Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo ruskí delostrelci strieľajú na povel „tristotridsaťtri“?

Počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine používa ruská armáda nové povely na paľbu delostreleckou salvou, ktoré znie „tristotridsaťtri“. V ruskej “Príručke bojovej práce delostreleckých palebných jednotiek” sa to nepíše, je predpísané veliť: “Batéria, salva, streľba.” V armáde, prevažne v raketovom delostrelectve, sa udomácnilo práve zavelenie „333“.


 

Prečo sa to stalo? Je to vhodnejšie na synchronizáciu akcií jednotiek a pre efektívnosť v boji. Keď veliteľ delostreleckej batérie vydá povel „Tristotridsaťtri“ – to je už záverečná časť prípravy na streľbu, ktorej predchádza nastavenie poistky, nabitie, mierenie. Existujú príkazy a pokyny na výpočty. Aby sa dosiahla synchronizácia pri salve z batérie, ktorá si vyžaduje súčasné ovládanie spúšťacieho mechanizmu všetkými strelcami. A tak aj príkaz musia zároveň všetci dostať súčasne a navyše jasne a zrozumiteľne.

 

“333” sa zakorenil z viacerých dôvodov. Obsahuje tri „trojky“ so „zvučným“ písmenom „R“, ktoré je jasnejšie vtlačené do podkôry mozgu. To znamená, že keď veliteľ povie: „Tristotridsať“, ide o podmienený signál, ktorý sa generuje na úrovni reflexu a poskytne sekundárny čas na mechanickú akciu rukou, po ktorej nasleduje vyslovenie posledného „ tri“, čo už znamená príkaz „Páľ!“

 

 

Príkaz „333“ sa objavil s ruskou armádou v Sýrii a zakorenil sa aj vo vedení salvyaj jednej paľby. Kto to vymyslel, nie je s určitosťou známe, ale pri vedení bojových akcií strelcov na Ukrajine sa tiež začalo používať „tristotridsaťtri“. Samotná armáda tvrdí, že s jeho pomocou je možné dosiahnuť dokonalé spustenie salvy a vojaci si tento príkaz už zapísali do pamäte.

 

Vo všeobecnosti v armáde radi používajú pri poveloch číselné memorovanie. Vo výsadkových jednotkách napríklad pri zoskokoch padákom, keď sú oddelení od lietadla, alebo helikoptéry, hovoria: “Päťsto jedna, päťsto dva, päťsto tri.” Trvá to presne tri sekundy, po ktorých by ste mali zakričať “Koľco!” a potiahnuť krúžok na vytiahnutie padáka so slovami „Kupol“. 1-2-3 trvá menej času ako 501-502-503, čo môže spôsobiť predčasnú činnosť výťažného systému. Na zavolanie aj signalisti najprv trikrát stlačia PTT rádiostanice (Push To Talk – tlačídlo ovládajúce hlasovú komunikáciu), aby prešli z príjmu na vysielanie – trojité zaklopanie, je tiež druh signálu.

 

 

Stručnosť v armáde má mimoriadny význam – počas bojov nie je čas budovať zložité vety. Americkí vojenskí historici pri rozbore povahy nepriateľských akcií na Ďalekom východe počas druhej svetovej vojny upozornili na rozdiel v priemernej dĺžke slov pri vydávaní rozkazu. Pre Japoncov to bolo 10,8 znakov a pre Američanov – 5,2, to znamená, že americký dôstojník stratil o 56% menej času, čo v konečnom dôsledku umožnilo častejšie poraziť nepriateľa pri zrážke. Američania analyzovali aj ruskú reč, ktorá mala 7,2 znaku na slovo. Ale zároveň, keď Rusi prešli na vulgarizmy, dĺžka znakov sa znížila už na 3,2 na slovo a celá veta sa skrátila na dve-tri slová bez straty významu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov