Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev ohlásil 5-hodinové nočné nálety ruských bezpilotných lietadiel. Zelenskyj odvolal veliteľa operácie

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal generálmajora Eduarda Moskaleva z postu veliteľa operácie spoločných síl. Zodpovedajúci dekrét bol zverejnený na webovej stránke Kancelárie prezidenta Ukrajiny v nedeľu 26. februára. Operácia spoločných síl (JFO), alebo bývalá ATO, prebiehala na Donbase od apríla 2014 do februára 2022. Zelenskij vymenoval Moskaleva do funkcie veliteľa JFO v marci minulého roku, nahradil Oleksandra Pavljuka, ktorý je teraz zodpovedný za obranu Kyjeva. Moskalev bol zodpovedný za obranu v smere na Donbas a zrejme jeho rozhodnutia už Kyjev neuspokojujú, keďže sa ho rozhodli nahradiť. Hoci dôvody prepustenia nie sú nazvané. Pred vymenovaním za veliteľa JFO bol Moskalev náčelníkom štábu operačného velenia „Vostok“ pozemných síl Ukrajiny a zástupcom veliteľa spoločných síl.


 

Moskalev nebol zodpovedný za obranu Bachmutu (Artemovsk), toto „čestné“ právo dostal veliteľ pozemných síl Syrskij, chránenec šéfa kancelárie Zelenského Jermaka a odporca hlavného veliteľa Zalužného. Kancelária plánovala, že Syrskij svojimi rozhodnutiami dokáže zastaviť postup útočných oddielov Wagner týmto smerom, pretože velil charkovskej operácii, počas ktorej boli ruské jednotky zatlačené na značnú vzdialenosť. Niečo sa však pokazilo a zodpovednosť za zlyhanie obrany Bachmutu prešla na Moskaleva, ktorý mal na starosti celú operáciu.

 

V noci 27. februára boli ukrajinské zariadenia energetickej infraštruktúry vystavené ďalšiemu útoku bezpilotných lietadiel Ozbrojených síl RF. Oznámil to šéf kyjevskej vojenskej správy Sergej Popko. Podľa predstaviteľa kyjevského režimu zaútočilo v noci na Ukrajinu až 14 bezpilotných lietadiel. Jedenásť bezpilotných lietadiel údajne zničila protivzdušná obrana Ozbrojených síl Ukrajiny, tvrdia predstavitelia kyjevského režimu. Nad Kyjevom bolo zostrelených 9 bezpilotných lietadiel, uviedol Popko.

 

Podľa vzdušných síl Ukrajiny boli drony vypustené zo severného smeru. Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská strana údajne použila iránsku muníciu. Drony útočili v dvoch vlnách. Ukrajinská armáda sa domnieva, že ruské ozbrojené sily sa týmto útokom snažili vyčerpať systém protivzdušnej obrany. Z tohto dôvodu, poznamenal Popko, nálet v Kyjeve trval päť a pol hodiny. Ako obvykle, ukrajinská strana hovorí o zostrelených dronoch a „brilantnej“ práci protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny. Ale ako potom nálet pokračuje viac ako päť hodín a prečo sa po takýchto útokoch stav ukrajinskej energetickej infraštruktúry len zhoršuje, nie je príliš jasné. Neskôr sa objavili informácie o troch UAV, ktoré podľa ukrajinskej strany neboli zostrelené systémami protivzdušnej obrany. Zasiahli zariadenia v Chmelnickom. Ukrajinská strana hlásila jedného mŕtveho a niekoľkých zranených. Predtým sa hovorilo o porážke objektov v oblasti Boryspil a Brovary.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 26. na 27. februára 2023
▪️V noci útočili ruské drony na ciele na území Ukrajiny . Podľa predbežných informácií boli zasiahnuté objekty v regiónoch Kyjev , Žitomir , Černihiv a Chmelnický .
▪️Ruské jednotky pôsobili na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny v Chrenovke a Katerynivke, Černihovská oblasť , ako aj vo Volfine a Pavlovke, Sumská oblasť .
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele vo Veterinary, Strelečya a Starica.
▪️V Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Kupjansku, Dvurečnaji a Novoselovskom. Kyjev ostreľoval okolie Krasnopopovky a Ploščanky .
▪️V smere Bachmut (Arťomovskij) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek v Bachmute, Dubovo-Vasilievke a Seversku.
▪️V smere na Doneck zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Avdejevke, Nevelskoje a Pervomajskom. Ukrajinské formácie z barelového delostrelectva zase ostreľovali obytné budovy a civilné objekty v Donecku a Gorlovke .
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch vo Vugledare, Novomichajlovke a Vremjevke.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na objekt infraštruktúry v okolí Záporožia a zasiahli aj pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Novoandreevke a Orechove.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach ukrajinských formácií v Nikopole a Mirovoe, poškodené bolo aj elektrické vedenie.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ozbrojené sily RF sústredenia v Chersone, Antonovke a Beregovoyi.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahla delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ jednotky pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Masjutovka a Kislovka v Charkovskej oblasti. Bolo zlikvidovaných šesť diverzno-prieskumných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Peršotravnevoje, Tabajevka, Siňkovka, Jagodnoje a Krachmaľnjoe v Charkovskej oblasti. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali 60 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dve autá.

 

V krasno-limanskom smere aktívne akcie, útoky útočných lietadiel, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy jednotiek skupiny vojsk „Centrum“ zničili jednotky pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, Steľmachovka, Nevskoje, Červonopopovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a tiež pri Serebrjanskom lesníctve. V priebehu dňa bolo týmto smerom zničených až 130 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, dve autá, samohybná húfnica „Akacia“ a húfnica D-20.

 

V doneckom smere v dôsledku aktívnej činnosti jednotiek, leteckých útokov, delostreleckej paľby a ťažkých plameňometných systémov skupiny síl „Juh“ bolo zlikvidovaných viac ako 100 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, štyri pickupy, samohybná húfnice „Gvozdika“ a húfnica D-30.

 

V obci Razliv v Doneckej ľudovej republike bol zničený aj muničný sklad 68. horskej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Časov Jar v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobilo operačno-taktické letectvo a delostrelectvo skupiny síl „Východ“ komplexnú palebnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Nikoľskoje a Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Straty dosiahli viac ako 75 vojakov, jeden tank, bojové vozidlo pechoty, obrnené bojové vozidlo a dva pickupy.

 

Pri obci Červonoje v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad 102. brigády teritoriálnej obrany. V chersonskom smere bolo v dôsledku paľby za deň zlikvidovaných až 70 ukrajinských vojakov, šesť vozidiel a tri húfnice D-30.

 

Operatívno-taktické a armádne letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo za deň 103 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 167 miestah. Pri meste Avdejevka v Doneckej ľudovej republike bolo zničené komunikačné centrum 110. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. V obci Starorajskoje v Doneckej ľudovej republike bola tiež zničená opravárenská a obnovovacia základňa pre zbrane a vojenskú techniku Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený protivzdušnou obranou pri obci Golubovka v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo v priebehu dňa zničených sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Katerinovka v Chersonskej oblasti a Červonopopovka, Novovodjanoje a Pšeničnoje v Luganskej ľudovej republike.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov