na juhozápade sa ruské jednotky priblížili k diaľnici do Konstantinovky . Predsunuté jednotky získali fyzickú kontrolu nad niekoľkými úsekmi cesty. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny sa pokúša o protiútok, pričom na miesto presúva ďalšie zálohy.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na civilnú infraštruktúru mesta Perevalsk pomocou HIMARS MLRS. Následkom útoku bola poškodená autobusová stanica a dve čerpacie stanice, traja ľudia zomreli, sedem sa zranilo.
▪️Na sever od Avdiivky sa ruským jednotkám podarilo dobyť niekoľko opevnených oblastí Ozbrojených síl Ukrajiny v Krasnohorivke. Kyjev nasadil elitné útočné jednotky, aby držali pozície v centrálnej časti obce.
▪️V oblasti Vesely obsadili ruské jednotky priehradu na nádrži pri Kamenke. Operácie v tejto oblasti povedú k tomu, že zoskupenie Avdeevskaya dosiahne krídlo a umožní rozvoj ďalšej ofenzívy.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 12. na 13. marca 2023
▪️Systémy protivzdušnej obrany zachytili štyri rakety nad Belgorodom a oblasťou Belgorod : obytné budovy boli poškodené troskami, jedna žena bola zranená.
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny vo Volfine, Sumská oblasť , ako aj Strelechja, Malje Prochody a Krasnoje, Charkovská oblasť .
▪️V starobelskom smere Ozbrojené sily RF pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Dvurečnaji, Nevskom a Kupjansku.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta koncentrácie ukrajinských jednotiek v Bachmute, Orechove-Vasilevke a Bogdanovke.
▪️Ozbrojené sily RF na Doneckom smere zaútočili na pozície v Avdiivke, Tonenkoe a Nevelskom. Na druhej strane ukrajinské formácie z barelového delostrelectva strieľali na obytné budovy a civilné zariadenia v Donecku .
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Ugledare, Vremjevke a Neskučnom.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Malinovke, Gulyaipole a Novoandreevke.
▪️V južnom sektore frontu ruské jednotky zasiahli sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone, Berislave a Dneprovskom.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov