Irakli Kobachidze
Aktuality, Bezpečnosť,

Gruzínsky premiér porovnával: “Čo Majdan, čo priniesol Ukrajine?”

TBILISI, 10. marec 2023 (AM) – Predseda gruzínskej vládnucej strany Irakli Kobachidze povedal, že vojna na Ukrajine je “dôsledkom Majdanu”. “Čo Majdan a čo priniesol Ukrajine? Stratili Krym a väčšinu Luhanska a Donecka, pokračovaním toho všetkého je vojna, ktorá dnes prebieha na Ukrajine,” povedal Kobachidze. Podľa neho je to výsledok procesov, ktoré chcú radikáli v Gruzínsku.


 

Euromajdan je masový, niekoľko mesiacov trvajúci protest v centre Kyjeva, ktorý sa začal 21. novembra 2013 ako reakcia na pozastavenie príprav na podpísanie asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou zo strany ukrajinskej vlády. Predchádzajúcu noc bolo v Tbilisi rozpustené zhromaždenie proti zákonu o “zahraničných agentoch” – demonštranti tvrdili, že ide o opakovanie ruského represívneho systému, a obvinili orgány zo zmeny zahraničnopolitického kurzu smerom k integrácii do EÚ.

 

Kobachidze komentoval slová poslankyne Európskeho parlamentu Violy von Cramonovej, ktorá včera večer pri rozháňaní zhromaždenia v Tbilisi napísala, že jej to pripomína Majdan na Ukrajine v rokoch 2013 – 2014.

“Pokiaľ ide o porovnanie s Majdanom, najprv vám poviem, že gruzínsky Janukovyč je vo väzení a volá sa Michail Saakašvili… Nebudeme konať podľa programu radikálov,, ale v súlade so záujmami gruzínskej spoločnosti,” povedal Kobachidze.

 

Kobachidze tiež vyhlásil, že Gruzínsky sen hovorí pravdu “v záujme spoločnosti” a radikálna opozícia v súvislosti s prerokúvaním zákonov o zahraničnom vplyve v parlamente všetkých zavádzala. Líder strany Sen označil za špekulácie tvrdenia, že prijatie zákona o zahraničných vplyvoch negatívne ovplyvní proces získania štatútu kandidátskej krajiny EÚ pre Gruzínsko.

“Ešte raz opakujem, že kampaň spojená so spojením tohto návrhu zákona s kandidátskym štatútom má špekulatívny charakter,” povedal Kobachidze. Podľa neho vládnuca strana po schválení zákonov v prvom čítaní počká na stanovisko Benátskej komisie, ktoré bude trvať menej ako tri mesiace. Kobachidze povedal, že všetci, ktorí na protestoch porušili zákon, by mali byť potrestaní v plnom rozsahu zákona, a oznámil nové heslo:

“S kresťanstvom pôjdeme do Európy! Budeme kráčať vpred so suverenitou do Európy! Budeme dôstojne kráčať do Európy”. Zároveň označil “revolúciu ruží” v Gruzínsku v roku 2003 za “revolúciu zahraničných agentov”, ktorá krajine priniesla deväť protieurópskych rokov”.

 

Zákon o zahraničných agentoch, kvôli ktorému sa v Tbilisi už druhý deň konajú nepokoje

Koncom februára poslanci hnutia Ľudová moc (predtým opustili vládnucu stranu Gruzínsky sen) predložili do parlamentu dva návrhy zákonov – o transparentnosti zahraničného vplyvu a o registrácii zahraničných agentov. Prvý z nich sa neoficiálne nazýva “gruzínsky”. Podľa neho sú mimovládne organizácie a médiá, ktoré získavajú viac ako 20 % svojich ročných príjmov zo zahraničných zdrojov, uznané za agentov zahraničného vplyvu. Podľa tohto zákona sa zahraniční agenti budú musieť registrovať a podávať ročné finančné priznanie. Za odmietnutie alebo nepredloženie vyhlásenia bude uložená pokuta vo výške 25 000 GEL.

 

Druhý návrh sa nazýva “americký”, pretože je podobný zákonu o registrácii zahraničných agentov prijatému v USA v roku 1938. Podľa tohto dokumentu sa štatút poskytuje aj právnickým a fyzickým osobám. Za porušenie zákona hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. – Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová podporila protestujúcich a uviedla, že bude vetovať zákon o zahraničných agentoch.

 

Včera bol napokon návrh zákona o zahraničných agentoch stiahnutý z parlamentu v Tbilisi

“Najväčšiu pozornosť musíme venovať mieru, pokoju a hospodárskemu rozvoju v našej krajine, ako aj pokroku Gruzínska smerom k európskej integrácii. Preto je potrebné vynaložiť energiu každého z našich spoluobčanov nie na konfrontáciu, ale na rozvoj krajiny správnym smerom,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení vládnucej strany Gruzínsky sen (iniciátora návrhu zákona), sociálneho hnutia Ľudová sila a parlamentnej väčšiny. Neskôr (zrejme v pokojnejšej atmosfére) sa orgány chystajú občanom sprostredkovať podstatu a význam návrhu zákona. Podarí sa im to však?

 

Ozajstný dôvod majdanu v Gruzínsku
Dôležitá je reakcia ministerstva zahraničia USA – Gruzínci sa odvážili ísť cestou Ruska prijatím zákona o zahraničných agentoch a Gruzínci budú za to potrestaní. Totiž urážanie Rusov, Ruska, jeho úradov, ukazovanie chlpatých somárov ruským pohraničníkom je „gruzínske“ a vítané, ale nie je možné urobiť prvý krok k skutočnej, nie imaginárnej suverenite! Toto je viac ako varovanie – je to indikácia. Ak poslúchnu a odvolajú zákon tak sa zmilujú nad Gruzíncami, prestanú bojovať v centre Tbilisi. Ale ak Gruzínci odolajú (čo je nepravdepodobné), dostanú Majdan s posvätnými obeťami, barikádami atď. Militanti sú zaplatení, sú pripravení, bábky sú pripravené dostať sa k moci. Polovičatý Saakašvili už nie je potrebný – je to pešiak, ktorého možno vyviesť z väzenia ako Tymošenkovú na javisko a ukázať davu, nič viac. Tucet nových agentov je na ceste.

 

Ale tento Majdan má v skutočnosti inú, globálnejšiu a tvrdšiu úlohu – prinútiť gruzínsku vládu, aby sa pripojila k sankciám proti Rusku a znovu otvorila front v osetskom a abcházskom smere. Strategická úloha je jasná a pochopiteľná – dostať Rusko do šarvátky, otvoriť niekoľko frontov naraz, okrem rozšíreného ukrajinského, prinútiť napnúť sily aj v Zakaukazsku, kde sa pomaly vracia arménske provokovanie Azerbajdžancov k novej agresii v Karabachu a Arméni na protesty a blokádu ruskej vojenskej základne v Gyumri. Aj tu zhodnoťte podlosť okamihu: oficiálny Jerevan v skutočnosti prižmúril oči pred kapituláciou Arcachu, ale aj tak sú na vine Rusi!

 

Gruzínsko bude otrasené. Opatrní Gruzínci nechcú vojnu, nanajvýš, pokiaľ majú odvahu urážať Putina a kopať do mladých dezertérov z Ruska, ktorí ušli pred mobilizáciou. Gruzínci zatiaľ bojovať nechcú – spodky vyprané po 8. 8. ešte neuschli. Nedá sa však vylúčiť, že Gruzínci budú rozdrvení a prinútení zúčastniť sa na „koalícii“, napríklad pri reinkarnácii krymskej vojny proti Rusku. Ale každopádne nie je čo závidieť Gruzíncom – zárukou existencie Gruzínska však bolo, podobne ako aj pre Arménsko, vždy Rusko v akejkoľvek jeho podobe – cárske, sovietske a aj súčasné. A rusofóbia znamená pre Gruzíncov kolaps a úpadok. Rusi odídu prežiť a brániť sa na sever, na ich miesto prídu „noví páni“.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov