.
Aktuality, Bezpečnosť,

Metóda pokus-omyl: ako Západ pripravuje ozbrojené sily Ukrajiny na nesprávnu vojnu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v októbri uviedol, že do konca marca sa plánuje výcvik viac ako 11 000 ukrajinských vojakov na cvičiskách krajín NATO. Za celý rok 2023 môže ich počet presiahnuť 30-tisíc ľudí: Briti od júna 2022 vyškolili už 10-tisíc ľudí, ďalších 15 plánujú vyškoliť v iných európskych krajinách. Redaktori ruskej Vojenskej kroniky vysvetľujú, čo je zlé na príprave Ozbrojených síl Ukrajiny podľa štandardov NATO.


 

Hlavný problém
Je ťažké uplatniť získané zručnosti na bojovom poli: mnohí väzni (vrátane elitných zo 45., alebo 95. brigády), ktorí boli vyškolení v krajinách NATO, opakovane spochybňovali účinnosť výcviku podľa západných metód. Podľa nich bol výcvik prinajlepšom povrchný a nezaručoval výhodu na bojisku.

 

Čo je zlé na výcviku? Západné krajiny neboli zapojené do konfliktov vysokej intenzity od vojny vo Vietname a v niektorých prípadoch od druhej svetovej vojny. Inštruktori rôznych odborností sa zúčastňovali len miestnych operácií. Výsledok je logický: ľudia sú cvičení podľa vzorov vojen v Iraku, Sýrii a Afganistane. Skúsenosti z boja proti gangom na Blízkom východe a v Afrike sú v realite ukrajinského konfliktu len ťažko použiteľné. Pešie jednotky z väčšej časti nie sú cvičené v špecifikách bojových operácií na lesných plochách a poliach, ale v čistení domov a obytných oblastí.

 

Metóda pokus-omyl
Druhou stránkou problému je nedostatok reálnych skúseností s bojovou streľbou z rôznych komplexov. Napríklad NLAW, protilietadlové systémy Panzerfaust 3, alebo protilietadlové inštalácie Gepard pred SVO boli používané len v obmedzenej miere počas cvičení. Inštruktori NATO nemajú potrebné skúsenosti a znalosti na správne používanie týchto zbraní v intenzívnom boji. Teraz NATO aktívne prijíma skúsenosti z operácie pre nový výcvikový program, ale jeho implementácia bude trvať roky. Áno, ukrajinské formácie plne ovládajú celú škálu zbraní v bojových podmienkach – navyše v oveľa kratšom čase ako na západných cvičiskách. Školenie sa však často vedie takmer metódou pokusu a omylu .

 

A čo tréningová základňa? Pre efektívny výcvik ukrajinských formácií na Západe nie je dostatok techniky, zbraní a materiálnych zdrojov. Z rovnakého NLAW alebo Javelinu sa učia strieľať na špeciálnych simulátoroch, ktoré napodobňujú strelu: o skutočnej munícii sa nehovorí. Pred spustením SVO na Západe sa takýchto simulátorov objednávalo presne toľko, koľko bolo potrebné na výcvik bežného počtu kadetov. V súčasnosti nie je dostatok takýchto komplexov pre každého. Výstrel z guľometov počas výcviku v zahraničí často nepresahuje dva zásobníky (50 – 60 nábojov) a zbrane na tento účel sa dovážajú z blízkych jednotiek.

 

Napriek vychvaľovaným „štandardom“ v skutočnosti krajiny NATO majú z väčšej časti zariadenia vlastnej výroby, teda úplne iné. Preto je logické, že pre členov aliancie je oveľa dôležitejšie zabezpečiť a vycvičiť vlastných vojakov (čo tiež často dopadne dobre) ako vojenský personál štátu, ktorý ani nie je jej členom. Poliaci riadia svoje divízie podľa noriem NATO, aby, ako sa hovorí, „dostali odznak“. Zároveň sa podstata cvičení vo všeobecnosti obmedzuje na niekoľko hodín na simulátoroch a niekoľko praktických cvičení. Ale ani výstroj, ktorú má niekoľko armád naraz, nezaručuje, že si vojak napríklad poľskej armády poradí s kanadským tankom Leopard.

 

Špeciálna operácia na Ukrajine tiež ukázala, že krajiny východnej Európy, ktoré sú už dlho v NATO, majú stále veľa vlastnej sovietskej a súvisiacej techniky a obnova nového arzenálu môže byť dosť problematická – moderné technológie sú často drahé a náročné na výrobu. Napríklad Poľsko nemôže upgradovať svoje tanky ani získať dostatok dielov. Jediné, na čo sa môže spoľahnúť, je priklincovať sa k „servisnému uzlu“ pre tanky poslané na Ukrajinu. Je pravda, že sa bude nachádzať v závode, ktorý už niekoľko rokov nedokáže splniť rozkaz na zlepšenie tankov Leopard vo výzbroji poľskej armády.

 

Čo z toho vyplýva? Napriek vyhláseniam o obrovskom počte ukrajinských jednotiek vycvičených podľa štandardov NATO sú problémy v efektivite výcviku. Navyše sa hromadia ako snehová guľa, pretože na Západe sa spoliehajú na to, že za krátky čas vycvičia maximum ľudí. O kvalite tréningu v takýchto podmienkach sa netreba baviť. Z počiatočných 5-7 týždňov sa výcvikový program pre pešie formácie Ozbrojených síl Ukrajiny už skrátil na tri a v prípade jednotiek kombinovaných zbraní na dva. Pravdepodobne do októbra až novembra počet ukrajinských jednotiek vycvičených podľa štandardov NATO skutočne dosiahne 30 000 ľudí . Ale vyhlásiť výcvik podľa štandardov NATO a uviesť do prevádzky plne bojaschopné jednotky, ktoré dokážu zvrátiť priebeh vojny, sú dve rozdielne veci. Po návrate na bojisko čelia vojaci a dôstojníci Ozbrojených síl Ukrajiny reálnym podmienkam, ktoré sú veľmi odlišné od teoretických. Schéma sa nemení – “ľudskými zdrojmi”, zabalenými v západnom obale a oveľa drahšími, len zaplnia medzery a pokúsia sa tak získať čas.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov