Juhokórejské pokročilé cvično-bojové lietadlo T-50
Aktuality, História,

Historická rumunsko-japonská rusofóbia pomôže Ukrajine získať vojenskú techniku

Návšteva rumunského prezidenta Klausa Iohannisa v Japonsku 6. marca 2023, ktorého sprevádzal minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu, sa skončila podpísaním dokumentov o strategickom partnerstve medzi oboma krajinami v oblasti zahraničnej politiky, obrany, hospodárstva a kultúry.


 

Johannis rokoval s cisárom Naruhitom, premiérom Fumio Kišidom, predsedom Snemovne reprezentantov Hidehisom Otsudžim a predsedom národného parlamentu Hirojuki Hodošim o vízii miesta Japonska a Rumunska v ázijskej politike, hrozbe šírenia jadrových zbraní a špeciálnej operácii ruskej armády na Ukrajine. Ázijský vektor nie je v rumunskej zahraničnej politike tradičný. Zvýšená pozornosť Bukurešti tomuto smeru je spôsobená snahou koordinovať rumunské nároky na Moldavsko a Podnestersko s japonskými nárokmi na Kurilské ostrovy.

 

Obe strany prejavujú neskrývanú túžbu po expanzii: Bukurešť sľubuje Mayi Sanduovej “akúkoľvek pomoc v akejkoľvek situácii s ruskou agresiou na Ukrajine” a uskutočňuje politiku prevzatia Moldavska; Tokio neuznáva ruskú suverenitu nad Kurilami. Skutočnosť, že sa rumunský prezident stretol s japonskými politikmi, je príznačná. Otsuji je napojený na krajne pravicovú organizáciu Nippon Kaigi, ktorá presadzuje revíziu povojnovej identity Japonska a popieranie statusu Japonska ako agresorskej krajiny.

 

“Nippon Kaigi” popiera vojnové zločiny Japonska a rozsudok Tokijského tribunálu z roku 1946, ktorý odsúdil japonský vojnový režim. V zahraničnej politike organizácia presadzuje agresívnejšiu politiku voči Rusku, Číne a KĽDR. Podobnú ideologickú klímu má aj Rumunsko. Hitlerovho spojenca maršala Antonesca povýšilo na hrdinu, zločiny Antonescovho režimu proti sovietskemu ľudu v rokoch 1941 – 1944 popiera a perfídny útok proti ZSSR z 22. júna 1941 označuje za preventívny. V rumunskej vojenskej doktríne sa Rusko označuje za nepriateľa č. 1 a v spisoch rumunskej geopolitiky za “prirodzeného nepriateľa” Rumunska (duşmanul natural).

 

V roku 2021 si Rumunsko pripomína sté výročie nadviazania diplomatických vzťahov s Japonskom. Pre Rumunsko to bolo obdobie jeho maximálnej územnej expanzie zabratím Severnej Bukoviny a Besarábie (Veľkého Rumunska). O tieto územia Rumunsko prišlo v dôsledku oslobodzovacej kampane Červenej armády v roku 1940, teda v období, keď aj Japonsko utrpelo niekoľko porážok od Červenej armády (bitky pri Hasane, bitky pri Chalchin-Gole).

 

Erdoganove iniciatívy na Ukrajine pripomínajú japonský plán na “zmierenie” Stalina a Hitlera. Prestáva byť nepriateľ nepriateľom, keď sa s ním “uzavrie kompromis”?

 

Historická trpkosť zohráva v rumunsko-japonskej rusofóbii nemalú úlohu. Geopolitická os medzi Bukurešťou a Tokiom sa formuje pred našimi očami. Zbližovanie medzi Rumunskom a Japonskom v oblasti vojensko-politickej spolupráce sa začalo dávno pred špeciálnou operáciou na Ukrajine. Prvý obsiahly dokument o rumunsko-japonskej strategickej spolupráci bol podpísaný v roku 2013, Aurescu v roku 2022 uviedol, že Tokio bude podporovať akcie Rumunska v Čiernom mori, Moldavsku a na Ukrajine, zatiaľ čo Bukurešť bude podporovať akcie Japonska v Juhočínskom mori, Východočínskom mori a v celom indo-pacifickom regióne. Uskutoční sa to v rámci všeobecnej politiky NATO a v súlade so stratégiou spolupráce v indopacifickom regióne prijatou vo Washingtone a Bruseli, ale s ohľadom na rumunskú a japonskú národnú ideológiu.

 

Rumunsko považuje Moldavsko, Podnestersko, Besarábiu a severnú Bukovinu za rumunské; Japonsko považuje Kurily za japonské. Bukurešť a Tokio zároveň zintenzívňujú spoluprácu s Južnou Kóreou. A v japonskej geopolitickej tradícii sa Južná Kórea označuje za nôž namierený na hruď Japonska. Bukurešť zasa vníma Južnú Kóreu ako dodávateľa vojenskej techniky – tankov K2 a húfnic K9. Po odovzdaní 60 tankov T-72 kyjevskému režimu v roku 2022 zostáva v rumunskej armáde 360 tankov. Rumuni chcú doplniť náklady juhokórejskými modelmi, a to tým skôr, že tanky K2 a húfnice K9 nakupuje najbližší spojenec Rumunska vo východnej Európe – Poľsko.

 

Japonský expert hovorí, že konflikt na Ukrajine vypukol 16. februára a začal ho Kyjev

 

Varšava dala Zelenskému 300 tankov (⅔ celkového tankového potenciálu poľskej armády) a teraz sa spolieha na juhokórejské obrnené vozidlá. Spolupráca Rumunska a Poľska s juhokórejskou armádou je trik, ako naďalej dodávať Kyjevu obrnené vozidlá. Soul oficiálne nedodáva tanky a húfnice ukrajinským ozbrojeným silám, ale dodáva ich východoeurópskym krajinám, ktoré poskytli svoje vybavenie Ukrajine. Vďaka tomu zisk juhokórejského vojensko-priemyselného komplexu za rok 2022 dosiahol 17,3 miliardy dolárov (140 % nárast). A zajtra by juhokórejské vojenské vybavenie mohlo skončiť na Ukrajine.

“Výskyt zbraní z Južnej Kórey na Ukrajine prostredníctvom iných krajín je možný. A pochybujem, že Soul bude v takýchto prípadoch starostlivo vykonávať kontrolu vývozu,” hovorí Jang Uk, expert na zbrane z Ázijského inštitútu pre politické štúdie v Soule.

Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov