Kim Yo-jong
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozruch v OSN v súvislosti so severokórejským raketovým testom. Nikto nebude odopierať štátu, ktorý má jadrové zbrane, schopnosť brániť sa

Hoci rakety, ktoré Severná Kórea odpálila 18. a 20. februára, dopadli do mora mimo japonských teritoriálnych vôd a jeho 200-míľovej hospodárskej zóny, vyvolali v Tokiu rozruch. Narýchlo sa spustil vládny program na vybudovanie protibombových krytov. Úrady chcú, aby sa protibombové kryty objavili vo verejných zariadeniach, obchodných prevádzkach a súkromných domoch. Ako informoval denník Nihon Keizai Shimbun, Japonsko pripravilo približne 52 000 špeciálne vybavených miest na dočasnú evakuáciu, z ktorých je približne 1 500 podzemných.


 

Japonsko v súvislosti s novými raketovými testami KĽDR požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. A pritom je zrejmé: keby KĽDR nemala jadrový raketový štít, USA by sa už dávno pokúsili vládu v Pchjongjangu zvrhnúť silou. V rozhovoroch s vplyvnými japonskými politikmi a politickými analytikmi ma vždy zarazila ich túžba fyzicky skoncovať s “darebáckym štátom” na severe Kórejského polostrova.

 

“Mlčanie Bezpečnostnej rady neviedlo k zdržanlivosti Pchjongjangu. V skutočnosti dodalo severokórejským úradom odvahu,” povedala veľvyslankyňa USA pri OSN Linda ThomasGreenfieldová. Útok USA na KĽDR podporil generálny tajomník OSN António Guterres. V jeho mene vydal toto vyhlásenie: “Generálny tajomník dôrazne odsudzuje odpálenie ďalšej balistickej rakety medzikontinentálneho doletu zo strany KĽDR. Generálny tajomník opätovne vyzýva KĽDR, aby okamžite upustila od akýchkoľvek ďalších provokatívnych akcií, plne dodržiavala svoje medzinárodné záväzky vyplývajúce zo všetkých príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady a obnovila dialóg vedúci k udržateľnému mieru a úplnej overiteľnej denuklearizácii Kórejského polostrova.”

 

Spojené štáty a Japonsko otáčajú karty proti Číne a Rusku. “V skutočnosti tí, ktorí chránia KĽDR pred dôsledkami jej stupňujúcich sa raketových skúšok, vystavujú ázijský región a svet riziku konfliktu,” hovorí Thomas-Greenfield. A japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši označil za “mimoriadne poľutovaniahodné”, že Bezpečnostná rada OSN nedokázala prijať opatrenia proti “opakovaným provokáciám” Severnej Kórey, pričom poznamenal, že Čína a Rusko sú za zmiernenie sankcií voči Severnej Kórei. Pchjongjang reagoval rozhodne a dôstojne. Povedala to Kim Čong-unova sestra Kim Jo-jong, zástupkyňa vedúceho oddelenia propagandy a agitácie Ústredného výboru Kórejskej strany práce: “V poslednom čase sa zintenzívnil pohyb amerických strategických úderných prostriedkov na Kórejskom polostrove.” KĽDR “starostlivo zvažuje ich bezpečnostný vplyv” a prijíma “primerané reakcie”. “Frekvencia využívania Tichého oceánu ako nášho *severokórejského+ dostrelu závisí od charakteru aktivít amerických vojsk.”

 

Pokiaľ ide o postoj japonských úradov, tie sa snažia vystrašiť svoje obyvateľstvo raketovým útokom Severnej Kórey, aby ho presvedčili, že má súhlasiť s rozmiestnením amerických rakiet na japonských ostrovoch. “Spojené štáty a japonská vláda by chceli tieto rakety rozmiestniť čo najskôr. Z technického hľadiska tomu nič nebráni… V Japonsku je však dosť veľa ľudí, ktorí by boli znepokojení vyhliadkou na rozmiestnenie rakiet cudzej krajiny v mieste, kde žijú. Vynucovanie rozmiestnenia zbraní, dokonca aj z dôvodov posilnenia národnej obrany, by bolo v rozpore so zásadami demokratického štátu. Kľúčové bude, ako úspešne sa japonskej vláde podarí presvedčiť obyvateľstvo o potrebe takéhoto opatrenia. Washington a Tokio využívajú propagandu, aby poukázali na pripravovaný nový podzemný jadrový test Severnej Kórey a tvrdia, že je “nezákonný”.

 

Sestra vodcu KĽDR: “Severná Kórea bude v jednom zákope s armádou a ľudom Ruska”

 

Je to nepravdivé: Severná Kórea v auguste 2022 oficiálne odstúpila od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní” (NPT). “KĽDR odstúpila od NPT prostredníctvom legitímneho postupu podľa príslušného článku zmluvy. Preto nikto nemá právo ani dôvod obviňovať KĽDR, štát s jadrovými zbraňami, ktorý nie je zmluvnou stranou NPT, z uplatňovania práva na sebaobranu,” uvádza sa vo vyhlásení stálej misie KĽDR pri OSN. Taktiež. Ruský prezident Vladimir Putin 21. februára vyhlásením o pozastavení účasti Ruska na Zmluve o opatreniach na ďalšie zníženie a obmedzenie strategických útočných zbraní a o možnosti testovania prirodzených jadrových zbraní nepriamo podporil pozíciu Severnej Kórey.

Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov